Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Αποκαλύφθηκαν» οι στρατηγικές θέσεις των Ρώσων μέσω Google Maps

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Αποκαλύφθηκαν» οι στρατηγικές θέσεις των Ρώσων μέσω Google Maps
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Οι βάσεις των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας «αποκαλύφθηκαν» από τους δορυφορικούς χάρτες της Google και «ανέβηκαν» στο Twitter από τον λογαριασμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στο Κρεμλίνο.

Αν και ο συγκεκριμένος λογαριασμός δεν έχει επαληθευθεί, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας τον έχει αναφέρει στο παρελθόν. Για αυτό και πλέον υπάρχει η πεποίθηση στην Ουκρανία πως η Google τάσσεται με το πλευρό της, αφού οι στρατηγικές τοποθεσίες των Ρώσων είναι ορατές στους χάρτες, χωρίς κάποιο θόλωμα.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανάρτηση στο Twitter, η Google δεν λογοκρίνει πλέον τις φωτογραφίες, γι’ αυτό και δεν φαίνονται θολές. Η μέγιστη ανάλυση που παρουσιάζονται οι στρατηγικές θέσεις των Ρώσων είναι περίπου 0,5 μέτρων ανά pixel.

Στις τοποθεσίες που είναι – πλέον – ορατές, φαίνεται το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Admiral Kuznetsov», που αποτελεί μία από τις βάσεις αποθήκευσης πυρηνικών όπλων στο Μούρμανσκ. Μεταξύ άλλων, φαίνεται και το προηγμένο ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-57 αλλά και αεροπορικές βάσεις στις στρατηγικές περιοχές του Kurss και την Kamchatka.

Σημειώνεται πως ο λογαριασμός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έχει αποκλειστεί από την ίδια την πλατφόρμα του Twitter.

«Δεν έχουμε κάνει καμία αλλαγή»

Η Google τοποθετήθηκε για το ζήτημα, λέγοντας πως οι φωτογραφίες ήταν πάντα διαθέσιμες για τους χρήστες, με έναν εκπρόσωπο να τονίζει ότι δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στην πολιτική της Google για το «θόλωμα» ευαίσθητων τοποθεσιών.

«Δεν έχουμε κάνει καμία αλλαγή στο θόλωμα των δορυφορικών μας εικόνων στη Ρωσία», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις