Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Προειδοποίηση από το Ευρωκοινοβούλιο για «μπλόκο» στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε

Φωτογραφία: ΑΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ρητή αναφορά γίνεται για πρώτη φορά στην αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, στην Έκθεση Προόδου που ψήφισε σήμερα το ευρωκοινοβούλιο. Η απόφαση αναφέρει ξεκάθαρα πως τη γειτονική χώρα δεν θα μπει στην Ένωση σε περίπτωση που η κυβέρνηση προβεί στην επαναφορά της θανατικής ποινής. 

Για “αυστηρό μήνυμα” της ΕΕ μιλούν Μ. Κεφαλογιάννης και Ελ. Βόζεμπεργκ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης και Ελίζα Βόζεμπεργκ, «η έκθεση αυτή περιγράφει σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, σχετικά με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης».

-Οι δύο ευρωβουλευτές «κατέθεσαν πλήθος τροπολογιών μαζί με Κυπρίους συναδέλφους τους σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, οι οποίες υιοθετήθηκαν στο τελικό κείμενο της έκθεσης». Με τις τροπολογίες τους, όπως και με αυτές που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης, καλούν την Τουρκία:

-Να άρει το casus belli, να θέσει τέλος στις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της χώρας μας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των γειτόνων της,

 

-Να δεσμευθεί ρητά υπέρ της ανάπτυξης σχέσεων καλής γειτονίας και να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

-Να θέσει σε πλήρη εφαρμογή τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ – Τουρκίας και τις διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογραφεί με την Ελλάδα,

-Να σεβαστεί την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και να σταματήσει τις διακρίσεις σε βάρος των Χριστιανών,

-Να προβεί στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Παρέμβαση Κ. Χρυσόγονου

Δώδεκα χρόνια διαρκούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Επί δώδεκα χρόνια η Τουρκία υποκρίνεται ότι είναι διατεθειμένη να συμμορφωθεί προς τους ευρωπαϊκούς κανόνες ώστε να καταστεί μέλος της Ένωσης και η Ευρώπη υποκρίνεται ότι την πιστεύει. Στην πράξη το τουρκικό καθεστώς καθίσταται ολοένα και πιο αυταρχικό στο εσωτερικό του, ολοένα και πιο επιθετικό απέναντι στις γειτονικές χώρες, επισήμανε στην παρέμβασή του στο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος και τόνισε:

Οι πραγματικότητες αυτές αποτυπώνονται στην έκθεση την οποία συζητούμε σήμερα, αλλά δυστυχώς αυτή καταλήγει σε ανακόλουθα συμπεράσματα όπως π.χ. ότι πρέπει να αναβαθμιστεί η τελωνειακή ένωση των δυο πλευρών ή ότι πρέπει να υπάρξει απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για Τούρκους πολίτες στο ευρωπαϊκό έδαφος. Εάν δεν απαλειφθούν οι συγκεκριμένες αναφορές εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να υπερψηφίσουμε την Έκθεση αυτή.

Ν. Ανδρουλάκης: Η έκθεση είναι κόλαφος για την Τουρκία

«Η έκθεση αποτελεί κόλαφο για την Τουρκία μια και τεκμηριώνει πλήρως την οπισθοδρόμηση της σχεδόν σε όλο το εύρος των πολιτικών κριτηρίων ένταξης», αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρεται και σε «μια σειρά τροπολογιών που είχε καταθέσει, από κοινού με άλλους ευρωβουλευτές, στα πλαίσια των καθηκόντων του ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Μεταξύ αυτών, γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην προστασία της ελληνικής μειονότητας.

Πιο συγκεκριμένα καλεί την τουρκική κυβέρνηση «να άρει όλα τα εμπόδια στη διαχείριση των μειονοτικών ευαγών ιδρυμάτων (βακούφια), στην εκπαίδευση, τον ορισμό και στη διαδοχή του κλήρου, ζητά την επαναλειτουργία της Θεολογικής σχολής της Χάλκης και την αναγνώριση της νομικής προσωπικότητας του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Τέλος, «καλωσορίζει το άνοιγμα του μειονοτικού σχολείου στην Ίμβρο, το οποίο αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα στην διατήρηση του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα του νησιού».

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν έναντι του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, λέγοντας ότι «χθες ο κ. Τσαβούσογλου, ενώ γίνονται οι ύστατες προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού, δήλωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί να διατηρήσει τον στρατό κατοχής και το δικαίωμα επέμβασης. Ο κ. Τσαβούσογλου μάλλον θέλει να ξεχάσει ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ εκφράζει τον προβληματισμό του για το πώς θα εξελιχθεί η Τουρκία τα επόμενα χρόνια, θεωρώντας ίσως ως σημαντικότερο παράγοντα αποσταθεροποίησης την οικονομία, η οποία επιβραδύνθηκε έπειτα από τα περσινά τρομοκρατικά χτυπήματα και την απόπειρα πραξικοπήματος.

Προειδοποιεί πάντως κατά του «εφησυχασμού» στη Ελλάδα, θεωρώντας μια τέτοια προσέγγιση «στρατηγικό λάθος», δεδομένου ότι η ιστορία διδάσκει ότι «σε περιόδους πολιτικής αστάθειας η Τουρκία έχει τη τάση να εξωτερικεύει τις εσωτερικές πολιτικές κρίσεις με αυξημένη επιθετικότητα προς το γεωπολιτικό περίγυρο της».

Σ. Ζαριανόπουλος: Όξυνση αντιθέσεων ΕΕ-τουρκικής αστικής τάξης

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση για την «έκθεση προόδου της Τουρκίας», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος σημείωσε ότι «η έκθεση για την Τουρκία αντανακλά την όξυνση των αντιθέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – τούρκικης αστικής τάξης σε μια περιοχή όπου αναδιατάσσονται δυνάμεις, μαίνονται ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για αγορές, ενέργεια, δρόμους μεταφοράς της, στους οποίους διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο η τελευταία. H ΕΕ επιδιώκει συνέχιση της έντονης παρέμβασής της για τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στην περιοχή».

Η έκθεση, σύμφωνα με τον κ. Ζαριανόπουλο, «υποδεικνύει πάγωμα της ένταξης επικαλούμενη υπαρκτές, επικίνδυνες απειλές και παραβιάσεις κατά γειτονικών χωρών όπως Κύπρος – Ελλάδα, καθώς και την καταπάτηση των δικαιωμάτων του τούρκικου λαού», αλλά «ταυτόχρονα διατηρεί ανοικτή την προοπτική της ενταξιακής διαδικασίας, προωθεί αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, υλοποίηση της απαράδεκτης συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για τους πρόσφυγες, τη συνεργασία για δήθεν καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Παρέμβαση Ν. Μαριά

Την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και την επιβολή κυρώσεων κατά του Ερντογάν ζήτησε μιλώντας στην Ολομέλεια ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

«Η Έκθεση για την Τουρκία συζητείται την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου δηλώνει προκλητικά στη Γενεύη ότι η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να αποσύρει τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο. Ταυτόχρονα η Τουρκία συνεχίζει την παράνομη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και τις απειλές εντός της κυπριακής ΑΟΖ», επισήμανε ο Ν. Μαριάς.

«Συζητείται η Έκθεση την ώρα που η Άγκυρα διατηρεί το casus belli κατά της Ελλάδας, την ώρα που η Τουρκία παραβιάζει τον Ελληνικό εναέριο χώρο και τα θαλάσσια χωρικά ύδατα της Πατρίδας μου, την ώρα που η Τουρκία βεβηλώνει την Αγία Σοφία. Συζητείται η Έκθεση την ώρα που η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και προβαίνει σε φυλακίσεις χιλιάδων αντιφρονούντων. Την ώρα που η Τουρκία δολοφονεί τους Κούρδους, εισβάλλει στη Συρία και στο Ιράκ και στηρίζει το ISIS», πρόσθεσε 

Πηγή: ΑΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε