Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Πολωνία και Βαλτικές χώρες ανοίγουν τα μεταξύ τους σύνορα

Πολωνία και Βαλτικές χώρες ανοίγουν τα μεταξύ τους σύνορα
photo Reuters

Η Πολωνία και οι Βαλτικές χώρες θα ανοίξουν τα μεταξύ τους σύνορα την ερχόμενη εβδομάδα, χαλαρώνοντας τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που είχαν εφαρμοσθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Λιθουανός πρωθυπουργός Σαούλιους Σκβερνέλις, έπειτα από την τηλεδιάσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό από την Πολωνία.

Οι Βαλτικές χώρες, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, είχαν ανοίξει τα μεταξύ τους σύνορα από τις 15 Μαΐου σε μία προσπάθεια να δώσουν ώθηση στις οικονομίες τους, που είχαν σταματήσει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

“Συμφωνήσαμε πως η ελεύθερη μετακίνηση ανάμεσα στις Βαλτικές χώρες και την Πολωνία θα αποκατασταθεί από την ερχόμενη εβδομάδα”, τόνισε ο Σκβερνέλις στον λογαριασμό του στο facebook, έπειτα από τις συνομιλίες του με τον Πολωνό ομόλογό του Ματέους Μοραβιέτσκι.

“Τα υπουργεία από τις δύο χώρες έλαβαν οδηγίες να εργασθούν πάνω σε αυτό όσο το δυνατόν ταχύτερα”, πρόσθεσε.

Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία επιτρέπουν την είσοδο σε πολίτες από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, επιλέγοντας ιδίως εκείνες των οποίων οι επιδημιολογικοί δείκτες κινούνται χαμηλά και μειώνουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν αναζωπύρωση της επιδημίας, που έχει επιβραδυνθεί στις Βαλτικές χώρες.

Οι ταξιδιώτες από άλλες χώρες καλούνται να τηρήσουν αυτοπεριορισμό 14 ημερών, ενώ συνεχίζει να απαγορεύεται η είσοδος σε πολίτες από τις ‘επικίνδυνες’ χώρες, όπως η Βρετανία κι η Σουηδία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις