Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άθικτες οι επιστημονικές εγκαταστάσεις με ραδιενέργεια στο Χάρκοβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άθικτες οι επιστημονικές εγκαταστάσεις με ραδιενέργεια στο Χάρκοβο
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Άθικτη είναι η εγκατάσταση επιστημονικής έρευνας με μικρή ποσότητα ραδιενεργού υλικού στο Χάρκοβο, στην Ουκρανία, μετά από το βομβαρδισμό, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Ωστόσο ανέφερε πως λόγω του βομβαρδισμού – που αποδίδεται στον ρωσικό στρατό – προκάλεσε ζημιές στο κτίριο, με τους φόβους για πυρηνικό ατύχημα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία να αυξάνονται.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, εξήγησε με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες ότι η εγκατάσταση, η οποία είχε βομβαρδιστεί ήδη μια φορά αφότου ξέσπασε ο πόλεμος την 24η Φεβρουαρίου, επλήγη ξανά το Σάββατο.

Οι Ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν τον οργανισμό ότι «το κτίριο, η θερμομόνωσή του και η αίθουσα πειραμάτων υπέστησαν ζημιές, αλλά η πηγή νετρονίου, που περιέχει ραδιενεργό υλικό δεν χτυπήθηκε», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η εγκατάσταση, το απόθεμα ραδιενεργού υλικού στην οποία είναι μικρό, χρησιμοποιείτο πριν από την πόλεμο για «έρευνα και ανάπτυξη και παραγωγή ραδιοϊσοτόπων για ιατρικές και βιομηχανικές εφαρμογές», εξηγείται ακόμη.

Ο προηγούμενος βομβαρδισμός, νωρίτερα τον Μάρτιο, προκάλεσε ζημιές στο κτίριο και διέκοψε προσωρινά την ηλεκτροδότηση της εγκατάστασης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις