Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Προεδρικές εκλογές Γαλλίας: Αγώνας δρόμου με το βλέμμα στον Β’ γύρο – Μπροστά ο Μακρόν και «καραδοκεί» η Λε Πεν

Προεδρικές εκλογές Γαλλίας: Αγώνας δρόμου με το βλέμμα στον Β’ γύρο – Μπροστά ο Μακρόν και «καραδοκεί» η Λε Πεν
ΦΩΤΟ REUTERS

Ένας αγώνας ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής για τον Εμανουέλ Μακρόν που, ναι μεν βγήκε πρώτος και με διαφορά στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ωστόσο, όπως είπε και ο ίδιος στην ομιλία του, τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Για το λόγο αυτό ξεκινάει νέα, μεγάλη καμπάνια για να «χτυπήσει» την Μαρίν Λε Πεν στο δεύτερο γύρο των εκλογών, στις 24 Απριλίου.

«Το επόμενο δεκαπενθήμερο ας μην σταματήσουμε την προσπάθεια γιατί δεν έχουμε κερδίσει ακόμα. Ας είμαστε ταπεινοί, ας είμαστε αποφασισμένοι. Ας πείσουμε τους πάντες» είπε ο Μακρόν, ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τα exit poll, είναι ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου.

Δείτε εδώ τα πρώτα αποτελέσματα που «έστεψαν» νικητή του πρώτου γύρου τον Μακρόν

Οι δύο εκπλήξεις του πρώτου γύρου

Η πρώτη έκπληξη του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, είναι η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη διαφορά του Μακρόν, από την Μαρίν Λε Πεν που ήρθε δεύτερη.

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου όμως, έφεραν και μία δεύτερη έκπληξη και αυτή δεν είναι άλλη από τον Ζαν Λικ Μελανσόν που φαίνεται να καταλαμβάνει την τρίτη θέση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκτιμήσεις ο Μακρόν κερδίζει το 28,1-29,5% των ψήφων, η Λε Πέν το 23,3-24,4% της υποστήριξης των ψηφοφόρων και ο Ζαν Λικ Μελανσόν 20,1% και καταλαμβάνει την τρίτη θέση.

Οι πρώτες δηλώσεις του Μακρόν

Στην πρώτη του εμφάνιση μπροστά στους υποστηρικτές του που τον αποθέωναν το βράδυ της Κυριακής, ο Μακρόν είπε μεταξύ άλλων:

«Μπορείτε να βασιστείτε σε εμένα για να υλοποιήσω αυτό το σχέδιο προόδου, διαφάνειας και ανεξαρτησίας που υπερασπιστήκαμε κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας».

«Καλώ όλους εκείνους που επί έξι χρόνια και μέχρι σήμερα το βράδυ έχουν δεσμευτεί να εργαστούν δίπλα μου, να ξεπεράσουν τον εαυτό τους να ενωθούν σε ένα μεγάλο κίνημα δράσης στο πλευρό μου».

«Η συζήτηση που θα κάνουμε τις επόμενες 15 ημέρες είναι καθοριστική για τη χώρα μας και για την Ευρώπη… Το μόνο αξιόπιστο έργο ενάντια στο υψηλό κόστος ζωής είναι δικό μας. Το μόνο έργο για τους εργαζόμενους, για όλους όσους βρίσκονται στα όρια της ανεργίας, είναι δικό μας. Το μόνο έργο της Γαλλίας και της Ευρώπης, είναι δικό μας. Πιστεύω σε εμάς, σε όλους μας, όποια και αν είναι η καταγωγή μας, όποιες κι αν είναι οι απόψεις και τα πιστεύω μας. Το επόμενο δεκαπενθήμερο λοιπόν, ας μην σταματήσουμε την προσπάθεια γιατί δεν έχουμε κερδίσει ακόμα. Ας είμαστε ταπεινοί, ας είμαστε αποφασισμένοι. Ας πείσουμε τους πάντες».

Οι δηλώσεις της Μαρίν Λε Πεν: «Θα γίνω πρόεδρος όλων των Γάλλων»

Η Μαρίν Λε Πεν από την άλλη, εμφανίστηκε αποφασισμένη για τη νίκη στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, στις πρώτες δηλώσεις της μετά τα exit polls, που την “στέλνουν” στο δεύτερο γύρο.

«Όλοι όσοι δεν ψήφισαν σήμερα για τον Μακρόν επιθυμούν να βρεθούν σε αυτήν την επανένωση. Θέλω αυτές οι 15 ημέρες που έρχονται, να υπάρχει μία τίμια συζήτηση. Απευθύνομαι στον κάθε Γάλλο ψηφοφόρο για να μπορούμε να αποφασίσουμε για όλα τα θέματα, ως πρόεδρος όλων των Γάλλων. Στις 24 Απριλίου παίρνουμε αποφάσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια, που θα δεσμεύουν τη Γαλλία για τα επόμενα πενήντα χρόνια, στη μετανάστευση, τον στρατό, το διπλωματικό μέτωπο. Μετά το δεύτερο γύρο, θέλω να είμαι η πρόεδρος όλων των Γάλλων. Αυτό που διακυβεύεται είναι η κοινωνική επιλογή πολιτισμού. Από την ψήφο σας εξαρτάται η θέση που θέλουμε να δώσουμε στα άτομα αντί του χρήματος. Τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε δικαιώματα. Από την ψήφο σας θα εξαρτηθούν οι πολιτικές αποφάσεις της επόμενης πενταετίας. Στόχος μου να είναι η Γαλλία χώρα ειρήνης. Να είναι κυρίαρχη. Θα ελέγξω τη μετανάστευση αφουγκραζόμενη τους πάντες”, δήλωσε η Μαρίν Λε Πεν.

Εμανουέλ Μακρόν – Μαρίν Λε Πεν: Τα προφίλ και οι θέσεις των υποψηφίων

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι 44 ετών, απόφοιτος της γαλλικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Επιθεωρητής οικονομικών στο Δημόσιο και υπήρξε φίλα προσκείμενος στον Σοσιαλιστή πολιτικό Ζαν Πιερ Σεβενεμάν. Επί Σαρκοζί, υπήρξε εισηγητής μιας έκθεσης για την «απελευθέρωση της ανάπτυξης», ενώ στη συνέχεια άφησε το Δημόσιο και υπήρξε επενδυτικός σύμβουλος στην τράπεζα Rothschild & Co.

Το 2012 έγινε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστή Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και το 2014 διορίστηκε υπουργός Οικονομίας. Στη συνέχεια ίδρυσε το δικό του κίνημα, το «En Marche!» και εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2017.

Προτείνει:

Αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65
Αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών,
Αύξηση του μπόνους αγοραστικής δύναμης έως 6.000 ευρώ
Καθιέρωση αναλογικής για τις βουλευτικές εκλογές
Αυστηρότερη πρόσβαση σε άδειες διαμονής
Μειώσεις στον φόρο κληρονομιάς
Κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών
Κατάργηση του τέλους άδειας οπτικοακουστικών μέσων

Η Μαρίν Λεπέν είναι 53 ετών και έπειτα από μια σύντομη δικηγορική καριέρα εισήλθε στο νομικό τμήμα του κόμματος του πατέρα της Ζαν Μαρί Λεπέν, του Εθνικού Μετώπου. Στη συνέχεια ξεκίνησε την πολιτική της άνοδο στη σκιά του, μέχρι να αναλάβει τα ηνία του κόμματος στις αρχές του 2011.

Το 2012 ήρθε τρίτη στον πρώτο γύρο με 17,9% των ψήφων αλλά κατάφερε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο το 2017, με 21,3% των ψήφων. Στον δεύτερο γύρο έλαβε 33,9%.

Προτείνει:

Διοργάνωση δημοψηφίσματος για τη μετανάστευση
Μείωση ΦΠΑ στα ενεργειακά προϊόντα από 20% σε 5,5%
Απαλλαγή ατόμων κάτω των 30 ετών από φόρο εισοδήματος ή εταιρικό φόρο
Επανεθνικοποίηση των αυτοκινητοδρόμων και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Εισαγωγή του δημοψηφίσματος πρωτοβουλίας πολιτών
Καθιέρωση αναλογικής εκπροσώπησης στις βουλευτικές εκλογές
Ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την υγεία 20 δισεκατομμυρίων ευρώ

Αρμοδιότητες και εξουσίες του προέδρου της Γαλλίας

Στη Γαλλία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίζει τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια, έπειτα από πρόταση του τελευταίου, τα λοιπά μέλη της κυβέρνησης.

Αρμοδιότητες του προέδρου είναι να εκδίδει τους νόμους που ψηφίζει η Βουλή και να προκηρύσσει δημοψήφισμα, ενώ έχει και την εξουσία να διαλύει το Κοινοβούλιο.

Είναι επίσης αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, έχει το δικαίωμα απονομής χάριτος και, σε περίπτωση εξαιρετικής ανάγκης, δύναται να ασκεί έκτακτες εξουσίες.

Τέλος ο πρόεδρος της Γαλλίας διαχειρίζεται την εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας, προεδρεύει του υπουργικού συμβουλίου και του συμβουλίου εθνικής άμυνας αλλά δεν μπορεί να κατευθύνει μόνος του την οικονομική και εσωτερική πολιτική της χώρας. Αυτές τις καθορίζει σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Γαλλίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις