Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Πάλι στην Αγιά Σοφιά ο Σουλτάνος! Επιθεώρηση και πρόβα τζενεράλε

Πάλι στην Αγιά Σοφιά ο Σουλτάνος! Επιθεώρηση και πρόβα τζενεράλε

Πήγε, είδε, πόζαρε και απήλθε. Ακριβώς 24 ώρες πριν την πρώτη προσευχή για Αγιά Σοφιά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε και πάλι μέσα στο πρώην μουσείο και νυν τζαμί. Η αγωνία του είναι τόσο μεγάλη που πήγε για δεύτερη φορά μέσα σε 5 ημέρες. 

Οι εργασίες και η πρόβα τζενεράλε

Τα τιρκουάζ χαλιά έχουν ήδη τοποθετηθεί σε όλο το μαρμάρινο πάτωμα του ναού, εκτός από το σημείο όπου βρίσκεται ο νοτιοανατολικός πεσσός (στύλος) όπου κοσμείται με μαρμαροθετημένο ομφάλιο του 14ου αιώνα και το οποίο είχε προστεθεί στην μεσοβυζαντινή εποχή. Γύρω από το μαρμάρινο αριστούργημα έχουν τοποθετηθεί διακοσμητικοί μπρούτζινοι στύλοι, που λειτουργούν ως όρια για τους πιστούς. 

Από χθες έχουν ξεκινήσει και οι δοκιμές στο ηχοσύστημα του ναού με γνωστό στην Τουρκία ιμάμη να διαβάζει το Κοράνι και συγκεκριμένα τους στίχους 285 και 286 της Surat al-Baqara, γνωστή ως η προσευχή Amenerresulu.

«Μέσα» στις πρόβες στην Αγιά Σοφιά

Σ’ ένα βίντεο τεσσάρων λεπτών από την πρόβα αυτή, που αναρτήθηκε στα social media, οι Τούρκοι θέλησαν ν αποκαλύψουν μέρος των εργασιών και κυρίως το πως θα είναι στη νέα του μορφή, ο υπέρλαμπρος ναός της Αγίας Σοφίας. Στα πλάνα φαίνεται και το κομμάτι εκείνο της αψίδας, όπου βρίσκεται το περίφημο ψηφιδωτό της Παναγίας με το Θείο Βρέφος αγκαλιά, της περιόδου μετά την εικονομαχία, όπου οι Τούρκοι προσπαθούν να καλύψουν.

Click4More Αγιά Σοφιά: Όλα έτοιμα για την φιέστα Ερντογάν – Ανοικτή από τις 10 το πρωί για τους μουσουλμάνους

Δείτε στο 1:26 το τρικ με το ύφασμα που μπορεί ακόμα να μην είναι ξεκάθαρο, καθώς μπροστά του εξακολουθούν να υπάρχουν οι σκαλωσιές, ωστόσο φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο θα ξετυλίγεται τις ώρες των προσευχών.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ayasofya Camii’nde, Amenerrasulü okunarak ses sistemi ve akustik kontrol edildi. #beyazgazete #Ayasofya #AyasofyaCamii

A post shared by Beyaz Gazete (@beyazgazete) on

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ayasofya Camii’nin içinde Kur’an-ı Kerim okunarak ses ve akustik kontrol edildi. . . . . #ayasofyacamii #ayasofya #cami #kuranıkerim #kuran #breaking #breakingnews

A post shared by BREAKİNG NEWS TURKEY (@breakingnewsturkey) on

Σημαντικό ρόλο στην μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί θα παίξουν και οι φωτισμοί, αφού στόχος όλων εκείνων που ανέλαβαν το έργο είναι μπαίνοντας το βλέμμα να μην είναι ερευνητικό, αλλά να εστιάζεται σε συγκεκριμένα σημεία.

Click4more Ο Ακάθιστος Ύμνος αύριο και στη Μητρόπολη για την Αγιά Σοφιά

Έτσι όπως είχε γράψει και το newsit.gr είναι φανερό πως αυτό που κατάφεραν με τον φωτισμό ήταν να κλέψουν μέρος από το συνολικό ύψος του ναού. Οι προβολείς και τα φώτα που άλλοτε φώτιζαν τα ψηφιδωτά και τις αγιογραφίες, άλλα στράφηκαν προς το έδαφος και άλλα σταμάτησαν να λειτουργούν, ενώ οι κεντρικοί πολυέλαιοι φωτίστηκαν ακόμα περισσότερο ώστε όσο το βλέμμα ανεβαίνει προς τα πάνω τόσο να σκοτεινιάζει και να χάνεται κάθε χριστιανικό σύμβολο. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις