Τρίτη, 5 Μαρ.
13oC Αθήνα

Προεδρικές εκλογές στην Ιταλία: Χωρίς νικητή και η τέταρτη ψηφοφορία

Προεδρικές εκλογές στην Ιταλία: Χωρίς νικητή και η τέταρτη ψηφοφορία

Σε πολιτικό θρίλερ φαίνεται πως εξελίσσονται οι προεδρικές εκλογές στην Ιταλία, αφού ούτε και σήμερα – κατά την 4η ψηφοφορία – αναμένεται να υπάρξει νικητής. Τόσο τα κόμματα του κεντροαριστερού συνασπισμού, όσο και της κεντροδεξιάς, αδυνατούν μέχρι στιγμής να βρουν έναν υποψήφιο ευρείας αποδοχής. 

Το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα 5 Αστέρων και το κόμμα LEU – όπως αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση – θα ρίξουν «λευκό» σήμερα (27.01.2022) στον τέταρτο γύρο της ψηφοφορίας για την εκλογή νέου προέδρου στην Ιταλία. Τα κεντροδεξιά κόμματα, από την πλευρά τους, ανακοίνωσαν πως θα απόσχουν από τη σημερινή ψηφοφορία, αλλά σχεδιάζουν να υποστηρίξουν στις επόμενες ψηφοφορίες έναν υποψήφιο με «υψηλή θεσμική αξία».

Αυτές οι αποφάσεις των κομμάτων σημαίνουν πως η σημερινή τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, που ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει στο κοινοβούλιο στις 12:00 ώρα Ελλάδας, δεν θα έχει και πάλι νικητή. Τα βαθιά διαιρεμένα κόμματα έχουν επίσης έτσι περισσότερο χρόνο για να προσπαθήσουν να βρουν έναν αμοιβαία αποδεκτό υποψήφιο.

Η κεντροδεξιά, που περιλαμβάνει τη Λέγκα, τα Αδέλφια της Ιταλίας και το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια, δήλωσε πως θέλει να πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή, δύο προεδρικές ψηφοφορίες, ένδειξη ότι ο συνασπισμός αυτός θέλει να επιταχύνει την εκλογική διαδικασία.

Ο κεντροαριστερός συνασπισμός ανακοίνωσε από την πλευρά του πως είναι έτοιμος να διεξαγάγει συνομιλίες με την κεντροδεξιά για να βρουν έναν κοινό υποψήφιο που θα μπορούσε «να αντιπροσωπεύσει όλους τους Ιταλούς».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις