Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 400 οι αγνοούμενοι στο Γκοστομέλ μετά από ένα μήνα ρωσικής κατοχής

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 400 οι αγνοούμενοι στο Γκοστομέλ μετά από ένα μήνα ρωσικής κατοχής
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Περισσότεροι από 400 κάτοικοι του Γκοστομέλ αγνοούνται, μετά από 35 ημέρες που η πόλη τελούσε υπό ρωσική κατοχή, σύμφωνα με τη συνήγορο του πολίτη, αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την Λιουντμίλα Ντενίσοβα, μάρτυρες είπαν ότι ορισμένοι από τους αγνοούμενους έχουν σκοτωθεί.

Η Ντενίσοβα δεν διευκρίνισε πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Γκοστομέλ και δεν παρουσίασε αποδείξεις για τις κατηγορίες της. Δεν είπε επίσης ποιοι είναι οι μάρτυρες, ούτε έδωσε άλλες λεπτομέρειες για τους αγνοούμενους. Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Γκοστομέλ, που βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα αεροδρόμιο, αμέσως μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

«Περισσότεροι από 400 άνθρωποι αγνοούνται (…) Μάρτυρες λένε ότι κάποιοι σκοτώθηκαν, αλλά είναι ακόμη άγνωστο το πού βρίσκονται», είπε η Ντενίσοβα, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι άνθρωποι έφυγαν από την πόλη μετά την έναρξη του πολέμου.

Η Ρωσία δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για αυτές τις δηλώσεις. Η Μόσχα διαψεύδει ότι στοχοθετεί αμάχους στην Ουκρανία.

Το Κίεβο ερευνά ήδη άλλες καταγγελίες για τη διάπραξη ωμοτήτων, όπως στην Μπούτσα όπου βρέθηκαν πολλά πτώματα μετά την αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτών, καθώς και ένας ομαδικός τάφος πίσω από μια εκκλησία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις