Σάββατο, 27 Απρ.
19oC Αθήνα

Ουκρανία: Δώρο γενεθλίων με χειροβομβίδες σκότωσε υψηλόβαθμο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων

Ουκρανία: Δώρο γενεθλίων με χειροβομβίδες σκότωσε υψηλόβαθμο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων

Ένας από τους στενούς συνεργάτες του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, ο ταγματάρχης Γενάντι Τσαστιακόφ σκοτώθηκε την Τρίτη (6.11.2023) από έκρηξη που προκλήθηκε όταν θέλησε να ανοίξει ένα δώρο γενεθλίων.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν είναι σαφές αν ο Τσαστιακόφ δέχτηκε ένα «παγιδευμένο» δώρο για τα γενέθλιά του ή αν κάποιος του δώρισε μια χειροβομβίδα και από λάθος χειρισμό ανατινάχθηκε στα χέρια του. Από την έκρηξη τραυματίστηκε σοβαρά ο 13χρονος γιος του.

«Σήμερα, ο συνεργάτης και στενός φίλος μου βρήκε τραγικό θάνατο κατά τον εορτασμό των γενεθλίων του με συγγενείς», ανακοίνωσε ο Α/ΓΕΕΔ στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Telegram. Σύμφωνα με τον ίδιο, το δυστύχημα προκλήθηκε από έκρηξη κατά το άνοιγμα δώρων για τα γενέθλιά του ταγματάρχη.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας νωρίτερα περιέγραψε σε ανάρτησή του στο Telegram πώς συνέβη η μοιραία έκρηξη. Ο ταγματάρχης Τσαστιακόφ είχε μόλις επιστρέψει στο σπίτι με δώρα συναδέλφων του για τα γενέθλιά του, συμπεριλαμβανομένου ενός κουτιού με χειροβομβίδες τις οποίες θέλησε να δείξει στον 13χρονο γιο του.

Το παιδί πήρε μια χειροβομβίδα και «άρχισε να στρίβει την περόνη», έγραψε ο Ιχόρ Κλιμένκο. Ο πατέρας του άρπαξε τη χειροβομβίδα από το χέρι του παιδιού και «τραβήχτηκε η περόνη, προκαλώντας τη μοιραία έκρηξη», έγραψε.

Από την έκρηξη τραυματίστηκε σοβαρά ο 13χρονος γιος του ταγματάρχη, ο οποίος διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

 

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε ότι ταυτοποιήθηκε ο στρατιωτικός που χάρισε τις χειροβομβίδες στον ταγματάρχη Τσαστιακόφ. Εξήγησε πως έκρινε σκόπιμο να διευκρινίσει τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το τραγικό περιστατικό, παρότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να μην υπάρξει παραπληροφόρηση.

Ωστόσο, τα νέα δεδομένα κάνουν λόγο για παγιδευμένο δώρο. Εικάζουν ότι ενδεχομένως ο Τσαστιάκοφ να μην γνώριζε ότι πρόκειται για χειροβομβίδες ή να νόμιζε πως ήταν ψεύτικες. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τσαστιάκοφ είχε φέρει προφανώς τις χειροβομβίδες στο σπίτι σε μια τσάντα με ένα μπουκάλι ουίσκι. Μια πηγή είπε στην Ukrainska Pravda ότι το μπουκάλι βρισκόταν σε μια τσάντα δώρου με γυαλιά σε σχήμα χειροβομβίδας και η έκρηξη έγινε όταν άνοιξε την τσάντα. Σύμφωνα με άλλες αναφορές ο συνάδελφός του είχε παραδώσει το μπουκάλι λέγοντας: «Είναι δύσκολο να σας εκπλήξω: Γι’ αυτό σας δίνω χειροβομβίδες μάχης και ένα μπουκάλι καλό ουίσκι».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις