Δευτέρα, 6 Μαΐ
15oC Αθήνα

Παρίσι: Υπό καθεστώς επίσημης έρευνας ο 69χρονος που σκότωσε 3 Κούρδους

Παρίσι: Υπό καθεστώς επίσημης έρευνας ο 69χρονος που σκότωσε 3 Κούρδους

Υπό καθεστώς επίσημης έρευνας τέθηκε ο 69χρονος που άνοιξε πυρ και δολοφόνησε τρεις Κούρδους στο Παρίσι την Παρασκευή (23.12.2022).

Ο 69χρονος ύποπτος, το όνομα του οποίου δεν έχει δημοσιοποιηθεί συνελήφθη μετά τη δολοφονία δύο αντρών και μιας γυναίκες σε ένα πολιτιστικό κέντρο Κούρδων, αλλά και σε ένα κοντινό καφέ στο πολυσύχναστο 10ο διοικητικό διαμέρισμα του Παρισιού.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Γαλλίας, όταν ένας ύποπτος τεθεί σε καθεστώς επίσημης έρευνας, σημαίνει ότι υπάρχουν σοβαρές και «δεμένες» αποδείξεις εναντίον του.

Οι δολοφονίες προκάλεσαν σοκ στην κουρδική κοινότητα που προετοιμάζονταν να τιμήσει την 10η επέτειο της δολοφονίας τριών ακτιβιστών που δεν έχει εξιχνιαστεί, προκαλώντας διαδηλώσεις που εξελίχθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Την έρευνα διεξάγει δικαστής που θα εξετάσει τις κατηγορίες για τη διάπραξη εγκλήματος, απόπειρα δολοφονίας, αλλά και παράνομη οπλοκατοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του εισαγγελικού γραφείου.

Οι εκπρόσωποι των Κούρδων κάλεσαν προκειμένου να θεωρηθεί η δολοφονία ως τρομοκρατική επίθεση. Οι Κούρδοι καλούν για την πραγματοποίηση μιας σιωπηρής διαμαρτυρίας σήμερα το απόγευμα στο σημείο των δολοφονικών επιθέσεων.

«Έχω παθολογικό μίσος για τους ξένους, ήθελα να σκοτώσω μετανάστες»

Κατά την ανάκρισή του στην αστυνομία είπε ότι «το μίσος του για τους ξένους έγινε παθολογικό» έπειτα από μια διάρρηξη στο σπίτι του, το 2016, σύμφωνα με την εισαγγελέα Λορ Μπεκιό. Υποστήριξε ότι πάσχει από κατάθλιψη και έχει αυτοκτονικές τάσεις.

«Αλλά πριν αυτοκτονήσω ήθελα πάντα να σκοτώσω μετανάστες, ξένους, έπειτα από εκείνη τη διάρρηξη». Για τον λόγο αυτό πήγε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο Σεν Ντενί, ένα λαϊκό προάστιο στα βόρεια του Παρισού, έχοντας μαζί του ένα αυτόματο πιστόλι Colt 45 «για να δολοφονήσει ξένους».

Η εισαγγελέας είπε ότι τελικά εγκατέλειψε αυτήν την προσπάθεια, αφενός επειδή κυκλοφορούσε λιγοστός κόσμος και αφετέρου τα ρούχα που φορούσε θα τον δυσκόλευαν να ξαναγεμίσει το όπλο του. Επέστρεψε έτσι στο σπίτι των γονιών του και ξαναβγήκε αργότερα, για να πάει στη συνοικία όπου ήξερε ότι βρίσκεται το κουρδικό κοινοτικό κέντρο. Και εκεί άνοιξε πυρ.

Δεν γνώριζε κανένα από τα θύματά του. Είπε όμως ότι ήθελε να σκοτώσει Κούρδους επειδή «κρατούσαν αιχμαλώτους κατά τη μάχη τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αντί να τους σκοτώσουν». Στόχευε να χρησιμοποιήσει όλα τα πυρομαχικά που είχε «και να αυτοκτονήσει με την τελευταία σφαίρα» αλλά τον σταμάτησαν κάποια άτομα που βρίσκονταν σε ένα γειτονικό κομμωτήριο και στη συνέχεια τον συνέλαβε η αστυνομία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις