Κόσμος

Πρώτα τον υποστήριζαν και τώρα τον επικρίνουν

Νέα πυρά δέχεται ο “Σούπερ Μάριο”, όπως αποκαλούν τον πρωθυπουργό της Ιταλίας που έχει αναλάβει προσωρινά τα ινία της χώρας για να την οδηγήσει εκτός οικονομικής κρίσης.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αμέσως μετά την έγκριση της έκτακτης δέσμης οικονομικών μέτρων και λίγο πριν από την δημοσιοποίηση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη, μέρος των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι αρχίζει να παίρνει αποστάσεις από τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό και τους υπουργούς του.

    Το μπερλουσκονικό κόμμα Λαός της Ελευθερίας κατηγορεί την νέα κυβερνητική ομάδα για “υπερβολικά πρωταγωνιστικές τάσεις”. Σύμφωνα με τον τύπο “πολλοί συνεργάτες του Καβαλιέρε θεωρούν ότι οι σημερινοί υπουργοί, με την πανεπιστημιακή τους καριέρα, δεν είναι πάντα σε θέση να κατανοήσουν τις βαθύτερες ανάγκες των πολιτών”.

    Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι την περασμένη Δευτέρα επέκρινε το πακέτο οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι “κινδυνεύει να οδηγήσει την χώρα σε ύφεση”.

    Ένας από τους υπεύθυνους για την χάραξη οικονομικής στρατηγικής του κεντροδεξιού Λαού της Ελευθερίας ο βουλευτής Γκουίντο Κροζέτο τονίζει ότι “όποιος νομίζει ότι η Ιταλία μπορεί να μετατραπεί μέσα σε ένα μήνα σε Γερμανία, με θεωρητικές συνταγές που παραθέτουν οι Φινλανδοί, οι Σουηδοί και οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κινδυνεύει να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με μια τέλεια χειρουργική επέμβαση που γίνεται όμως σε έναν υπερβολικά αδύναμο ασθενή”.

    Το μετριοπαθές κέντρο του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Udc, διαμέσου του επικεφαλής του, Πιερφερντινάντο Καζίνι, συνεχίζει να υπερασπίζεται τον Ιταλό πρωθυπουργό: “οι επιθέσεις κατά της κυβέρνησης έχουν σουρεαλιστικό χαρακτήρα. Αν δεν εγκαταλείψουμε τις παλιές μας συνήθειες, θα την πληρώσουμε όλοι”, δήλωσε ο Καζίνι.

    Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα επισήμως δεν αλλάζει γραμμή και προσφέρει στήριξη στην κυβέρνηση του Ιταλού καθηγητή οικονομικών και πρώην ευρωπαίου επιτρόπου. “Αν η κυβέρνηση διαρκέσει μέχρι το 2013, θα οργανώσουμε εκλογές για το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού των προοδευτικών και θα δημιουργήσουμε μια ευρύτατη συμμαχία”, δηλώνει ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, γραμματέας των Δημοκρατικών. Στο εσωτερικό του κόμματος, όμως, αρχίζουν να υψώνονται αρκετές φωνές που αντιτίθενται σε μια υπερβολικά “ευέλικτη” μεταρρύθμιση της αγοράς της εργασίας και ζητούν, παράλληλα, αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και μεγαλύτερη στήριξη των ανέργων.

    Η Λέγκα και το κεντροαριστερό κόμμα Ιταλία των Αξιών δεν αλλάζουν θέση και επιμένουν στην αρνητική τους στάση. Η Λέγκα του Ουμπέρτο Μπόσι αντιτάχθηκε από την πρώτη στιγμή στην κυβέρνηση, φτάνοντας να δηλώσει ότι “δεν θα προλάβαινε ούτε να φάει (το χαρακτηριστικό γλυκό τον Χριστουγέννων) Πανετόνε” ενώ η Ιταλία των Αξιών καταψήφισε το πακέτο μέτρων διότι “απαιτήθηκαν υπερβολικές θυσίες από μισθωτούς και συνταξιούχους”.

    Η επόμενη φάση της κυβερνητικής δράσης, ή “φάση δυο”, αναμένεται να αποκτήσει πιο συγκεκριμένο χαρακτήρα στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που ο Μόντι συγκάλεσε για σήμερα το απόγευμα στις 15:00 τοπική ώρα. Το μεγάλο ζητούμενο–τονίζουν ιταλοί σχολιαστές–είναι η άμεση οικονομική ανάπτυξη για να μπορέσουν να αποφευχθούν νέα οικονομικά μέτρα.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός φέρεται όμως αποφασισμένος να ζητήσει με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση ένα συνολικό ευρωπαϊκό σχέδιο που να βοηθήσει τις οικονομίες της Ευρωζώνης–και ιδίως των μεσογειακών χωρών–να βγουν από το οικονομικό τέλμα. Κύριος στόχος, να αποφευχθεί η παγίδα της αποκλειστικής δημοσιονομικής πειθαρχίας που-σύμφωνα με τον Μόντι- οδηγεί υποχρεωτικά στην ύφεση.

    Πρόκειται, αναμφισβήτητα για το σημείο στο οποίο ο Μάριο Μόντι θα επιμείνει από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους στις νέες επαφές του με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ και Ιράν στη δίνη του πολέμου: Αμερικανικοί βομβαρδισμοί σε αεροδρόμιο και γέφυρες – Ιρανικά αντίποινα σε Κατάρ, Μπαχρέιν και Κουβέιτ
3 νεκροί και 11 τραυματίες στο Ιράν - Παιδί στο Κατάρ τραυματίστηκε από τις εκρήξεις - Το Ιράν στοχοποίησε εγκαταστάσεις όπου βρίσκονται αμερικανικά ελικόπτερα και αεροσκάφη στο Μπαχρέιν
U.S. Central Command
Μάρκο Ρούμπιο για δολοφονία Βάγιας Νέστορα: Μία γυναίκα εκτελέστηκε γιατί η κόρη της τόλμησε να κατέβει υποψήφια
Μίλησε για την περίπτωση μιας 72χρονης γυναίκας στην Ελλάδα, η οποία, υπέστη εγκαύματα σε ποσοστό άνω του 80% του σώματός της μέσα στο σπίτι της και κατέληξε μετά από επίθεση με βόμβα μολότοφ
Ο Μάρκο Ρούμπιο
12
Τα νησιά «κλειδιά» για τα Στενά του Ορμουζ: Αμπού Μούσα και Τουνμπ στο επίκεντρο της σύγκρουσης ΗΠΑ και Ιράν
Τα αμερικανικά πλήγματα έχουν πυροδοτήσει συζητήσεις για το ενδεχόμενο μιας επιχείρησης κατάληψης των νησιών, με στόχο την αποδυνάμωση της ικανότητας του Ιράν να ελέγχει το Στενό
Στενά του Ορμούζ
Μυστήριο με τα γιοτ Ρώσων δισεκατομμυριούχων στην Αλικαρνασσό – Στην περιοχή και το «πλωτό παλάτι» που συνδέεται με τον Πούτιν
Η Τουρκία, που δεν εφαρμόζει τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για πολυτελή σκάφη που συνδέονται με Ρώσους επιχειρηματίες
yaght