Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Πακιστάν: Βομβιστική επίθεση σε σχολείο θηλέων – Πρώτη μετά από πολλά χρόνια

Αφγανιστάν

Η άνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία του Αφγανιστάν φαίνεται πως «άνοιξε την όρεξη» στους Ταλιμπάν τους Πακιστάν, καθώς εικάζεται πως αυτοί βρίσκονται πίσω από την επίθεση με βόμβα σε σχολείο θηλέων στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Είναι η πρώτη παρόμοια επίθεση έπειτα από αρκετά χρόνια. 

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη εξερράγη βόμβα στο σχολείο θηλέων της πόλης Τανκ του Πακιστάν, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με το Νότιο Ουαζιριστάν, μια μεθοριακή επαρχία στα σύνορα με το Αφγανιστάν η οποία επί χρόνια ήταν βάση ανταρτών που συνδέονταν με την αλ Κάιντα.

Από την έκρηξη καταστράφηκε μερικώς ένας εξωτερικός τοίχος και μια αίθουσα διδασκαλίας, δήλωσε ο Μουτζίμπ Ουλάχ, τοπικός αστυνομικός. Κανείς δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις, πρόσθεσε ο ίδιος.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αν και οι Πακιστανοί Ταλιμπάν είχαν στοχοθετήσει εκατοντάδες σχολεία θηλέων στην περιοχή προτού απωθηθούν το 2014 έπειτα από σειρά στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Η Μαλάλα και η δολοφονία 150 παιδιών

Η επίθεση εναντίον της Μαλάλα Γιουσαφζάι το 2012, η οποία αργότερα τιμήθηκε με Νόμπελ, και ενός στρατιωτικού σχολείου δύο χρόνια αργότερα, από την οποία σκοτώθηκαν περίπου 150 παιδιά, ήταν οι δύο χειρότερες επιθέσεις των Ταλιμπάν εναντίον σχολείων και μαθητών στο Πακιστάν.

Μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν και την επιστροφή τους στην εξουσία, οι Πακιστανοί Ταλιμπάν έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας στα πρώην προπύργιά τους σε επαρχίες κοντά στα αφγανικά σύνορα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις