Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Πολωνία: Με φυλάκιση απειλείται μια διοργανώτρια των συλλαλητηρίων για τις αμβλώσεις

Πολωνία: Με φυλάκιση απειλείται μια διοργανώτρια των συλλαλητηρίων για τις αμβλώσεις

Μια από τις διοργανώτριες των διαδηλώσεων για την απαγόρευση της αμβλώσεων στην Πολωνία αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 8 χρόνια.

Σε βάρος της Μάρτα Λέμπαρτ, μίας από τις επικεφαλής της συλλογικότητας “Η απεργία των γυναικών”, απαγγέλθηκαν κατηγορίες πως έθεσε σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των άλλων προκαλώντας “επιδημιολογικό κίνδυνο” κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού αναφέρει σε ηλεκτρονική επιστολή που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αλεξάνδρα Σκρζίνιαρτζ, εκπρόσωπος της περιφερειακής εισαγγελίας της Βαρσοβίας.

Η Λέμπαρτ, η οποία δήλωσε αθώα και αρνήθηκε να καταθέσει, αφέθηκε ελεύθερη.Κατηγορείται επίσης ότι προσέβαλε έναν αστυνομικό και ότι έφτυσε πάνω του, καθώς και ότι “εξήρε”, σε συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό, τις επιθέσεις κατά των εκκλησιών στην Πολωνία.

“Η ύποπτη κινδυνεύει με έως οκτώ χρόνια στη φυλακή”, είπε η εκπρόσωπος.

Η εθνικιστική συντηρητική κυβέρνηση “χρησιμοποιεί τον ποινικό κώδικα κατά των πολιτών, επειδή χάνει στα δικαστήρια τις δίκες βάσει του κώδικα παραβάσεων. Αυτή ακριβώς είναι η περίπτωσή μου”, δήλωσε η Λέμπαρτ στις στήλες της εφημερίδας Gazeta Wyborcza.

Αρκετά άτομα που συνελήφθησαν από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και σε βάρος τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες, στη συνέχεια αθωώθηκαν από τα δικαστήρια.

Η Λέμπαρτ είναι μια από τις γυναίκες που πρωτοστάτησαν στις διαδηλώσεις, οι οποίες άρχισαν σε όλη την Πολωνία τον Οκτώβριο μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να απαγορεύσει τον εθελούσιο τερματισμό της κύησης σε περίπτωση εμβρυϊκών ανωμαλιών.

Στο εξής, οποιαδήποτε άμβλωση απαγορεύεται στην Πολωνία, εκτός από περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή όταν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν τον Ιανουάριο μετά τη δημοσίευση της απόφασης του δικαστηρίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την επίσημη έναρξη της ισχύος της.

Η Πολωνία, καθολική χώρα, έχει έναν από τους πιο περιοριστικούς νόμους για την άμβλωση στην Ευρώπη. Σήμερα, καταγράφονται λιγότερες από 2.000 νόμιμες αμβλώσεις ετησίως στην Πολωνία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Οι φεμινιστικές οργανώσεις εκτιμούν επιπλέον ότι περίπου 200.000 αμβλώσεις πραγματοποιούνται παράνομα εκεί ή στο εξωτερικό κάθε χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις