Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Πασχαλινό μήνυμα Μέρκελ με έκκληση για τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού

Πασχαλινό μήνυμα Μέρκελ με έκκληση για τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Έκκληση για τήρηση των μέτρων περιορισμού και κατά τις ημέρες του Πάσχα απηύθυνε σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη για τους Καθολικούς, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας για μια ακόμη φορά τη μάχη που δίνει το σύστημα υγείας της χώρας.

«Με τη συμπεριφορά μας μπορούμε να ανακόψουμε την αύξηση των κρουσμάτων, να την σταματήσουμε και κατόπιν να την αναστρέψουμε. Αυτό είναι το θέμα και για το φετινό Πάσχα. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν μπορούν να κερδίσουν μόνοι τους τη μάχη κατά του τρίτου κύματος της πανδημίας. Εκείνοι ξέρουν καλά τι να περιμένουν. Και δεν δίνουν πια τη μάχη να κρατήσουν στη ζωή μόνο ηλικιωμένους, αλλά και μεσήλικες και νέους», δήλωσε η Μέρκελ στο πασχαλινό μήνυμά της προς της προς τους πολίτες. «Δεν πρέπει να τους αφήσουμε μόνους, αλλά να τους βοηθήσουμε με τη στάση μας. Μαζί θα νικήσουμε τον ιό», πρόσθεσε και έκανε λόγο για «ένα ακόμη Πάσχα με περιορισμούς», σε στενό κύκλο, με περιορισμένες επαφές, ενώ ζήτησε για μία ακόμη φορά να περιοριστούν οι μετακινήσεις και να αποφευχθούν τα μη απαραίτητα ταξίδια.

Click4more: Γερμανία – Lockdown: Ιστορικό «limit down» στις διαρρήξεις

Στο μεταξύ, το Ινστιτούτο “Ρόμπερτ Κοχ” υποδεικνύει με μελέτη του, ότι μόνο με προσεκτική χαλάρωση των μέτρων, το νωρίτερο από τον Μάιο ή τον Ιούνιο, μπορεί να αποτραπεί η υπερφόρτωση του συστήματος υγείας στη Γερμανία.  

«Η αποτροπή της υπερφόρτωσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας μπορεί να είναι επιτυχής μόνο εφόσον η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού πραγματοποιηθεί προσεκτικά και σταδιακά από τον Μάιο ή τον Ιούνιο», αναφέρει το Ινστιτούτο και επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «ακόμη και αν οι διαπροσωπικές επαφές μειωθούν κατά 50% επί τέσσερις εβδομάδες και έπειτα επανέλθουν, η υπερφόρτωση του συστήματος δεν μπορεί να αποφευχθεί». Σύμφωνα ωστόσο με τους υπεύθυνους της μελέτης, το μοντέλο που ερευνάται έχει ως βασική αδυναμία το γεγονός ότι σε κάποιες παραμέτρους οι υπολογισμοί γίνονται με επαφές σε επίπεδα προ πανδημίας. «Όλα πάντως τα σενάρια αύξησης των επαφών, κατά 20, 40 ή 60%, οδηγούν σε υπέρβαση των ορίων αντοχής του συστήματος υγείας», προειδοποιεί το Ινστιτούτο και σημειώνει ότι δεν έχει συνυπολογιστεί στην έρευνα η αναστολή των εμβολιασμών των ατόμων ηλικίας κάτω των 60 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca που αποφασίστηκε χθες.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις