Τρίτη, 30 Απρ.
21oC Αθήνα

Παρίσι: Ο δράστης χωρίς πρόσωπο – Ποιός ήταν ο Ισμαήλ Ομάρ Μοστεφαΐ – Υπάρχει δράστης που διέφυγε;

Παρίσι: Ο δράστης χωρίς πρόσωπο – Ποιός ήταν ο Ισμαήλ Ομάρ Μοστεφαΐ – Υπάρχει δράστης που διέφυγε;

– Τρία Καλάσνικοφ βρέθηκαν σε μαύρο Seat Leon που εντοπίστηκε σε προάστιο του Παρισιού
– Είναι παρόμοια με αυτά των επιθέσεων, λένε δικαστικές πηγές – Φόβοι πως ίσως υπάρχει δράστης που διαφεύγει
– Ο 29χρονος Γάλλος εξτρεμιστής Ισμαήλ Ομάρ Μοστεφαΐ ο μοναδικός ταυτοποιημένος δράστης – Ήταν στο Bataclan
– Οι σχέσεις του με ακραίους ισλαμιστές και το ταξίδι στη Συρία μέσω Τουρκίας το 2013
– Θρίλερ με το διαβατήριο δράστη που είχε περάσει από την Ελλάδα και τη Λέρο
– ΗΠΑ: Είναι πλαστό! Δεν αποκλείεται να το αγόρασε στην Τουρκία
– Δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη 20-30 θύματα

Ισμαήλ Ομάρ Μοστεφαΐ, 29 ετών. Είναι ο πρώτος από τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι που ταυτοποιήθηκε. Το πρώτο όνομα πίσω από μια τυφλή επίθεση. Κι όμως, ακόμη κανείς δεν έχει δει πρόσωπο ενός από τους ανθρώπους που αιματοκύλησαν το Παρίσι και έγραψαν με μαύρο χρώμα, το χρώμα των τζιχαντιστών του ISIS, μια σελίδα στην Ιστορία της Γαλλίας.

Αντίθετα, έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας η φωτογραφία από το διαβατήριο ενός άνδρα που ταυτοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στη Λέρο και από την Ελλάδα πέρασε μέσω Σερβίας (όπου ζήτησε άσυλο) στην Κροατία, στην Αυστρία και σχεδόν μετά από ένα μήνα στη Γαλλία. Το συριακό διαβατήριο που βρέθηκε στον συγκεκριμένο άνδρα, έναν από τους δράστες καμικάζι στο Stade de France. Μόνο που αυτό το διαβατήριο που βρήκαν πάνω του οι γαλλικές αρχές μπορεί να είναι πλαστό…

Η γαλλική αστυνομία εξακολουθεί να αναζητά την άκρη του νήματος, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβαν οι τζιχαντιστές και το Ισλαμικό Κράτος. Ποιος τις οργάνωσε, πως ήταν τόσο καλά οργανωμένες. Έγιναν με χειρουργική ακρίβεια οι δράστες χρειάστηκαν μόλις 23 λεπτά για να βυθίσουν μια χώρα και μια Ήπειρο στο αίμα. Στο Μοντέιγ, ένα προάστιο ανατολικά του Παρισιού βρέθηκε την Κυριακή το μαύρο Seat Leon που έψαχνε η γαλλική αστυνομία. Μέσα σε αυτό, τρία Καλάσνικοφ που δεν αποκλείεται να είναι αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις. «Είναι παρόμοια» μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ. Κι αν αυτό ισχύει, πως βρέθηκαν εκεί; Υπάρχει δράστης που διαφεύγει ακόμα; Ο εισαγγελέας του Παρισιού ανακοίνωσε ότι επτά δράστες σκοτώθηκαν. Το ISIS ανακοίνωσε περήφανα ότι «οκτώ αδερφοί» έκαναν τις επιθέσεις…

Ο Γάλλος εξτρεμιστής με το κομμένο δάχτυλο

Ο Ισμαήλ Ομάρ Μοστεφαΐ είναι ο πρώτος από τους δράστες που έφεραν εις πέρας την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι που αναγνωρίστηκε και το όνομά του δόθηκε στη δημοσιότητα. Και αναγνωρίστηκε χάρη στο αποτύπωμα ενός δαχτύλου του, που κόπηκε όταν πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί μέσα στο θέατρο Bataclan.

Γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1985 στην Κουρκουρόν, 25 χλμ. νότια του Παρισιού, είχε αλγερινή καταγωγή και ήταν πατέρας δύο παιδιών, ενώ είχε επίσης δύο αδελφούς και δύο αδελφές, σύμφωνα με τη Journal du Centre. Ένας από τους αδελφούς του είχε ένα μπαρ με ναργιλέδες στην Σαρτρ. Ο πατέρας του, ο αδερφός του, η νύφη του και άλλα τρία άτομα που σχετίζονταν μαζί του έχουν συλληφθεί.

Ζούσε τουλάχιστον έως το 2012 στη γειτονική πόλη Σαρτρ. Η Le Monde αναφέρει επικαλούμενη πηγές της πως ο Ισμαήλ Μοστεφαΐ είναι πολύ πιθανόν να πέρασε μερικούς μήνες στη Συρία το χειμώνα του 2013-2014, καθώς οι ερευνητές βρήκαν ίχνη από το πέρασμά του από την Τουρκία.

Το βράδυ της Παρασκευής, στις 21:40 (τοπική ώρα), ο Ισμαήλ Μοστεφαΐ είναι ένας από τους τρεις άνδρες που βγαίνουν από ένα μαύρο Polo και εισβάλλουν στην αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν, στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού. Οπλισμένοι με Καλάσνικοφ και φορώντας γιλέκα με εκρηκτικά, ανοίγουν πυρ κατά ριπάς εν μέσω της συναυλίας. Σε σύντομη συνομιλία που είχαν με την αστυνομία πριν ανατινάξουν την αίθουσα, μίλησαν για τη Συρία και το Ιράκ. Άφησαν πίσω τους 89 νεκρούς και πολυάριθμους τραυματίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ VIDEO ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

Ο Μοστεφαΐ ήταν γνωστός στην αστυνομία. Από το 2004 έως το 2010 είχε καταδικασθεί οκτώ φορές για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου (οδήγηση χωρίς άδεια, εξύβριση, ανεπιβεβαίωτες υποψίες ότι συνδέεται με τοπικά λαθρεμπόρια ναρκωτικών, σύμφωνα με τη Journal du Centre). Ωστόσο ουδέποτε φυλακίσθηκε.

Ο νεαρός άνδρας βρισκόταν πάντως στα ραντάρ των υπηρεσιών πληροφοριών από το 2010, όταν είχε εντοπισθεί ως ύποπτος για ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση. “Ωστόσο το όνομά του δεν είχε αναφερθεί ποτέ σε φάκελο που σχετίζεται με κάποια τρομοκρατική επιχείρηση”, διευκρίνισε το Σάββατο, ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν.

Ο δήμαρχος της Σαρτρ, ο Ζαν-Πιέρ Γκορζ, θυμάται πως “από το 2012 δεν κινούνταν καθόλου. Δεν έκανε θόρυβο. Δεν είχε κάποια γνωστή επαγγελματική δραστηριότητα και απ’ ό,τι φαίνεται, αν και η πληροφορία αυτή ελέγχεται, ζούσε σε εργατική κατοικία της συνοικίας Λα Μαντλέν”. Ωστόσο στη συνοικία αυτή ορισμένοι κάτοικοι είπαν πως πίστευαν ότι ο Ισμαήλ Μοστεφαΐ είχε εγκαταλείψει την πόλη “εδώ και δύο, ακόμη και τρία χρόνια”.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Le Monde, ο καμικάζι του Μπατακλάν είχε απουσιάσει μερικούς μήνες από τη Λα Μαντλέν για να πάει στη Συρία. Το φθινόπωρο του 2013 πέρασε από την Τουρκία και οι υπηρεσίες πληροφοριών ξαναβρίσκουν τα ίχνη του την άνοιξη του 2014, παρακολουθώντας μια μικρή ομάδα σαλαφιστών στη Σαρτρ. Τότε θεωρούνταν απλό μέλος της ομάδας.

Σύμφωνα με τη Journal du Centre, ο Ισμαήλ Μοστεφαΐ “ακολούθησε έναν ριζοσπαστικό ισλαμιστή” που είχε μεταβεί πολλές φορές στην περιοχή για προσηλυτισμό, έναν Μαροκινό κάτοικο Βελγίου.

“Σήμερα το ζήτημα που τίθεται είναι αν υπάρχει ένα δίκτυο στη Σαρτρ ή αν ο Ισμαήλ Μοστεφαΐ ήταν ένα μεμονωμένο άτομο που σχετιζόταν με βελγικά ή άλλα δίκτυα”, λέει ο δήμαρχος της Σαρτρ Ζαν-Πιέρ Γκορζ.

Το Σάββατο, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία και αστυνομικοί ερεύνησαν τα σπίτια του πατέρα και ενός από τους αδελφούς του Ισμαήλ Μοστεφαΐ και έθεσαν υπό κράτηση τους δύο άνδρες για να ελέγξουν τις καταθέσεις τους. Πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως “ο αδελφός του τρομοκράτη, ηλικίας 34 ετών, εμφανίσθηκε αυτοβούλως στο αστυνομικό τμήμα του Κρετέιγ πριν τεθεί υπό κράτηση”. Κατέθεσε ότι δεν είχε επαφή μαζί του εδώ και αρκετά χρόνια έπειτα από μια οικογενειακή διένεξη, πρόσθεσε όμως ότι εξεπλάγη όταν έμαθε πως ριζοσπαστικοποιήθηκε.

Το διαβατήριο του άνδρα που πέρασε από την Ελλάδα – Είναι πλαστό;

Η σερβική εφημερίδα Blic δημοσίευσε τη φωτογραφία από το διαβατήριο του 25χρονου Αχμέντ Αλμουχαμέντ, που σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι ένας από τους δυο άνδρες που ταυτοποιήθηκαν ως πρόσφυγες στη Λέρο και πέρασαν από την Ελλάδα στη Γαλλία. Και ένας από τους τζιχαντιστές που ανατινάχθηκαν στο θέατρο Bataclan του Παρισιού, παρασύροντας μαζί τους στο θάνατο τουλάχιστον 80 αθώους.

Όπως αναφέρει η Blic, ο 25χρονος Αλμουχαμέντ έφτασε στην Ευρώπη μαζί με έναν άλλο άνδρα που φέρεται να είναι ένας από τους δράστες του μακελειού στη Γαλλία. Και οι δυο καταγράφηκαν ως πρόσφυγες στη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία, οι δυο δράστες που πέρασαν από την Ελλάδα ήταν ανάμεσα στους τζιχαντιστές που έκαναν τις επιθέσεις. Ένας από τους δράστες ήταν μόλις 15 ετών!

Πιστεύεται ότι ο Αλμουχαμέντ χρειάστηκε ένα μήνα για να φτάσει από την Ελλάδα στη Γαλλία. Στις 7 Οκτωβρίου πέρασε στη Σερβία από το Μιτροβίτσε, περνώντας από τα σύνορα με τα Σκόπια. Σύμφωνα με τη Blic, ο 25χρονος ζήτησε άσυλο στη Σερβία όταν βρέθηκε στο Πρέσεβο πριν περάσει στην Κροατία και από στην Αυστρία.

Το ότι είχε ζητήσει άσυλο από τη Σερβία το επιβεβαίωσε και το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. “Ένας από τους υπόπτους για τρομοκρατία, ο Α.Α., που αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος των γαλλικών υπηρεσιών ασφαλείας, είχε καταγραφεί στις 7 Οκτωβρίου φέτος στο μεθοριακό πέρασμα του Πρέσεβο, όπου ζήτησε επισήμως άσυλο”, αναφέρει το υπουργείο σε δήλωσή του. Το μεθοριακό πέρασμα του Πρέσεβο χωρίζει τη Σερβία από την ΠΓΔΜ. “Έλεγχοι επιβεβαίωσαν πως τα στοιχεία που τον αφορούν ταιριάζουν με αυτά του προσώπου που είχε ταυτοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου στην Ελλάδα. Η Ιντερπόλ δεν είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης του προσώπου αυτού”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι δράστες που είχαν περάσει από την Ελλάδα ταυτοποιήθηκαν μέσω των αποτυπωμάτων τους, τα οποία είχαν δώσει όταν καταγράφηκαν ως πρόσφυγες στη Λέρο. Ο δεύτερος άνδρας που είχε περάσει από την Ελλάδα, επίσης από τη Λέρο, ήταν ένας από τους δράστες της επίθεσης στο Stade de France. Κοντά στο πτώμα του βρέθηκε ένα συριακό διαβατήριο, σύμφωνα με το οποίο ο άνδρας είχε γεννηθεί το 1990 και είχε περάσει από τη Λέρο, επίσης στις 3 Οκτωβρίου.

Υπάρχει ωστόσο και μια άλλη παράμετρος σε σχέση με το συριακό διαβατήριο που βρέθηκε στον ένα από τους καμικάζι του Stade de France. Όπως μετέδωσαν ΜΜΕ επικαλούμενα μια πηγή στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, αυτό ενδέχεται να είναι πλαστό! Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News ότι το διαβατήριο αυτό μπορεί να είναι πλαστό. Ο αριθμός του δεν αντιστοιχεί σε κανένα διαβατήριο που έχει εκδοθεί από τις αρχές της Συρίας και η φωτογραφία δεν αντιστοιχεί στο όνομα του κατόχου, εξήγησε. Δεν αποκλείεται, ο δράστης της επίθεσης θα αγόρασε το διαβατήριο από την Τουρκία, όπου υπάρχει ολόκληρη… φάμπρικα παραγωγής πλαστών διαβατηρίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε