Τρίτη, 27 Φεβ.
16oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι αποκαλύπτουν οι υποκλοπές των ρωσικών συνομιλιών για το Azovstal

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι αποκαλύπτουν οι υποκλοπές των ρωσικών συνομιλιών για το Azovstal

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ισχυρίζεται πως τα ηχητικά ντοκουμέντα που έδωσε στη δημοσιότητα είναι οι υποκλοπές των συνομιλιών των Ρώσων στρατιωτών για την επίθεση στο εργοστάσιο Azovstal της Μαριούπολης.

Στην υποκλοπή που ισχυρίζεται η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ότι έχει στην κατοχή της, ακούγεται η επικοινωνία ενός Ρώσου διοικητή χερσαίας μονάδας, ο οποίος λέει ότι τα μαχητικά αεροσκάφη σχεδιάζουν να «ισοπεδώσουν τα πάντα» γύρω από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, δηλαδή γύρω από το το τελευταίο οχυρό των υπερασπιστών στη Μαριούπολη της Ουκρανίας.

Η ηχογράφηση δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα Μεγάλη Τρίτη (19.4.2022) και πιθανότατα περιέχει τη φωνή του αρχηγού μιας ρωσικής διμοιρίας που βρίσκεται, σε κοντινή απόσταση, έξω από το Azovstal. «Περιμένουμε “εκπλήξεις” από τη Ρωσία εδώ», ακούγεται ο άνδρας να λέει, με μια γυναίκα να του απαντάει «τι είδους εκπλήξεις;».

Ο φερόμενος διοικητής απαντάει ότι περιμένουν έκπληξη «τριών τόνων, από τον ουρανό» ενώ συμπληρώνει ότι τους δόθηκε εντολή «να ισοπεδώσουν τα πάντα στο έδαφος».

Οι συνομιλίες που ακούγονται στη φερόμενη υποκλοπή, δόθηκαν στη δημοσιότητα από το CNN και υπενθυμίζεται πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πέσει θύματα υποκλοπής και άλλες φορές, από την SBU αλλά και από τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Το μόνο που έμεινε είναι οι πατριώτες»

«Όλοι έφυγαν», ακούγεται η φωνή στην ηχογράφηση, προσθέτοντας ότι «όλοι όσοι ήθελαν, όλοι έφυγαν. Το μόνο που έμεινε είναι οι πατριώτες και οι πολύ έξυπνοι». Για τον βομβαρδισμό στο Azovstal, η φωνή λέει πως «ήρθε ένας αντισυνταγματάρχης και είπε: “Θα νιώσετε το αποτέλεσμα μόνοι σας”».

Μάλιστα, στην ίδια υποκλοπή, ακούγεται ο συγκεκριμένος άνδρας να λέει για το Λισιτσάνσκ, ουκρανική πόλη στην περιοχή του Λουγκάνσκ, ότι «εξαφανίζεται από προσώπου γης. Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις