Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κρεμλίνο «φιμώνει» οριστικά ακόμα ένα ΜΜΕ και δυσκολεύει την είσοδο σε δημοσιογράφους «μη φιλικών χωρών»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κρεμλίνο «φιμώνει» οριστικά ακόμα ένα ΜΜΕ και δυσκολεύει την είσοδο σε δημοσιογράφους «μη φιλικών χωρών»
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ένα ρωσικό δικαστήριο απέρριψε την έφεση του ανεξάρτητου ραδιοσταθμού «Ηχώ της Μόσχας» (Ekho Moskvy) – ενός από τα λίγα εναπομείνατα φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία – κατά της απόφασης των αρχών να κλείσουν τον ραδιοφωνικό σταθμό λόγω της κάλυψής του για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η «Ηχώ της Μόσχας» σταμάτησε να εκπέμπει τον περασμένο μήνα αφού το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ζήτησε να περιοριστεί η πρόσβαση στον σταθμό. Διέταξε επίσης να αποκλειστεί ο ιστότοπός του για διάδοση, όπως αποκάλεσε, «σκόπιμα ψευδών πληροφοριών» σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.

Ο ιστορικός σταθμός, ο οποίος απέρριψε τις κατηγορίες, ανακοίνωσε αργότερα ότι το διοικητικό του συμβούλιο αποφάσισε την διάλυση του σταθμού, υπό την πίεση των αρχών.

«Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Ekho να αποκαταστηθεί η πρόσβαση στον ραδιοφωνικό σταθμό και στον ιστότοπο, έγραψε στο Telegram ο επί σειρά ετών αρχισυντάκτης του, Αλεξάντερ Βενεντίκτοφ. «Θα εφεσιβάλλουμε», είπε.

Παράλληλα σήμερα, ένας υφυπουργός Εξωτερικών, ο Γεβγκένι Ιβανόφ τόνισε ότι η Μόσχα δεν σχεδιάζει να εμποδίσει την είσοδο ξένων δημοσιογράφων στη χώρα, αλλά αυστηροποιεί τους κανόνες έκδοσης βίζας για όσους προέρχονται από «μη φιλικές χώρες».

Ο Ιβανόφ δήλωσε στο Κοινοβούλιο ότι το μέτρο αυτό έρχεται ως απάντηση στις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών να καταστήσουν δυσκολότερο για τη ρωσική επιχειρηματική κοινότητα να αποκτήσει βίζα.

«Απαντήσαμε δυσκολεύοντας τους δημοσιογράφους από μη φιλικές χώρες να λάβουν βίζα. Τώρα θα λαμβάνουν βίζα μίας εισόδου και θα πληρώσουν υψηλότερο τέλος έκδοσης βίζας», είπε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις