Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Παγκόσμια καταδίκη για τις προσαρτήσεις – Μακρόν, φον ντερ Λάιεν, Τρας κατηγορούν Πούτιν για ωμή βία

Παγκόσμια καταδίκη για τις προσαρτήσεις – Μακρόν, φον ντερ Λάιεν, Τρας κατηγορούν Πούτιν για ωμή βία
Reuters

Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τις «παράνομες προσαρτήσεις» της Ρωσίας στην Ουκρανία κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Νωρίτερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισημοποίησε την ενσωμάτωση του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας.

Στη Γαλλία ο πρόεδρος Μακρόν καταδίκασε τις προσαρτήσεις των τεσσάρων ουκρανικών εδαφών (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα) και επανέλαβε ότι το Παρίσι θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι η ενέργεια αυτή συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου αλλά και της ουκρανικής εθνικής κυριαρχίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τελετή που έγινε νωρίτερα την Παρασκευή (30.09.2022) στο Κρεμλίνο, επανέλαβε ότι η Μόσχα θα θριαμβεύσει σε αυτήν την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» εναντίον της Ουκρανίας.

Προσαρτήσεις – Λιζ Τρας

Δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να αλλάξει τα διεθνή σύνορα χρησιμοποιώντας ωμή βία, δηλώνει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας.

«Δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να αλλάξει τα διεθνή σύνορα, χρησιμοποιώντας ωμή βία. Θα διασφαλίσουμε ότι θα χάσει αυτόν τον παράνομο πόλεμο», δήλωσε η Τρας.

«Ο Πούτιν ενήργησε ακόμη μια φορά κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου με σαφή περιφρόνηση για τις ζωές των Ουκρανών πολιτών, του ουκρανικού λαού που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ουδέποτε θα αγνοήσει την κυρίαρχη θέληση αυτών των ανθρώπων και ουδέποτε θα δεχθεί τις περιφέρειες του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια ως οτιδήποτε άλλο εκτός από ουκρανικό έδαφος», τόνισε.

Προσαρτήσεις – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Η παράνομη προσάρτηση που διακήρυξε ο Πούτιν δεν θα αλλάξει τίποτε. Όλα τα εδάφη που έχουν καταληφθεί παράνομα από τους Ρώσους εισβολείς είναι ουκρανική γη και πάντα θα είναι τμήμα αυτού του κυρίαρχου κράτους», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Προσαρτήσεις – Μολδαβία, Γεωργία

Και η Μολδαβία ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει τις ρωσικές «απόπειρες παράνομης προσάρτησης» τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών που η Μόσχα έχει εν μέρει καταλάβει και καταδίκασε τον άδικο πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Η μικρή πρώην Σοβιετική δημοκρατία είναι επιφυλακτική για τις προθέσεις της Ρωσίας, καθώς η Μόσχα έχει στρατεύματα και ειρηνευτικές δυνάμεις στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας και το Κισινάου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους.

«Η χώρα μας επιβεβαιώνει την ισχυρή υποστήριξή της για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας.

Η φιλοδυτική πρόεδρος της Μολδαβίας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα της, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία και τη Ρουμανία, πρέπει να ενισχύσει την άμυνά της επειδή η Ρωσία δεν σέβεται την ουδετερότητά της.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλόμε Ζουραμπισβίλι καταδίκασε την απόφαση της Ρωσίας να προσαρτήσει τέσσερις ουκρανικές περιοχές.

«Η διεξαγωγή ενός εικονικού δημοψηφίσματος για την υποστήριξη μιας κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου και μιας βίαιης προσάρτησης δεν έχει καμία νομιμότητα ή μέλλον. Απορρίπτουμε αυτού του είδους τις σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και επαναλαμβάνουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», έγραψε η Ζουραμπισβίλι, σε ανάρτηση της στο Twitter, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

H πρόεδρος της Γεωργίας καταδίκασε επίσης τα σχέδια επιστράτευσης στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας και της Γεωργίας ως ακόμη μια κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας των δύο χωρών.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις