Κυριακή, 28 Απρ.
17oC Αθήνα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Χιλιάδες άνθρωποι σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων

Πόλεμος στο Ισραήλ: Χιλιάδες άνθρωποι σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων
Φωτογραφία: Reuters

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και της Ευρώπης, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους και να καταδικάσουν το Ισραήλ, που εντείνει τα πλήγματα στη Γάζα, σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς.

Στη Γαλλία και τη Γερμανία πραγματοποιήθηκαν φιλοπαλαιστινιακές συγκεντρώσεις, παρά τις απαγορεύσεις, ενώ σε πολλές δυτικές χώρες ενισχύουν την ασφάλεια στις συναγωγές και τα εβραϊκά σχολεία, φοβούμενες ότι οι διαδηλώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε βίαιες ενέργειες.

Πορεία υπέρ των Παλαιστίνιων πραγματοποιήθηκε και στη Ρώμη.

Στη Βαγδάτη, δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί διαδήλωσαν στην κεντρική Πλατεία Ταχρίρ και έκαψαν ισραηλινές σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ. «Είμαστε έτοιμοι να ενταχθούμε στον αγώνα και να απαλλάξουμε τους Παλαιστίνιους από τις ισραηλινές ωμότητες», είπε ο 25χρονος δάσκαλος Μουνταντάρ Καρίμ. Όπως και οι περισσότεροι διαδηλωτές, συμμετείχε στην κινητοποίηση τυλιγμένος με ένα λευκό σάβανο, για να δείξει ότι είναι έτοιμος να πολεμήσει μέχρι θανάτου.

Διαδηλώσεις, οργανωμένες από τις αρχές, έγιναν σε όλο το Ιράν, σε ένδειξη υποστήριξης προς τη Χαμάς και κατά των βομβαρδισμών στη Γάζα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. «Θάνατος στο Ισραήλ, θάνατος στον σιωνισμό», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι που κρατούσαν σημαίες της Παλαιστίνης και της Χεζμπολάχ, του πανίσχυρου, λιβανέζικου ένοπλου κινήματος.

Στον Λίβανο, ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κάσεμ μίλησε σε μια συγκέντρωση μερικών εκατοντάδων ανθρώπων και είπε ότι η οργάνωση είναι «πανέτοιμη» να συμβάλει στον αγώνα των Παλαιστίνιων. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε παλαιστινιακούς καταυλισμούς και σε πόλεις όπου η Χεζμπολάχ έχει ισχυρή παρουσία.

Στην Ινδονησία, ο ισλαμιστής ιερωμένος Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, που φέρεται ότι ήταν ο ιθύνων νους πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί, το 2002, όπου σκοτώθηκαν 202 άνθρωποι, συμμετείχε μαζί με δεκάδες άλλους ανθρώπους σε μια πορεία κατά του Ισραήλ στην πόλη Σόλο της Ιάβας. «Δεν μπορούμε να δείχνουμε αδυναμία απέναντι στο Ισραήλ», είπε στην ομιλία του στους συγκεντρωμένους που κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες.

Στην Ντάκα, την πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, ακτιβιστές διαμαρτυρήθηκαν για τις ενέργειες του Ισραήλ μετά την προσευχή της Παρασκευής στο μεγάλο τέμενος. Μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας της Ιαπωνίας διαδήλωσαν κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στο Τόκιο, κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ισραήλ, τρομοκράτη» και «Ελευθερώστε την Παλαιστίνη».

Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων έγιναν επίσης στη Σρι Λάνκα, στο Κασμίτ της Ινδίας, στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν και την Αίγυπτο. Αργότερα απόψε αναμένεται να γίνουν και άλλες διαδηλώσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις