Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Reuters: “Η κυβέρνηση της Τρίπολης ζήτησε και επισήμως στρατιωτική στήριξη από την Τουρκία”

Λιβύη

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λιβύη υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Τουρκία για την παροχή στρατιωτικής στήριξης από “αέρα, ξηρά και θάλασσα”, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το αίτημα, εφόσον επιβεβαιωθεί ως αυθεντικό, αφορά, φυσικά, στην παροχή τουρκικής στρατιωτικής υποστήριξης, προκειμένου η κυβέρνηση της Τρίπολης να αποκρούσει την επίθεση των ανατολικών δυνάμεων για την κατάληψη της πρωτεύουσας της χώρας.

Click4more: Γενί Σαφάκ: Λιμάνι για να δέσουν τα τουρκικά πολεμικά πλοία ζήτησε ο Ερντογάν από την Τυνησία

Πάντως ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, μίλησε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης, Φάτι Μπασάγα, ο οποίος άφησε να εννοηθεί απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα ότι δεν έχει υποβληθεί τέτοιο αίτημα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη έπειτα από αίτημα της Τρίπολης μέσα στον επόμενο μήνα.

Λιβύη: Θα ζητήσουμε στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία αν…

Νωρίτερα, πάντως, ο Λίβυος υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα είχε προαναγγείλει πως θα ζητηθεί, επισήμως, στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία εάν κλιμακωθεί ο πόλεμος στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, προσπαθούν να καταλάβουν την Τρίπολη από τον Απρίλιο. Προφανώς η “προϋπόθεση” που θέτει η κυβέρνηση στη Λιβύη απευθύνεται κυρίως στον Χαφτάρ και στο κατά πόσο θα συνεχίσει την πολιορκία της Τρίπολης.

Υπενθυμίζεται πως την πρόταση για ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στην Λιβύη, είχε διατυπώσει ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον “πρωθυπουργό” της Λιβύης.

Click4more: Ερντογάν: 8 ή 9 Ιανουαρίου η απόφαση για αποστολή στρατού στη Λιβύη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε συγκεκριμένα στις 10 Δεκεμβρίου πως η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει τη λιβυκή Kυβέρνηση Eθνικής Eνότητας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, βάσει των όρων πρόσφατης συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών.

Τότε την πρόταση είχε αποδεχθεί η Λιβύη, όπως είχε μεταδώσει το Al Jazzera, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη θα παρουσιαστεί στην Εθνοσυνέλευση μόλις ξαναρχίσει τις εργασίες της, στις 7 Ιανουαρίου. “Ελπίζω ότι θα το επικυρώσουμε στο κοινοβούλιο στις 8 ή 9 Ιανουαρίου και έτσι θα ανταποκριθούμε στην πρόσκληση” της Λιβύης, είπε.

“Αν η κατάσταση κλιμακωθεί, τότε έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε την Τρίπολη και τους κατοίκους της”, είπε από την πλευρά του ο Φάτι Μπασάγα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα.

Η Τουρκία έχει ήδη στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην GNA, παρά το εμπάργκο πώλησης όπλων στη Λιβύη που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με μια έκθεση του Οργανισμού που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters τον περασμένο μήνα.

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Τυνησία την Τετάρτη, για να συζητήσει τρόπους συνεργασίας για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη. σήμερα, είπε ότι η Τουρκία και η Τυνησία συμφώνησαν να στηρίξουν την GNA.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις