Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατασχέθηκε από τα Φίτζι τελικά το σούπερ γιοτ που φέρεται να ανήκει σε Ρώσο ολιγάρχη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατασχέθηκε από τα Φίτζι τελικά το σούπερ γιοτ που φέρεται να ανήκει σε Ρώσο ολιγάρχη
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ένα δικαστήριο των νησιών Φίτζι διέταξε σήμερα Τρίτη (4.5.2022) την κατάσχεση του σούπερ γιοτ που φέρεται να ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Σουλεϊμάν Κερίμοφ, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις έχουν επιβληθεί και εις βάρος του εν λόγω Ρώσου ολιγάρχη και για αυτό το δικαστήριο των Φίτζι διέταξε την κατάσχεση του σούπερ γιοτ, η αξία του οποίου εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 300 εκατ. δολάρια και αποτελεί περιουσία του.

Το δικαστήριο της Σούβα, πρωτεύουσας του νησιωτικού συμπλέγματος του Ειρηνικού, «εξέδωσε διαταγή για κατάσχεση του σούπερ γιοτ Amadea», έπειτα από αμερικανικό ένταλμα που είχε εκδοθεί τον περασμένο μήνα, ανέφερε σε ανακοίνωση το γραφείο του διευθυντή της εισαγγελίας των Φίτζι.

Η θαλαμηγός Amadea, που έχει αγκυροβολήσει στη Λαουτόκα, στο δυτικό τμήμα των Φίτζι, από τα μέσα Απριλίου, έχει σχέση, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, με τον Ρώσο ολιγάρχη, ο οποίος υπόκειται σε κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το δικαστήριο είχε αποφασίσει στις 19 Απριλίου πως οι αρχές των Φίτζι θα μπορούσαν να εμποδίσουν την αναχώρηση του σκάφους από τα χωρικά ύδατα της χώρας εν αναμονή της απόφασης για το αμερικανικό ένταλμα. Τελικά, το τέλος στο… σήριαλ δόθηκε από το δικαστήριο.

Προηγουμένως, η αστυνομία των Φίτζι είχε ανακοινώσει ότι διενεργεί έρευνα για τη θαλαμηγό, μήκους 107 μέτρων και αξίας 325 εκατ. δολαρίων, που διαθέτει πισίνα, τζακούζι, ελικοδρόμιο και ένα «θερμοκήπιο» στα καταστρώματά της, σύμφωνα με την ιστοσελίδα superyachtfan.com.

Υπάρχουν και αρκετές αναφορές πως ο Κερίμοφ είναι ο ιδιοκτήτης, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί από το Γαλλικό Πρακτορείο με ανεξάρτητο τρόπο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις