Πόσο… τοις εκατό των Ρώσων βλέπει θετικά τον Στάλιν;

Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Μια δημοσκόπηση που βλέπει το “φως” της δημοσιότητας στην Ρωσία, είναι αποκαλυπτική για την εικόνα που έχουν οι πολίτες της χώρας για τον Ιωσήφ Στάλιν.

Το 70% των Ρώσων αξιολογεί θετικά τον ρόλο του Ιωσήφ Στάλιν σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματoποίησε το ερευνητικό ινστιτούτο Levada –Centr τον Μάρτιο μήνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύει η εφημερίδα RBK. Το ποσοστό αυτό θεωρείται ποσοστό ρεκόρ σε σχέση με όλες τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις. Ωστόσο το Κρεμλίνο δεν θέλησε να σχολιάσει τις εντυπωσιακές, από την άποψη των ποσοστών, προτιμήσεις των Ρώσων προς το πρόσωπο του Στάλιν, ισχυριζόμενο ότι δεν έχει μελετήσει ακόμη λεπτομερώς τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για τον Στάλιν

Το ποσοστό αυτό, διαμορφώνεται από το 52% των Ρώσων που αξιολογεί το έργο του Στάλιν ως μάλλον θετικό και το 18% που θεωρεί το έργο του εξ ολοκλήρου θετικό. Το ποσοστό αυτό θεωρείται ρεκόρ, αφού σε όλες τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις ήταν σημαντικά πιο μικρό. Στις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2006-2009, το ποσοστό υποστήριξης προς την πολιτική του Στάλιν κυμαίνονταν στα επίπεδα του 39-49%.

Μόνο το 19% των Ρώσων αξιολογεί αρνητικά τον ρόλο του Στάλιν στην ζωή της χώρας ( 14% μάλλον αρνητικά , 5% εξ ολοκλήρου αρνητικά). Το 11% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δυσκολεύεται να απαντήσει στο σχετικό με την αξιολόγηση του ρόλου του Στάλιν ερώτημα. Το ποσοστό αυτό θεωρείται το μικρότερο σε όλη την ιστορία των δημοσκοπήσεων.

Επίσης, καταγράφηκε η μέγιστη αύξηση των θετικών συναισθημάτων προς το πρόσωπο του Στάλιν. Το 41% δήλωσε ότι τον αντιμετωπίζει με σεβασμό, το 6% με συμπάθεια και το 4% με θαυμασμό. Απέχθεια και οργή προκαλεί η, προσωπικότητα του στο 6% των Ρώσων, φόβο στο 3% και μίσος επίσης στο 3%.

Το 7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δυσκολεύεται να απαντήσει στα ερωτήματα που τους τέθηκαν, ενώ το 1% δήλωσε ότι δεν γνωρίζουν ποιός ήταν ο Στάλιv.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση περισσότερο θετικά βλέπουν τον Στάλιν οι ψηφοφόροι που ψήφισαν στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, υπέρ του εθνικιστή ηγέτη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκ (80% και 67% σε δύο σχετικά ερωτήματα) . Πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά υποστήριξης προς το πρόσωπο του Στάλιν μεταξύ των ψηφοφόρων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας ( 68% και 49%).

Αξιοσημείωτο είναι ότι αυξήθηκαν τα ποσοστά των Ρώσων που δικαιολογούν τις σταλινικές διώξεις. Το 46% συνολικά των Ρώσων υποστηρίζουν τις σταλινικές διώξεις ( το 13% απολύτως και το 33% σε κάποιο βαθμό). Το ερώτημα που τους τέθηκε ήταν το ακόλουθο: «Ήταν δικαιολογημένο να έχει ο σοβιετικός λαός ανθρώπινα θύματα την περίοδο του Στάλιν, για να πετύχει τους στόχους και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν μέσα σε μια σύντομη χρονική περίοδο;» Έως το 2011 τις σταλινικές διώξεις τις δικαιολογούσε ποσοστό μικρότερο του 30% των Ρώσων.

Τα… λουλούδια

Αξίζει να σημειωθεί ότι εφέτος εκτός από την παραδοσιακή εκδήλωση των σταλινικών που κάθε χρόνο στις 5 Μαρτίου εναποθέτουν λουλούδια στο τάφο του Στάλιν που βρίσκεται δίπλα στο τείχος του Κρεμλίνου, πραγματοποιήθηκε στην Μόσχα και πορεία των συγγενών των θυμάτων των σταλινικών διώξεων την περίοδο 1924-1953. Εκτός των άλλων δύο ακτιβιστές της κοινωνικής οργάνωσης «αποκομμουνιστικοποιήση» που πέταξαν σπασμένα λουλούδια στον τάφο του Στάλιν , συνελήφθησαν αμέσως από αστυνομικούς.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε σήμερα για τα αποτελέσματα της δημοσκοπήσεις απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε σχόλια, δηλώνοντας ότι δεν έχει προφθάσει να μελετήσει λεπτομερώς τα αποτελέσματα. «Προς τον παρόν δεν είχαμε την δυνατότητα να μελετήσουμε λεπτομερώς την έρευνα αυτή του Levada, γι αυτό είναι δύσκολο να πώς κάτι».

Πηγές: RBK, Kommersant, TASS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Τραμπ: Θα τελειώσει γρήγορα ο κορονοϊός – Επίθεση σε Μπάιντεν για τρομοκράτηση των ψηφοφόρων

Τραμπ: Θα τελειώσει γρήγορα ο κορονοϊός – Επίθεση σε Μπάιντεν για τρομοκράτηση των ψηφοφόρων

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε σε υποστηρικτές του στην Φλόριντα χθες Παρασκευή ότι η πανδημία του κορονοϊού θα τελειώσει σύντομα. Παράλληλα ο Τραμπ κατηγόρησε ... Διαβάστε περισσότερα
Αργεντινή: Παράταση των περιοριστικών μέτρων για ακόμη δυο εβδομάδες

Αργεντινή: Παράταση των περιοριστικών μέτρων για ακόμη δυο εβδομάδες

Τα μέτρα περιορισμού στην Αργεντινή για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός παίρνουν παράταση για ακόμη δυο εβδομάδες όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες. «Βρισκόμαστε μακριά από ... Διαβάστε περισσότερα
ΗΠΑ: Δεν “τράβηξε” το δεύτερο ντιμπέιτ Τραμπ και Μπάιντεν – Έπεσε σε τηλεθέαση

ΗΠΑ: Δεν “τράβηξε” το δεύτερο ντιμπέιτ Τραμπ και Μπάιντεν – Έπεσε σε τηλεθέαση

Το δεύτερο προεδρικό ντιμπέιτ μεταξύ του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν προσέλκυσε περίπου 63 εκατομμύρια τηλεθεατές, σύμφωνα με τα ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Συνεργασία ΠΟΥ και Wikipedia απέναντι στην παραπληροφόρηση

Κορονοϊός: Συνεργασία ΠΟΥ και Wikipedia απέναντι στην παραπληροφόρηση

Η Wikipedia και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να καταπολεμήσουν πιο αποτελεσματικά την ολοένα διευρυνόμενη διεθνώς ... Διαβάστε περισσότερα