Κόσμος

Ουκρανία: Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια επανασυνδέθηκε με το δίκτυο ηλεκτροδότησης

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια επανασύνδεσε σήμερα η Ουκρανία, τον οποίο έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, με την εξωτερική γραμμή τροφοδοσίας έπειτα από σύντομη διακοπή που είχε ως αποτέλεσμα να εξαρτάται εξ ολοκλήρου από γεννήτριες.

Εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ τέθηκαν νωρίτερα σε λειτουργία στον σταθμό, που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία, ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση της ψύξης του πυρηνικού καυσίμου και να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη καταστροφή.

Η κάθε πλευρά επέρριψε την ευθύνη στην άλλη για τη διακοπή. Τοπικός αξιωματούχος τον οποίο εγκατάστησε η Ρωσία δήλωσε πως η Ουκρανία αποσύνδεσε τη γραμμή ηλεκτροδότησης και η ουκρανική κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Energoatom δήλωσε πως το πρόβλημα προκλήθηκε από ρωσικό βομβαρδισμό.

Ανακοινώνοντας πως οι εργασίες επισκευής έχουν ολοκληρωθεί, η ουκρανική εταιρία Ukrenergo ανέφερε: “Ο σταθμός επανέρχεται στην τροφοδότηση από το ουκρανικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας”.

Το συμβάν είχε ανησυχήσει τον Ραφαέλ Γκρόσι, τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ο οποίος είπε πως η κατάσταση του σταθμού από άποψη πυρηνικής ασφάλειας είναι “εξαιρετικά ευάλωτη” και υπογράμμισε την ανάγκη για διεθνή προστασία.

Αν και κανείς από τους έξι αντιδραστήρες του σταθμού δεν παράγει ρεύμα, οι εγκαταστάσεις του παραμένουν συνδεδεμένες με το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα και καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από αυτό για τις δικές τους ανάγκες, κυρίως για να διασφαλιστεί η ψύξη των αντιδραστήρων και να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη τήξη.

Ο σταθμός, που βρίσκεται σε περιοχή στη νότια Ουκρανία που κατέχουν οι ρωσικές δυνάμεις κοντά στις γραμμές του μετώπου κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου, είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης και έχει πληγεί κατ΄επανάληψη από βομβαρδισμούς.

Η Energoatom δήλωσε ότι είναι η έβδομη φορά που διακόπηκε η παροχή ηλεκτρισμού στον σταθμό αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ουκρανία δήλωσε πως οι ρωσικές επιθέσεις είχαν αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε σχεδόν 250.000 καταναλωτές στην περιοχή της Ζαπορίζια, όμως η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί για τους περισσότερους από αυτούς.

Η Ukrenergo δήλωσε πως η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε επίσης για τους καταναλωτές στην περιοχή Ντνιπροπετρόφσκ μετά τις νυχτερινές ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το γράμμα της πρώην συζύγου που «καίει» τον πατέρα της Μέγκαν Μαρκλ – «Πήγα στην Άπω Ανατολή γιατί οι σχέσεις με 12χρονες εδώ είναι νόμιμες»
Βαριές καταγγελίες για τον πατέρα της Μέγκαν Μαρκλ, Τόμας, οι αρχές εξετάζουν υλικό που καταγγέλλεται ότι βρέθηκε στο σπίτι του στις Φιλιππίνες - Ο ίδιος μιλά για «αρρωστημένα ψέματα»
Η Μέγκαν Μαρκλ
Κακοκαιρία στην Βρετανία: Ένας νεκρός στη Σκωτία από την καταιγίδα Boelo – Χιλιάδες σπίτια παραμένουν χωρίς ρεύμα
Δεκάδες πτήσεις ματαιώθηκαν από τα αεροδρόμια Λιντς-Μπράντφορντ της Αγγλίας, Μπέλφαστ και Τζορτζ Μπεστ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Γλασκώβης, του Εδιμβούργου, του Ινβερνές και του Αμπερντίν στη Σκωτία
Καταιγίδα
Ανατροπή και ήττα του Βούτσιτς στις βουλευτικές εκλογές στη Σερβία, ιστορικό ρεκόρ ψηφοφόρων με 70% συμμετοχής - Ολονύκτιοι πανηγυρισμοί στο Βελιγράδι
«Είναι σαφές ότι χάσαμε, η Φοιτητική Λίστα κέρδισε» λέει ο πρώην πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς έπειτα από 14 χρόνια στην πολιτική ηγεσία της χώρας
Βούτσιτς
82
Βεγγάζη και Τρίπολη απαντούν στον Τραμπ που χαρακτήρισε τη Λιβύη «σκα@@χώρα»: «Ήταν επισκέπτης του βρώμικου νησιού Έπσταϊν»
Ξέσπασαν Ντμπέιμπα και Χαφτάρ μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου σχετικά με τους μετανάστες που πηγαίνουν στις ΗΠΑ από Λιβύη, Υεμένη, Αϊτή και Σομαλία
Τραμπ 10
Ο Νετανιάχου προειδοποιεί για «δεύτερο Ολοκαύτωμα» σε περίπτωση ήττας στις εκλογές: «Το μίσος για μένα είναι ασήμαντο στην υπαρξιακή απειλή»
«Μην μας δοκιμάζετε, θα υποστείτε δυσανάλογα αντίποινα», προειδοποίησε τους Ιρανούς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε περίπτωση επιθέσεων κατά την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών
Νετανιάχου
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητική η ανακοίνωση της επικύρωσης του τουρκολιβυκού μνημονίου
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προσθέτει τη ρητή αποδοκιμασία της ανακοίνωσης της επικύρωσης του μνημονίου, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για διμερή διάλογο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας
REUTERS 15