Παρασκευή, 3 Μαΐ
18oC Αθήνα

Ουκρανία: Αντιδράσεις για τη δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου ότι η Ντάρια Ντούγκινα είναι «αθώο θύμα του πολέμου»

Ουκρανία: Αντιδράσεις για τη δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου ότι η Ντάρια Ντούγκινα είναι «αθώο θύμα του πολέμου»
Φωτογραφία Reuters

Κριτική στον Πάπα Φραγκίσκο άσκησε σήμερα (24.8.2022) ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βατικανό επειδή χαρακτήρισε την Ντάρια Ντούγκινα ως αθώο θύμα του πολέμου, όταν αυτή σκοτώθηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο της κοντά στην Μόσχα.

Η δημόσια κριτική του πρεσβευτή της Ουκρανίας στο Βατικανό κατά του Πάπα Φραγκίσκου είναι κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο, με τον Αντρέι Γιούρας να γράφει στο Twitter ότι τα λόγια του Ποντίφικα ήταν «απογοητευτικά». 

«Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται ένας από τους ιδεολόγους του (ρωσικού) ιμπεριαλισμού αθώο θύμα; Σκοτώθηκε από τους Ρώσους», έγραψε και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε με τις ίδιες κατηγορίες για τον επιτιθέμενο και το θύμα, τον βιαστή και τον βιασθέντα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως «οι αθώοι πληρώνουν για τον πόλεμο», κατά τη διάρκεια της σημερινής, καθιερωμένης ακρόασης των πιστών που πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη, σε μια φράση όπου ανέφερε ότι «αυτό το καημένο κορίτσι τινάχθηκε στον αέρα από μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί κάτω από το κάθισμα ενός αυτοκινήτου στην Μόσχα».

Ακόμη, ο Πάπας αποκάλεσε τον πόλεμο «τρέλα». Είπε ότι έχουν σκοτωθεί παιδιά της Ουκρανίας και της Ρωσίας και «το να είσαι ορφανός δεν γνωρίζει καμία εθνικότητα». Όσον αφορά, όμως, τον Γιούρας, το Βατικανό δεν απάντησε άμεσα στα σχόλιά του.

Ο Αλεξάντρ Ντούγκιν, πατέρας της Ντάρια, είναι υπέρμαχος εδώ και χρόνια της ένωσης των ρωσόφωνων και άλλων εδαφών σε μια νέα ρωσική αυτοκρατορία η οποία θα περιλαμβάνει την Ουκρανία.

Η Ντάρια Ντούγκινα υποστήριζε ευρέως τις απόψεις του πατέρα της και εμφανίζονταν στην ρωσική κρατική τηλεόραση υποστηρίζοντας την στρατιωτική δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Πάπας Φραγκίσκος μιλούσε σήμερα, 24η Αυγούστου, την ημέρα που οι Ουκρανοί γιορτάζουν την ανεξαρτησία τους από την σοβιετική κυριαρχία το 1991 και ακριβώς έξι μήνες από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει στο Reuters τον περασμένο μήνα, ο Φραγκίσκος δήλωσε ότι θέλει να επισκεφθεί το Κίεβο, αλλά θέλει επίσης να πάει πρώτα στη Μόσχα, για να προωθήσει την ειρήνη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις