Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Η Λιβύη αποδέχεται την πρόταση Ερντογάν για αποστολή Τούρκων στρατιωτών

Λιβύη - Τουρκία

Την είδηση μεταδίδει το al Jazeera επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.
Σχετική πρόταση είχε υποβάλλει… τηλεοπτικά ο Ερντογάν.
Ο Σουλτάνος είχε “προσφερθεί” να στείλει στρατό στο πλαίσιο της αμφισβητούμενης συμφωνίας με τη Λιβύη.
Στόχος να αντιμετωπιστεί η επίθεση των δυνάμεων του Στρατάρχη Χαφτάρ που βρίσκονται στα περίχωρα της Τρίπολης.

Την πρόταση για ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στην Λιβύη, είχε διατυπώσει ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον “πρωθυπουργό” της Λιβύης.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε συγκεκριμένα στις 10 Δεκεμβρίου πως η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει τη λιβυκή Kυβέρνηση Eθνικής Eνότητας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, βάσει των όρων πρόσφατης συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών.

«Αν η Λιβύη διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μπορέσουμε να στείλουμε (στρατιωτικό) προσωπικό μας, κυρίως καθώς έχουμε συνάψει μια στρατιωτική συμφωνία», είχε δηλώσει τότε ο Ερντογάν.

Η Λιβύη είναι από το 2014 διαιρεμένη σε αντίπαλα στρατιωτικά και πολιτικά στρατόπεδα τα οποία έχουν την έδρα τους στην πρωτεύουσα Τρίπολη και στην ανατολική Λιβύη. Η κυβέρνηση Σάρατζ βρίσκεται σε σύγκρουση με τις δυνάμεις με επικεφαλής τον Χαλίφα Χάφταρ που έχουν την έδρα τους στην ανατολική Λιβύη.

Ο Χάφταρ ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των λιβυκών πετρελαιοπηγών και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, όμως τα πετρελαϊκά έσοδα ελέγχονται από την κεντρική τράπεζα στην Τρίπολη. Οι δύο αντίπαλες στρατιωτικές συμμαχίες αντιπαρατίθενται επίσης στα περίχωρα της πρωτεύουσας, ενώ αμέσως μετά την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης ο Χάφταρ με διάγγελμά του έδωσε το “σάλπισμα” για τηνη τελική εφόρμηση με στόχο την κατάληψη της Λιβυκής πρωτεύουσας.

Επιπλέον ο αρχηγός του λιβυκού στόλου, Φαράτζ ελ Μαχντάουϊ, που ανήκει στις δυνάμεις του στρατηγού Χαλιφά Χαφτάρ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού και διαθέτει πολύ ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα, γνωστοποίησε τις εντολές που έχει πάρει: «Έχω διαταγή, άμα έρθουν τα καράβια των Τούρκων, θα έχω μία λύση. Να τα βουλιάξω εγώ. Έχω διαταγή από τον κύριο Χαφτάρ».

Μόλις χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Λιβύη, δήλωσε αντίθετος στο ενδεχόμενο αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στην αφρικανική χώρα.

Υπενθυμίζεται πως μόλις χθες δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent σχεδόν “προφητικά” αναφερόταν στο ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής της Τουρκίας στην Λιβύη, κάνοντας λόγο για “στρατηγική γκάφα” του Ερντογάν, εκφράζοντας την εκτίμηση πως μια τέτοια κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε μείζονα σύγκρουση στην Μεσόγειο, αλλά και σε ήττα της Τουρκία.

“Ο Ερντογάν μπορεί να μην μπλοφάρει σχετικά με την αποστολή τουρκικών δυνάμεων στην Τρίπολη, αλλά αυξάνοντας το “μερίδιό του” στην αυλή τόσο ισχυρών παικτών όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αίγυπτος και το Ισραήλ, είναι ριψοκίνδυνο εγχείρημα. Η Τουρκία μοιάζει πληγωμένη και απελπισμένη. Ο Ερντογάν είναι ενήμερος για τους κινδύνους ενός χτυπήματος πέραν των δυνατοτήτων της χώρας του, όμως εμφανίζεται έτοιμος να ρισκάρει έναν πόλεμο που η Τουρκία μπορεί να χάσει. Η Αίγυπτος και η Ελλάδα δεν πρέπει να δείξουν σημεία αδυναμίας. Αυτή είναι η ώρα να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους – και να μην παρασυρθούν σε αυτό που μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλη σύγκρουση”, κατέληγε το άρθρο του Independent.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις