Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Πτήση МН17: Αρνείται κάθε εμπλοκή στην κατάρριψη η Ρωσία – «Ο Πούτιν δεν έχει μελετήσει το πόρισμα»

Πτήση МН17: Αρνείται κάθε εμπλοκή στην κατάρριψη η Ρωσία – «Ο Πούτιν δεν έχει μελετήσει το πόρισμα»

Το Κρεμλίνο απορρίπτει τις κατηγορίες περί εμπλοκής της Ρωσίας στην κατάρριψη της πτήσης МН17 της Malaysia Airlines και δηλώνει ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν έχει μελετήσει ακόμη το πόρισμα των Ολλανδών ερευνητών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία απορρίπτει τις κατηγορίες που της προσάπτουν οι διεθνείς ερευνητές, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία ευθύνεται για την κατάρριψη της πτήσης МН17 της μαλαισιανής αεροπορικής εταιρείας Malaysia Airlines το 2014 στην ανατολική Ουκρανία και δεν εμπιστεύεται τα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας επειδή δεν είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στην ερευνητική ομάδα.

Παράλληλα ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν είχε μέχρι τώρα τον χρόνο να μελετήσει τα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας στα οποία κατέληξαν οι ολλανδοί ερευνητές, οι οποίοι ερεύνησαν τα αίτια της συντριβής του μαλαισιανού Boeing.

Στις 24 Μαΐου κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι δεν έχει δει τα συμπεράσματα των Ολλανδών ανακριτών για τα αιτία της συντριβής της πτήσης МН17 στην Ανατολική Ουκρανία τον Ιούλιο του 2014 , αλλά έδωσε την διαβεβαίωση ότι η Μόσχα θα τα μελετήσει προσεκτικά.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου είπε επίσης ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τα στοιχεία που σχετίζονται με την υπόθεση της συντριβής της πτήσης МН17 και παρουσιάσθηκαν κατά την συνέντευξη Τύπου της ερευνητικής ομάδας Bellingcat. «Δεν μπορώ να πω τίποτα γι αυτό το θέμα, δεν γνωρίζω τις είδους ενημέρωση ήταν αυτή , δεν γνωρίζω τα στοιχεία και δεν γνωρίζω σε ποιά βάση κατέληξαν σ’ αυτά τα συμπεράσματα», παρατήρησε ο Πεσκόφ.

ΗΠΑ: Παραδεχτείτε το!

Και οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τη Ρωσία να λογοδοτήσει για τον ρόλο της στην κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines.

«Είναι καιρός η Ρωσία να παραδεχθεί τον ρόλο της στην κατάρριψη του αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση MH17 και να σταματήσει την πορωμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης που διεξάγει», είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ σε μια δήλωση στην οποία επιρρίπτει την ευθύνη στη ρωσική επιθετικότητα για τον θάνατο περισσότερων από 10.300 ανθρώπων στην Ουκρανία.

Κοινή γραμμή ΕΕ και ΝΑΤΟ

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ είχαν καλέσει τη Ρωσία να «αναγνωρίσει την ευθύνη της» στην καταστροφή της πτήσης MH17.

Σε ανακοίνωσή της, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι καλεί τη Ρωσική Ομοσπονδία «να αναγνωρίσει την ευθύνη της και να συνεργασθεί πλήρως με όλες τις προσπάθειες που έχουν στόχο να υπάρξει καταλογισμός» της ευθύνης για την καταστροφή του αεροπλάνου της εταιρείας Malaysia Airlines.

Σε χωριστή ανακοίνωση, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζητεί κι αυτός από τη Ρωσία «να αποδεχθεί την ευθύνη» για την καταστροφή και «να συνεργαστεί πλήρως» με τη διεθνή έρευνα.

«Αυτοί που ευθύνονται οφείλουν να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Ατλαντικής συμμαχίας.

Και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε επίσης πως η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις της.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις