Σάββατο, 18 Μαΐ
18oC Αθήνα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αναφορές για 493 Παλαιστίνιους νεκρούς – 123.000 άνθρωποι έφυγαν από την Λωρίδα της Γάζας

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αναφορές για 493 Παλαιστίνιους νεκρούς – 123.000 άνθρωποι έφυγαν από την Λωρίδα της Γάζας

Για τουλάχιστον 493 νεκρούς Παλαιστινίους και 2.751 τραυματίες από πυρά του στρατού του Ισραήλ κάνει λόγο το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας.

Παράλληλα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πόλεμος ανάμεσα στο στη Χαμάς και το Ισραήλ έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό πάνω από 123.000 ανθρώπων από την Λωρίδα της Γάζας.

“Οι εχθροπραξίες έχουν προκαλέσει εσωτερικούς εκτοπισμούς” πληθυσμού, αναφέρει το OCHA σε ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο για “πάνω από 17.500 οικογένειες, που αντιστοιχούν σε 123.538 ανθρώπους κυρίως λόγω του φόβου, των ανησυχιών για την προστασία τους και της καταστροφής των σπιτιών τους”.

Ισραήλ για Χαμάς: Χρησιμοποιεί ανθρώπους ως ανθρώπινες ασπίδες

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες» λέγοντας πως «κρύβει τρομοκρατική υποδομή σε περιοχές αμάχων» στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.

Σε ένα κατάλογο με «εγκλήματα πολέμου της Χαμάς», που αναρτήθηκε στο πρώην Twitter, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ δηλώνουν επίσης πως η Χαμάς συμμετέχει σε «βεβήλωση και ακρωτηριασμό νεκρών», «εσκεμμένους φόνους αμάχων» και «απαγωγή και ομηρεία αμάχων».

Η Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, επιτέθηκε αιφνιδιαστικά το πρωί του Σαββάτου στο Ισραήλ. Ένοπλοι Παλαιστίνιοι εισήλθαν στο Ισραήλ από την ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα.

Βίντεο μετά το μακελειό στο μουσικό φεστιβάλ στο Ισραήλ – Καθυστερεί η μάχη με τους ενόπλους της Χαμάς

Η παλαιστινιακή οργάνωση, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, έχει έκτοτε εκτοξεύσει χιλιάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Η χώρα απάντησε με αντεπιθέσεις.

Η Χαμάς σκότωσε εκατοντάδες Ισραηλινούς και απήγαγε περισσότερους από 100 ανθρώπους, περιλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, και τους έχει μεταφέρει στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Σε απάντηση, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε στόχους της Χαμάς στο θύλακα.

«Το Ιράν δεν έχει καμία σχέση»

Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ ανακοίνωσε την Κυριακή, ότι η Τεχεράνη δεν εμπλέκεται στην επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

«Τα αποφασιστικά μέτρα που έλαβαν οι Παλαιστίνιοι αποτελούν μια εντελώς νόμιμη άμυνα έναντι επτά δεκαετιών καταπιεστικής κατοχής και φρικτών εγκλημάτων που διαπράττει το παράνομο σιωνιστικό καθεστώς», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ιρανική αποστολή.

«Υποστηρίζουμε αποφασιστικά την Παλαιστίνη, ωστόσο δεν εμπλεκόμαστε στην απάντησή της, την οποία έλαβε μόνη της η Παλαιστίνη», υπογράμμισε.

Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ εκτίμησε ότι η επιχείρηση της Χαμάς ήταν επιτυχημένη επειδή ήταν αιφνιδιαστική, ενώ έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη αποτυχία» των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ.

«Προσπαθούν να δικαιολογήσουν την αποτυχία τους και να την αποδώσουν στην κατασκοπευτική ικανότητα του Ιράν και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του», τόνισε η ιρανική αποστολή.

«(Το Ισραήλ) δυσκολεύεται να δεχθεί ότι στην κοινότητα των υπηρεσιών Πληροφοριών το αφήγημα είναι ότι ηττήθηκε από μια παλαιστινιακή οργάνωση», κατέληξε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις