Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Παρίσι: Απαγορεύτηκε διαδήλωση «υπέρ των Παλαιστινίων» υπό τον φόβο «υποστήριξης της Χαμάς»

Παρίσι: Απαγορεύτηκε διαδήλωση «υπέρ των Παλαιστινίων» υπό τον φόβο «υποστήριξης της Χαμάς»

Ο αρχηγός της γαλλικής αστυνομίας απαγόρευσε διαδήλωση που διοργανωνόταν το Σάββατο στο Παρίσι υπέρ των Παλαιστινίων, υπό τον φόβο «υποστήριξης της Χαμάς» ή της έκφρασης αντισημιτισμού.

Αυτό είπε ο ίδιος ο αρχηγός της γαλλικής αστυνομίας, Λοράν Νουνιές, σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό France Info, ανακοινώνοντας την απαγόρευση της διαδήλωσης προς «υποστήριξη των Παλαιστινίων» στο Παρίσι.

«Δεν είναι μια στατική διαδήλωση, (οι διαδηλωτές) θα περιφέρονται στο Παρίσι, κάτι το οποίο είναι πάντα πιο επικίνδυνο», γνωστοποίησε ο Νουνιές σε δηλώσεις που έκανε στον .

«Και οι οργανώσεις που κατέθεσαν τη δήλωση αυτή με τα σχόλια που μπόρεσαν να κάνουν μπορεί να επιτρέπουν να εννοηθεί ότι μπορεί να είναι επίσης σε υποστήριξη της Χαμάς, και ως εκ τούτου θα απαγορεύσω αυτή τη διαδήλωση», σημείωσε.

Η οργάνωση Urgence Palestine, που αποτελείται από διάφορες ενώσεις, συνδικάτα και πολιτικές οργανώσεις, κάλεσε σε «μια μεγάλη διαδήλωση υποστήριξης στον παλαιστινιακό λαό» το Σάββατο το απόγευμα στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με τον ιστότοπό της.

Στις 18 Οκτωβρίου, το Συμβούλιο της Επικρατείας υπενθύμισε στην κυβέρνηση ότι οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις δεν μπορούν να απαγορεύονται συστηματικά και ότι εναπόκειται μόνον στους νομάρχες να εκτιμούν αν υπάρχει σε τοπικό επίπεδο κίνδυνος διατάραξης της δημόσιας τάξης.

«Η διατάραξη της δημόσιας τάξης μπορεί να μην έχει υλική υπόσταση. Το γεγονός και μόνον ότι μπορεί να υπάρξουν δηλώσεις αρνητών (του Ολοκαυτώματος), αντισημιτικές ή υποστήριξης στην τρομοκρατία, αποτελεί για μας πρόβλημα, και αυτό είναι που δικαιολογεί αυτές τις απαγορεύσεις», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Την περασμένη Πέμπτη φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση μπόρεσε να πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 15.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία προχώρησε σε 10 συλλήψεις κυρίως για αντισημιτικές δηλώσεις και συνθήματα στο άγαλμα της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας, 189 αντισημιτικές επιθέσεις έχουν γίνει στο Παρίσι από τις 7 Οκτωβρίου, εξαιτίας των οποίων οι αρχές προχώρησαν σε 73 συλλήψεις, 50 προσωρινές κρατήσεις και στη διοικητική κράτηση 25 αλλοδαπών χωρίς νόμιμα έγγραφα.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις