Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία ανακοίνωσε ο Μπορέλ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία ανακοίνωσε ο Μπορέλ

Εκτάκτως συνεδρίασαν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποφάσισαν να εισηγηθούν στους 27 ηγέτες να επιβληθούν και νέες κυρώσεις στη Ρωσία.

«Αποφασίσαμε να εξετάσουμε το συντομότερο δυνατόν επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας σε συντονισμό με τους εταίρους μας», δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοινώνοντας την απόφαση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ για κυρώσεις στη Μόσχα μετά το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Μπορέλ χαρακτήρισε όσα είπε στο μήνυμά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν «νέα κλιμάκωση» του πολέμου στην Ουκρανία. Με τον πρόεδρο της Ρωσίας να απειλεί με χρήση πυρηνικών και να διατάσσει τη μερική επιστράτευση 300.000 εφέδρων, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας συγκάλεσε το ad hoc συμβούλιο.

«Την 21η Σεπτεμβρίου, η Ρωσία επέλεξε τον δρόμο της αναμέτρησης ανακοινώνοντας μερική επιστράτευση (…), υποστηρίζοντας τη διεξαγωγή παράνομων “δημοψηφισμάτων” σε ουκρανικές περιοχές που κατέχει και απειλώντας ξανά με τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μπορέλ που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό, Πέτερ Στάνο, στις Βρυξέλλες.

«Οι αναφορές στα πυρηνικά όπλα δεν μειώνουν την αποφασιστικότητα και την ενότητα της ΕΕ», που θα συνεχίσει «να στέκει στο πλευρό της Ουκρανίας» και να της προσφέρει υποστήριξη για να της επιτρέπει «να υπερασπίσει την εδαφική της ακεραιότητα και την εθνική της ακεραιότητα για όσο χρειαστεί», προστίθεται στο κείμενο.

Οι 27 έλαβαν πολιτική απόφαση να επιβληθούν νέες κυρώσεις σε Ρώσους πολίτες που ευθύνονται για τον πόλεμο και σε κλάδους της ρωσικής οικονομίας.

«Είναι σαφές το ότι ο Πούτιν προσπαθεί να καταστρέψει την Ουκρανία», συνέχισε.

«Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τη στρατιωτική βοήθειά μας (σ.σ. στην Ουκρανία) και θα μελετήσουμε νέα περιοριστικά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Απέφυγε ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες για τους νέους εξοπλισμούς που έχουν σκοπό οι ευρωπαϊκές χώρες να στείλουν στο Κίεβο.

Αφού ενημερώθηκαν από τον Ουκρανό ομόλογό τους Ντμίτρο Κουλέμπα, οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν να αναθέσουν στις υπηρεσίες τους την κατάρτιση του όγδοου πακέτου κυρώσεων.

Το τακτικό συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στο οποίο πιθανόν πρόκειται να οριστικοποιηθεί και να εγκριθεί η όγδοη δέσμη κυρώσεων θα γίνει στα μέσα του Οκτωβρίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις