Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

ΠΓΔΜ: Διχασμένη η αντιπολίτευση για το δημοψήφισμα – “Ψηφίστε κατά συνείδηση”

ΠΓΔΜ: Διχασμένη η αντιπολίτευση για το δημοψήφισμα – “Ψηφίστε κατά συνείδηση”
Φωτογραφία Αρχείου EPA

Βαθιά διχασμένη για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι η αντιπολίτευση στη ΠΓΔΜ, που δεν κατάφερε να βρει ενιαία στάση. Έτσι, η «εντολή» στους υποστηρικτές της είναι να ψηφίσουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Το VMRO-DPMNE, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, συνεδρίασε μέχρι τα ξημερώματα για να αποφασίσει τη στάση που θα κρατήσει στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ. Μετά το τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασης των κομματικών οργάνων, ο επικεφαλής του δεξιού κόμματος των Σκοπίων Χρίστιαν Μίτσκοσκι επανέλαβε την αντίθεσή του στη συμφωνία που υπεγράφη στις Πρέσπες ανάμεσα στον Ζόραν Ζάεφ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Στις δηλώσεις του τόνισε πως με τη συμφωνία όχι μόνο αλλάζει το όνομα και το Σύνταγμα της χώρας αλλά αμφισβητείται η εθνική ταυτότητα των πολιτών της. Εξαπέλυσε νέα σφοδρότατη επίθεση στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ αλλά τόνισε ότι τον τελευταίο λόγο στα εθνικά θέματα πρέπει να τον έχει ο λαός. Γι’ αυτό και κάλεσε τους υποστηρικτές του κόμματός του και τους πολίτες της χώρας να ψηφίσουν κατά συνείδηση στο επερχόμενο δημοψήφισμα.

Διχασμένη αντιπολίτευση

Εντός του VMRO-DPMNE είχαν εκφραστεί το προηγούμενο διάστημα διαφορετικές απόψεις για τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κόμμα στο δημοψήφισμα. Η εθνικιστική πτέρυγα προέτρεπε σε αποχή, ενώ η φιλοευρωπαϊκή είχε ταχθεί υπέρ της προσέλευσης στις κάλπες που θα στηθούν για το δημοψήφισμα και μάλιστα με θετική διάθεση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπέρ της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας που υπογράφηκε στις Πρέσπες στις 17 Ιουνίου έχει ταχθεί, εκτός φυσικά από την κυβέρνηση Ζάεφ και ο αλβανικός παράγοντας στην ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, το «ναι» θα επικρατήσει στο δημοψήφισμα με μεγάλη διαφορά κι αυτό διότι μεγάλος αριθμός Σλάβων ψηφοφόρων, που διαφωνεί με τη συμφωνία, δεν πρόκειται να πάει να ψηφίσει.

Ωστόσο, το ζητούμενο για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ είναι το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 50%, προκειμένου να μην υπάρξουν παρερμηνείες για το αποτέλεσμα και σε αυτό η κυβέρνησή του ρίχνει όλο το βάρος, έχοντας και τη σθεναρή υποστήριξη του διεθνή παράγοντα, ο οποίος έχει χαιρετίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι στην ΠΓΔΜ έχει την εξής διατύπωση: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ με αποδοχή της Συμφωνίας ανάμεσα στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και την Ελλάδα;».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις