Κόσμος

Ποιός είναι ο κορυφαίος φιλάνθρωπος στον κόσμο

Ο ιδρυτής του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook και γενικός διευθυντής της εταιρείας Μαρκ Ζούκερμπεργκ μαζί με τη σύζυγό του βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης των Αμερικανών εκείνων που έκαναν τις μεγαλύτερες δωρεές σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, καθώς προσέφεραν δωρεές ύψους 1 δισεκ. δολαρίων, έγραψε σήμερα στο Διαδίκτυο η περιοδική έκδοση The Chronicle of Philanthropy.

Οι 50 κορυφαίοι δωρητές έδωσαν συνολικά πέρυσι 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια, πόσο μεγαλύτερο κατά 4% σε σχέση με το 2012, με το φιλανθρωπικό τους έργο να ευνοείται από την ανάκαμψη στη Γουόλ Στριτ, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Chronicle.

Οι δωρητές οι οποίοι βρίσκονται εν ζωή προσέφεραν 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό σχεδόν ίσο με τα χρήματα που προσέφεραν συνολικά στο διάστημα των δύο προηγουμένων ετών, και μεγαλύτερο από το συνολικό ποσό που έδωσαν οι δωρητές εν ζωή από το 2008, ανέφερε το Chronicle, δίνοντας σήμερα στη δημοσιότητα τη λίστα στη διαδικτυακή έκδοσή του.

Ο μέσος όρος των δωρεών, το ποσό 86,1 εκατομμυρίων δολαρίων αποτελεί ένα νέο ρεκόρ, σημειώνουν οι συντάκτες.

Ο Ζούκερμπεργκ και η σύζυγός του, Πρισίλα Τσαν, ανέβηκαν στην κορυφή της κατάταξης με τη δωρεά που προσέφεραν στο Κοινοτικό Ίδρυμα του Σίλικον Βάλεϊ, τον οποίο δίνει επιχορηγήσεις με στόχο την κάλυψη των αναγκών της τοπικής κοινωνίας.

Δεύτερος στη λίστα ήταν ο Τζορτζ Μίτσελ, ο οποίος μεταμόρφωσε τη βιομηχανία φυσικού αερίου βοηθώντας στην ανάπτυξη της μεθόδου εξόρυξης φυσικού αερίου με υδραυλική ρωγμάτωση (fracking). O ελληνικής καταγωγής Μίτσελ, ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο Ιούλιο, άφησε περιουσία 750 εκατομμυρίων δολαρίων στο ίδρυμα της οικογένειάς του, που έχει επικεντρωθεί στο έργο η εν λόγω μέθοδος να μην προκαλεί σημαντική μόλυνση στο περιβάλλον.

Ο συνιδρυτής της εταιρείας Nike Φιλ Νάιτ και η σύζυγός του, Πενέλοπι, προσέφεραν 500 εκατομμύρια δολάρια υπέρ της έρευνας για τον καρκίνο στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα Υγείας και Επιστημών του Όρεγκον. Το ζευγάρι προσέθεσε τον όρο το ίδρυμα να χρησιμοποιήσει τη δωρεά σε διάστημα δύο ετών αλλιώς θα χάσει τη χρηματοδότηση, έγραψε το The Chronicle.

Πανεπιστήμια, ιδρύματα και νοσοκομεία έλαβαν το μεγαλύτερο μέρος των δωρεών ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και άνω, ενώ ακολουθούν τα εργαστήρια ιατρικών ερευνών, οι οργανώσεις τέχνης και οι ομάδες προσφοράς ανθρωπιστικών υπηρεσιών.

Οι μεγαλύτεροι δωρητές προσέφεραν τα λιγότερα χρήματα για σκοπούς που αφορούν παιδιά και νέους, το περιβάλλον και την θρησκεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

10 χρόνια Facebook!

Έρχεται η νέα ενημερωτική εφαρμογή του Facebook

Πάνω από 1.2 δισ. οι χρήστες του Facebook

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Συμφωνήσαμε με την Ελλάδα για εισαγωγές φυσικού αερίου» – Στις 13:45 η συνάντηση με Μητσοτάκη
Η δήλωση Ζελένσκι έγινε πριν από την σημερινή άφιξή του στην Ελλάδα, πρώτο σταθμό των επισκέψεών σε χώρες της Ευρώπης - Εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συναντηθεί με τον Κώστα Τασούλα και τον Νικήτα Κακλαμάνη
Βολοντίμιρ Ζελένσκι 57
Χακάν Φιντάν: Ιστορική παραίσθηση η μη αποδοχή της λύσης δύο κρατών στην Κύπρο
Ισχυρίστηκε ότι «στο βόρειο τμήμα ζουν Τούρκοι, στο νότιο τμήμα ζουν Έλληνες και, χάρη στην παρουσία του τουρκικού στρατού, από το 1974 και μετά, συνεχίζεται η ζωή χωρίς να έχει ανοίξει ρουθούνι»
Χακάν Φιντάν