Δευτέρα, 29 Απρ.
23oC Αθήνα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τι συμβαίνει με τη χερσαία επίθεση – Σε θέση μάχης ο ισραηλινός στρατός, τελειώνουν τα καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τι συμβαίνει με τη χερσαία επίθεση – Σε θέση μάχης ο ισραηλινός στρατός, τελειώνουν τα καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας

Με το δάχτυλο στην σκανδάλη εμφανίζεται το Ισραήλ, καθώς διαμηνύει πως όλα είναι έτοιμα για μια χερσαία επίθεση – ως αντίποινα μετά τις θηριωδίες των τρομοκρατών της Χαμάς το Σάββατο (7.10.2023). Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο ισραηλινός στρατός φαίνεται να μην προχωρά στο επόμενο βήμα.

Εξάλλου, μια χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο τους τρομοκράτες της Χαμάς θα έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για το Ισραήλ όσο και για την Παλαιστίνη. Την Κυριακή δημοσίευμα των New York Times ήθελε την χερσαία επίθεση του Ισραήλ να καθυστερεί λόγω καιρού, ωστόσο το σενάριο αυτό αμφισβητείται πλέον. 

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, ο Άριε Σαρούζ Σαλικάρ, μιλώντας στην γερμανική τηλεόραση σημείωσε πως δεν ήταν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες ο λόγος της αναβολής της προβλεπόμενης ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

«Όχι, επ’ ουδενί», διαβεβαίωσε ο Σαλικάρ στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD. Υποστήριξε πως ένας από τους βασικούς λόγους ήταν να επιτραπεί να διαφύγουν περισσότεροι Παλαιστίνιοι προς νότο.

Ο Σαλικάρ εξάλλου κάλεσε να ασκηθεί πίεση στην Αίγυπτο να υποδεχθεί παλαιστίνιους πρόσφυγες ανοίγοντας τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. «Δεν μας ενδιαφέρει να βλάψουμε αθώους, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους. Μας ενδιαφέρει να καταστρέψουμε τη Χαμάς, να την τιμωρήσουμε για την επίθεσή της το περασμένο Σάββατο».

Σημειώνεται πως την Κυριακή δόθηκε ένα νέο τελεσίγραφο από το Ισραήλ προς τους κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείψουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Νότο.

Η εξάλειψή της είναι «μεγάλος», «δύσκολος» στόχος, αναγνώρισε. Παρέπεμψε στις ενέργειες του Ισραήλ μετά την επίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, διαμηνύοντας πως όλοι οι υπεύθυνοι, στην προκειμένη περίπτωση η ηγεσία της Χαμάς, θα τιμωρηθούν.

Πάνω από 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν στο Ισραήλ κατά την επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών.

Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς, οι αρχές καταμετρούν τουλάχιστον 2.670 νεκρούς, ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά, στα ισραηλινά πλήγματα της αεροπορίας και του πυροβολικού.

 

Αμπάς: «Η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό»

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς για πρώτη φορά διαχώρισε τη θέση του και τη θέση του παλαιστινιακού λαού από την Χαμάς.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA ο Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι οι ενέργειες και οι πολιτικές της οργάνωσης Χαμάς δεν εκπροσωπούν τον παλαιστινιακό λαό και απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση των «πολιτών, φυλακισμένων και κρατουμένων και των δύο πλευρών».

Κατά την διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο Αμπάς δήλωσε επίσης ότι η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) είναι «ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού», σύμφωνα με το WAFA.

Μπάιντεν: Λάθος του Ισραήλ να επιβάλλει νέα κατοχή στην Γάζα

Οποιαδήποτε προσπάθεια του Ισραήλ να επιβάλει εκ νέου κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας θα ήταν «μεγάλο λάθος», έκρινε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε την Κυριακή, καθώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες ισραηλινών στρατευμάτων για τη διεξαγωγή ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης εναντίον της Χαμάς.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της εκπομπής «60 λεπτά» του τηλεοπτικού δικτύου CBS αν θα υποστήριζε την επιβολή κατοχής στη Γάζα από το Ισραήλ, ο Μπάιντεν απάντησε «πιστεύω πως αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος».

Η Χαμάς «δεν αντιπροσωπεύει όλο τον παλαιστινιακό λαό», συνέχισε, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την «εξάλειψη των εξτρεμιστών» από το Ισραήλ «αναγκαίο μέτρο».

Συνεχίζεται ο αποκλεισμός της Γάζας

Τα αποθέματα καυσίμων σε όλα τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας προβλέπεται πως θα διαρκέσουν για μόλις 24 ώρες ακόμη, προειδοποιεί το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.

«Η αναστολή λειτουργίας των εφεδρικών γεννητριών θα έθετε τη ζωή χιλιάδων ασθενών σε κίνδυνο», τονίζει σε ανακοίνωσή του το OCHA.

ΠΟΥ: Αφήστε ελεύθερους τους αμάχους

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους κάλεσε τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ισραηλινούς «αμάχους ομήρους», δηλώνοντας ταυτόχρονα «πολύ ανήσυχος» για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που πλήττουν «παλαιστίνιους αμάχους» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση στη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους αμάχους ομήρους», είπε ο κ. Τέντρος, χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος εναντίον του Ισραήλ «αδικαιολόγητες», «φρικιαστικές», «βάρβαρες» και «καταδικαστέες».

Πρόσθεσε πως είναι «πολύ ανήσυχος για τις ισραηλινές επιθέσεις που πλήττουν παλαιστινίους αμάχους». «Αθώοι άμαχοι και παιδιά πληρώνουν το τίμημα», ανέφερε από τη Μανίλα.

Ο ΠΟΥ «συνεχίζει να καλεί το Ισραήλ να τηρήσει τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου για την προστασία των αμάχων και των υποδομών υγείας», ανέφερε.

«Κόλαση» στη Λωρίδα της Γάζας

Αντιμέτωποι με ασταμάτητους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αντιποίνων εναντίον της Λωρίδας της Γάζας και τη διαταγή του ισραηλινού στρατού να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα του μικρού παλαιστινιακού θύλακα (έκτασης 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων), πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν, από το σύνολο των 2,4 εκατ. κατοίκων του, κατά τον ΟΗΕ.

Το να διατάσσεται «1,1 εκατ. άνθρωποι να πάνε από τον βορρά στον νότο σε τόσο βραχύ χρονικό διάστημα θα προκαλέσει ανθρωπιστική τραγωδία», τόνισε ακόμα ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Τουλάχιστον 155 άνθρωποι απήχθησαν από τη Χαμάς, κατά τους πιο πρόσφατους αριθμούς των αρχών του Ισραήλ, που ανακοίνωσαν ότι ο στρατός βρήκε στις πρώτες του χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα «πτώματα» ομήρων. Η Χαμάς ανέφερε πως 22 όμηροι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις