Κόσμος

Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι «δεν έχει δει» το προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που λέει ότι έστειλε το Κρεμλίνο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν έχει δει, ούτε έχει ακούσει κάτι σχετικά με το προσχέδιο με τους όρους για τον τερματισμό του πολέμου που το Κρεμλίνο λέει ότι έστειλε στο Κίεβο.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα αναμένει «μια απάντηση» αφού παρέδωσε το έγγραφο αυτό στην ουκρανική πλευρά.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Ζελένσκι είπε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ αποτελεί «προτεραιότητα» της χώρας του.

«Είναι προτεραιότητα για το κράτος μας, για την ισχύ του λαού μας», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Μισέλ από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα κάνει «ό,τι μπορεί» ώστε η Ουκρανία «να κερδίσει τον πόλεμο» και επισήμανε ότι η ΕΕ έχει δώσει μέχρι τώρα στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ στο Κίεβο.

«Δεν είστε μόνοι, είμαστε μαζί σας και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να σας στηρίξουμε και να φροντίσουμε ώστε η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο», τόνισε ο Μισέλ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θα καταφέρει να διχάσει» την ΕΕ, διαβεβαίωσε εξάλλου ο Μισέλ, χαιρετίζοντας εν παρόδω την ικανότητα των «27» να λαμβάνουν αποφάσεις «όλοι μαζί και ομόφωνα» σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Λαβρόφ: Οι συνομιλίες με το Κίεβο εξαρτώνται από την ετοιμότητά του να λάβει υπόψη τις απαιτήσεις της Μόσχας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο αξιωματούχοι, ότι η έκβαση των συνομιλιών με την Ουκρανία εξαρτάται πλήρως από την ετοιμότητα του Κιέβου να λάβει υπόψη τις απαιτήσεις της Ρωσίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι Λαβρόφ και Τσαβούσογλου συζήτησαν την κατάσταση στην Μαριούπολη και πιθανά μέτρα που έχουν στόχο την παροχή ασφάλειας σε αμάχους, συμπεριλαμβανομένων πολιτών ξένων χωρών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μυστήριος θάνατος στη διαβόητη φυλακή HMP Wakefield στη Βρετανία - Νεκρός ο 33χρονος παιδοκτόνος Κάιλ Μπέβαν, λίγες εβδομάδες μετά τον Ίαν Γουάτκινς
Ο Μπέβαν είχε καταδικαστεί σε ισόβια για τη δολοφονία της 2 ετών Λόλα Τζέιμς, κόρης της συντρόφου του - Τρεις συλλήψεις από τις Αρχές
Ο παιδοκτόνος Κάιλ Μπέβαν
Η Ρωσία ζητά εξηγήσεις από τις ΗΠΑ μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για πιθανές πυρηνικές δοκιμές
Η Μόσχα απαιτεί διευκρινίσεις μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου που άφησαν να εννοηθεί επανεκκίνηση των πυρηνικών δοκιμών για πρώτη φορά μετά από τρεις δεκαετίες
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν
Η Κίνα πολλαπλασιάζει τα εργοστάσια παραγωγής πυραύλων – Τι δείχνουν δορυφορικές εικόνες
Μια εκτενής έρευνα του CNN, βασισμένη σε δορυφορικές εικόνες και επίσημα έγγραφα, αποκαλύπτει θεαματική επέκταση του κινεζικού στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος από το 2020
Ο πυρηνικός πύραυλος DF-61 κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης στο Πεκίνο