Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Έλον Μασκ βρίστηκε με Ουκρανό πρέσβη και αποσύρει το δωρεάν ίντερνετ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Έλον Μασκ βρίστηκε με Ουκρανό πρέσβη και αποσύρει το δωρεάν ίντερνετ
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ο Έλον Μασκ «τα’ σπασε» με την Ουκρανία και αποφάσισε να μην παρέχει δωρεάν ίντερνετ μέσω του δορυφορικού συστήματος Starlink, μετά από σκληρή αντιπαράθεση που είχε με τον απερχόμενο Ουκρανό πρέσβη στο Βερολίνο, κατηγορώντας τον για αγένεια.

Ειδικότερα, ο Έλον Μασκ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τις προηγούμενες ημέρες με την «ειρηνευτική πρότασή» του για την Ουκρανία, στην οποία έλεγε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία και να επαναληφθούν τα δημοψηφίσματα στις προσαρτηθείσες περιοχές υπό το βλέμμα του ΟΗΕ.

«Η Κριμαία επισήμως είναι κομμάτι της Ρωσίας, από το 1783 (μέχρι το λάθος του Χρουστσόφ)», έγραψε ο Έλον Μασκ, με τον απερχόμενο πρέσβη της Ουκρανίας στο Βερολίνο, Άντριι Μέλνικ, να του απαντάει «Άντε γ…» δημόσια μέσω Twitter.

«Αυτή είναι η διπλωματική μου απάντηση», έγραψε χαρακτηριστικά ο διπλωμάτης, στα αγγλικά, για να επανέλθει ο επιχειρηματίας λέγοντας: «Απλώς ακολουθούμε τη σύστασή σας» και υπονοώντας ότι αποσύρει την προσφορά του δορυφορικού διαδικτύου προσβεβλημένος από τον κ. Μέλνικ.

https://twitter.com/elonmusk/status/1580819437824839681

«Δεν είμαστε σε θέση θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τερματικούς σταθμούς στην Ουκρανία ή να χρηματοδοτήσουμε υπάρχοντες», γράφει εκπρόσωπος της SpaceX σε επιστολή του προς το Πεντάγωνο, η οποία ωστόσο έχει ημερομηνία αποστολής από τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το CNN, η SpaceX ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να πληρώσει για το Starlink περίπου 120 εκατομμύρια δολάρια έως το τέλος του έτους. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναλάβει το κόστος για περισσότερους από 1330 τερματικούς σταθμούς της SpaceX στην Ουκρανία, ενώ η ίδια η εταιρία έχει δωρίσει 3670 σταθμούς.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μιχαΐλο Φεντόροφ, δήλωσε ότι το Starlink συνέβαλε σημαντικά στην αποκατάσταση της παροχής ενέργειας και στην επικοινωνία σε κρίσιμες περιοχές έπειτα από περισσότερες από 100 ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις