Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Από το τελεσίγραφο για τη Μαριούπολη στο ειρηνευτικό σχέδιο η Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Από το τελεσίγραφο για τη Μαριούπολη στο ειρηνευτικό σχέδιο η Ρωσία

Η Ρωσία κατέθεσε στην Ουκρανία προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας και περιμένει την απάντηση του Κιέβου. Το ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Καθώς εξέπνευσε ακόμη ένα τελεσίγραφο για την παράδοση της Μαριούπολης και των μαχητών στο Azovstal, η Ρωσία, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, κατέθεσε στην Ουκρανία προσχέδιο με ειρηνευτικό σχέδιο με «σαφή γλώσσα» και περιμένει απάντηση.

«Αυτή τη στιγμή, το έγγραφο μας το οποίο περιλαμβάνει ξεκάθαρους όρους, παραδόθηκε στην ουκρανική πλευρά. Η μπάλα είναι στο δικό τους γήπεδο. Περιμένουμε μια απάντηση» είπε ο Πεσκόφ.

«Πανηγυρίζουν» οι Ρώσοι γιατί… παραδόθηκαν 5 Ουκρανοί

Και ενώ η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει καταθέσει προσχέδιο ειρηνευτικού σχεδίου στην Ουκρανία, το σφυροκόπημα της Μαριούπολης συνεχίζεται και η Μόσχα… πανηγυρίζει γιατί, όπως υποστηρίζει, πέντε Ουκρανοί στρατιώτες που υπερασπίζονταν την χαλυβουργία Azovstal, κατέθεσαν τα όπλα και 140 άμαχοι απομακρύνθηκαν.

«Πέντε Ουκρανοί στρατιωτικοί κατέθεσαν τα όπλα και εγκατέλειψαν οικειοθελώς το εργοστάσιο της Azovstal, όπου έχουν οχυρωθεί οι τελευταίοι υπερασπιστές της Μαριούπολης», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι αρχές της αυτοανακηρυχθείσας αυτονομιστικής δημοκρατίας του Ντονέτσκ, η οποία δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Σε άλλη ανακοίνωσή τους που δόθηκε χθες, Τρίτη, το βράδυ στη δημοσιότητα, οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι 140 άμαχοι απομακρύνθηκαν από την πόλη.

Οι πληροφορίες αυτές δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.

Ο ρωσικός στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές προσπαθούν εδώ και σχεδόν δύο μήνες να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την Μαριούπολη, την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τους βομβαρδισμούς και αντιμετωπίζει ανθρωπιστική καταστροφή.

Οι τελευταίες ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την Μαριούπολη βρίσκονται τώρα οχυρωμένες στο συγκρότημα της χαλυβουργίας Azovstal, ένα σύνολο εργοστασίων και υπογείων απ’ όπου οι ρωσικές δυνάμεις αγωνίζονται να τις απομακρύνουν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις