Κόσμος

Πακιστάν: Εκρήξεις σε κτήριο της αντιτρομοκρατικής – 13 νεκροί και 50 τραυματίες

Εκρήξεις σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας (24.04.2023) σε κτήριο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Πακιστάν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 13 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 50. 

Το περιστατικό στο κτήριο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Πακιστάν αποδίδεται σε βραχυκύκλωμα, αλλά αρχικά οι Αρχές είχαν κάνει λόγο για βομβιστική επίθεση. Οι εκρήξεις «στο εσωτερικό» κτιρίου στην Καμπάλ, κοιλάδα Σαβάτ (βορειοδυτικά), προκάλεσαν την «πλήρη κατάρρευση» του, είπε ο Χαλίντ Σοχάιλ, αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Πακιστάν.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας στη Σαβάτ, ο Σαφί Ουλά Γκανταπούρ, τόνισε σε δημοσιογράφους πως οι εκρήξεις οφείλονταν σε βραχυκύκλωμα στο υπόγειο, όπου αποθηκεύονταν «χειροβομβίδες και άλλα εκρηκτικά». «Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως προκλήθηκαν από επίθεση ή καμικάζι», πρόσθεσε.

Δείτε φωτογραφίες:

Pakistan explosion Reuters Pakistan explosion Reuters

Άλλος αξιωματικός της αστυνομίας, ο Αχτάρ Χαγιάτ, δήλωνε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως εξερράγησαν «δύο ή τρεις βόμβες». Κατά τον ίδιο, στην «πλειονότητά τους» τα θύματα «ήταν αστυνομικοί».

Από την αρχή της χρονιάς, οι αρχές πρόσαψαν στους πακιστανούς Ταλιμπάν τουλάχιστον δύο επιθέσεις που έβαλαν στο στόχαστρο μεγάλες εγκαταστάσεις της αστυνομίας.

Δείτε βίντεο:

Επισφαλής κατάπαυση του πυρός

Τον Ιανουάριο, βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί εν μέσω πλήθους σε ισλαμικό τέμενος μέσα σε κτιριακό συγκρότημα της αστυνομίας στην Πεσάβαρ (βορειοδυτικά): 80 αστυνομικοί σκοτώθηκαν· το κτίριο κατέρρευσε.

Τον Φεβρουάριο, πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν μέλη του Κινήματος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν (ΚΤΠ), οργάνωσης που ιδρύθηκε το 2007, επιτέθηκαν εναντίον κτιρίου της αστυνομίας στο Καράτσι (νότια), με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πολύωρες ανταλλαγές πυρών. Το ΚΤΠ ανέφερε πως εξαπέλυσε την επίθεση διότι δυνάμεις ασφαλείας διέπρατταν εξωδικαστικές εκτελέσεις.

Το Πακιστάν βιώνει τρομακτική κλιμάκωση της βίας αφότου οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την εξουσία στο γειτονικό Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021.

Οι μαχητές του ΚΤΠ έλεγχαν για χρόνια ολόκληρες περιοχές στο βορειοδυτικό Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένης της κοιλάδας Σαβάτ. Όμως τους έτρεψαν σε φυγή εκτεταμένες επιχειρήσεις του στρατού έπειτα από επίθεση το 2014 με 150 νεκρούς, κυρίως μαθητές.

Ήταν στην κοιλάδα Σαβάτ όπου η Μαλάλα Γιουσαφζάι, 15 χρονών τότε, πυροβολήθηκε στο κεφάλι από μέλος του ΚΤΠ το 2012, ενώ έδινε αγώνα για τη μόρφωση των κοριτσιών, εκστρατεία για την οποία θα λάμβανε αργότερα το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Επισφαλής συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο ΚΤΠ και το Ισλαμαμπάντ κατέρρευσε τον Νοέμβριο του 2022.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πύρινη κόλαση» σε αποθήκη πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια, επτά αγνοούμενοι - Η στιγμή των εκρήξεων
Συγγενείς αγνοουμένων δεν έκρυψαν την οργή τους, κατηγορούν τους πυροσβέστες πως δεν «επικεντρώνονται στους ανθρώπους που παγιδεύτηκαν μέσα στην αποθήκη και πιθανόν σκοτώθηκαν»
Εκρήξεις σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια
«Χαστούκι» σε Τραμπ από δικαστή: Μετανάστες που έχουν μπει παράνομα στις ΗΠΑ μπορούν να ζητήσουν άσυλο
«Τίποτα στον νόμο για τη μετανάστευση και την υπηκοότητα, ή στο Σύνταγμα, δεν δίνει στον πρόεδρο ή αντιπροσώπους του τις υπερβολικές εξουσίες που επικαλείται στη διακήρυξη και στις οδηγίες για την εφαρμογή της», αναφέρει ο δικαστής
Μετανάστες
ΗΠΑ: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Ιράν να κλείσει τις πόρτες στους επιθεωρητές του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας
«Η Τεχεράνη είχε τη δυνατότητα να κάνει πίσω και να επιλέξει τον δρόμο της ειρήνης και της ευημερίας», σχολίασε η εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών
Μασούντ Πεζεσκιάν
«Τρέμει» η Ιαπωνία: Σχέδιο πρόληψης για «μεγασεισμό» που σαρώνει την τάφρο Nankai κάθε 100 χρόνια
Η τάφρος Nankai θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες στον πλανήτη, με τον τελευταίο σεισμό τέρας να καταγράφεται το 1946 - Εκτιμώμενος αριθμός θυμάτων που θέλει να μειώσει η Ιαπωνία κατά 80% ανέρχεται στους 298.000
Μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία το 2011