Κυριακή, 19 Μαΐ
20oC Αθήνα

Ράμα για Μπελέρη: «Σουρεαλιστική η παρέμβαση της ελληνικής πλευράς σε ένα ζήτημα της αλβανικής Δικαιοσύνης»

Ράμα για Μπελέρη: «Σουρεαλιστική η παρέμβαση της ελληνικής πλευράς σε ένα ζήτημα της αλβανικής Δικαιοσύνης»

Πυρά κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, με αφορμή τη στάση της χώρας μας να ζητάει την αποφυλάκιση του εκλεγμένου δήμαρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, αλλά και τη χθεσινή συγκέντρωση που έγινε στην πόλη της γειτονικής χώρας για το όλο θέμα με την παρουσία των δημάρχων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Κώστα Μπακογιάννη και Κωνσταντίνου Ζέρβα αντίστοιχα.

Με μία μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, αφήνει αιχμές κατά της Ελλάδας για το θέμα του Έλληνα Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη και μάλιστα χρησιμοποιεί και ένα από τα Δελφικά Παραγγέλματα (ρήσεις των 7 σοφών της αρχαίας Ελλάδας), το περίφημο «Νόμῳ πείθου» («Να πειθαρχείς στο νόμο») το οποίο έγραφε στα αρχαία Ελληνικά για να δείξει ότι η χώρα μας κάνει παρέμβαση και μάλιστα σε ένα θέμα που έχει να κάνει με την αλβανική Δικαιοσύνη.

«Σουρεαλιστική παρέμβαση»

Ο Αλβανός πρωθυπουργός δηλώνει «άφωνος» για όσα συνέβησαν χθες (14.8.2023) το απόγευμα στη Χειμάρρα, στη  συγκέντρωση υπέρ της αποφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη και κάνει λόγο για «σουρεαλιστική παρέμβαση της ελληνικής πλευράς σε ένα ζήτημα της αλβανικής δικαιοσύνης».
Επίσης, εμφανίζεται ειρωνικός για την παρουσία στη συγκέντρωση και των δημάρχων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Κώστα Μπακογιάννη και Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Απευθυνόμενος «στους Έλληνες φίλους που ήρθαν στη Χειμάρρα εν μέσω διακοπών» ο Έντι Ράμα κάνει λόγο για ένα «μοναδικό σόου σε τουρίστες από όλη την Ευρώπη, που φέτος έχουν αποβιβαστεί περισσότεροι από ποτέ στις αλβανικές ακτές» και προσθέτει ότι «ότι είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στην Αλβανία. «Και να διαμαρτυρηθούν αν θέλουν!», συμπληρώνει με διάθεση ειρωνείας.

 

Ο Έντι Ράμα αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του:

«Νόμῳ πείθου

Πέρασαν αρκετοί μήνες από τότε που ορισμένοι πολιτικοί και ΜΜΕ στην Ελλάδα ζητούν από την Αλβανία να αποφυλακιστεί ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και καλός φίλος της Αλβανίας, δημοσίευσε μια επιστολή που απευθυνόταν στον Επίτροπο Oliver Varheley. Με διπλωματικά προειδοποιητικό τόνο για παρεμπόδιση της προόδου των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτησε από τον συνάδελφό του να παρέμβει στις αλβανικές αρχές, γιατί διαφορετικά ο ίδιος, δηλαδή ο κ. Σχινάς, βλέπει «άμεσο κίνδυνο αυτό το θέμα να επηρεάσει αρνητικά τη σχέση μεταξύ της προόδου του 2023 για την Αλβανία και της δέσμευσής της για την προώθηση της έννομης τάξης».

Με τους όρους αυτούς και με την ίδια πεποίθηση όπως στην προαναφερθείσα επιστολή, και για «τη σύνδεση του θέματος αυτού με τον γενικό σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων ή την εκκρεμότητα των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας στην περιοχή του εν λόγω δήμου, καθώς και με τις κατηγορίες για παραβίαση των συνόρων τους από το κράτος», όπως γράφει στην επιστολή του κ. Σχοινά, πραγματοποιήθηκε χθες διαμαρτυρία που διοργάνωσαν Έλληνες πολιτικοί στο κέντρο της Χειμάρρας!

 (Η αλήθεια είναι, ότι αυτή η πεποίθηση των Ελλήνων φίλων δεν βασίζεται ούτε σε ένα συγκεκριμένο γεγονός, που θα μπορούσε να αποδείξει ότι στην Αλβανία υπάρχει όντως συγκεκριμένο πρόβλημα δικαιωμάτων ή ιδιοκτησίας της ελληνικής μειονότητας, το οποίο διαφέρει από το συνολικό κληρονομικό πρόβλημα στην Αλβανία με τις περιουσίες όλων των Αλβανών πολιτών, τις οποίες αντιμετωπίσαμε και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε με σεβασμό, με υπομονή και με τη γλώσσα των γεγονότων με την επίσημη Αθήνα).

Στη μνήμη μου, δεν υπάρχει άλλη περίπτωση, όταν οι αιρετοί ενός δημοκρατικού πολιτεύματος οργανώνουν διαμαρτυρία σε άλλο δημοκρατικό πολίτευμα, ενάντια στις αρχές αυτού του κράτους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όπου εμφανίζονται ως διαμαρτυρόμενοι κατά των αποφάσεων των αντίστοιχων δικαστηρίων του κράτους στο οποίο διαμαρτύρονται, απολυτοποιώντας την εθνοτική ένταξη του υποκειμένου της διαμαρτυρίας σε κάθε νομικό κανόνα, νομικό πρότυπο και δημοκρατική λογική. Αυτή είναι μια από εκείνες τις τυπικές καταστάσεις, για την έκφραση “Είμαι άφωνος!” είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό και θα ήθελες να σταματήσεις εκεί. Είναι όμως κι αυτή από εκείνες τις χαρακτηριστικές καταστάσεις, όταν στα Βαλκάνια ζωντανεύει η έκφραση «Το πάπλωμα καίγεται για έναν ψύλλο!» γι’ αυτό πρέπει να συζητήσουμε και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, για να μην συμβεί ποτέ αυτό».

«Ελευθερώστε τον Μπελέρη, τελεία και παύλα!»

«Αλλά ποιος και πώς μπορεί σήμερα να απελευθερώσει από τη φυλακή έναν Αλβανό υπήκοο ελληνικής υπηκοότητας, ο οποίος ως υποψήφιος δήμαρχος κατηγορείται από την Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος ότι διέπραξε το αδίκημα της εξαγοράς ψήφων -για το οποίο ο Ποινικός κώδικας της Αλβανίας είναι σαφής και δραστικός – ενώ σύμφωνα με την αμετάβλητη απόφαση στα τρία στάδια της δίκης, θα πρέπει να κρατηθεί μέχρι το τέλος της δικαστικής διαδικασίας εναντίον του;», τονίζει ο Έντι Ράμα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις