Τρίτη, 21 Μαΐ
24oC Αθήνα

Ρωσία: «Αλλαγή πλεύσης» από τον Πούτιν – Στρώνει το χαλί για «κρυφή επιστράτευση»

«Αλλαγή πλεύσης» του Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την επιτυχή αντεπίθεση της Ουκρανίας το τελευταίο διάστημα «βλέπουν» οι αναλυτές, μετά την απόφαση της Ρωσικής Κρατικής Δούμας (της Κάτω Βουλής) να εντάξει στον Ποινικό Κώδικα τις έννοιες «επιστράτευση», «στρατιωτικός νόμος» και «περίοδος πολέμου».

Οι αναλυτές αυτοί θεωρούν πως η αλλαγή συνιστά «επιστράτευση από το παράθυρο» ή «υβριδική επιστράτευση», ώστε να αποφευχθεί το πολιτικό και κοινωνικό κόστος μιας γενικής επιστράτευσης.

Επί παραδείγματι κατά την αναλυτική επισκόπηση του αμερικανικού ινστιτούτου μελέτης πολέμου (ISW), «το Κρεμλίνο ενισχύει την κρυφή επιστράτευση».

Από τις αρχές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πολλοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες επισήμαιναν ότι η επιτυχία των στόχων που έθεσε στον στρατό ο Βλάντιμιρ Πούτιν είναι αδύνατη χωρίς πρόσθετη επιστράτευση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τις αποτυχίες του ρωσικού στρατού στο μέτωπο της Ουκρανίας, στη Ρωσία άρχισε να τίθεται το ζήτημα της γενικής επιστράτευσης. Το Κρεμλίνο επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να κηρύξει γενική επιστράτευση.

Ο πρόεδρος της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι οι επικεφαλής των περιφερειών της Ρωσίας πρέπει να κηρύξουν «αυτοεπιστράτευση» και να προετοιμάσουν εθελοντές για να τους στείλουν στον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς να περιμένουν το Κρεμλίνο να κηρύξει στρατιωτικό νόμο. Κατά την άποψη του προέδρου της Τσετσενίας, εάν κάθε περιφέρεια συγκεντρώσει έστω από 1000 εθελοντές, «το ζήτημα της επίτευξης των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης θα μπορούσε να κλείσει σε σύντομο χρονικό διάστημα». Την πρότασή του υποστήριξαν οι κυβερνήτες τεσσάρων περιφερειών της Ρωσίας.

Στις περιφέρειες συγκροτούνται ήδη κάποιες ονομαστικές ταξιαρχίες: Πριμόριε, Λένινγκραντ, Κουρσκ, Νιζνινόβγκοροντ, Τιουμέν, Όρενμπουργκ, Μπασκορτοστάν, Ταταρστάν, Περμ, Τσουβάσια. Συνήθως στις ταξιαρχίες αυτές κατατάσσονται άνδρες ηλικίας έως 50 ετών και τους υπόσχονται αμοιβές από 200.000 ρούβλια και άνω μηνιαίως.

Τι αλλάζει στον Ποινικό Κώδικα της Ρωσίας

Το νομοσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε από την Κρατική Δούμα, προσθέτει στον Ποινικό Κώδικα δύο νέα άρθρα. «Εθελοντική παράδοση» (άρθρο 352.1) και «Λεηλασία» (άρθρο 356.1). Η εθελοντική παράδοση τιμωρείται με ποινές φυλάκισης από 3 έως 10 έτη, ενώ για λεηλασίες διαφορετικού βαθμού επιβάλλονται ποινές έως 15 έτη.

Εκτός των άλλων, στον κατάλογο των επιβαρυντικών καταστάσεων κατά την διάπραξη εγκλήματος αντί της διατύπωσης «σε συνθήκες ένοπλης σύγκρουσης είτε εχθροπραξιών» τώρα υπάρχει η διατύπωση «σε περίοδο επιστράτευσης είτε στρατιωτικού νόμου, σε περίοδο πολέμου».

Οι τροπολογίες εισάγουν επίσης αυστηρότερες ποινές βάσει του άρθρου 337 του Ποινικού Κώδικα, «Μη εξουσιοδοτημένη εγκατάλειψη μονάδας ή τόπου υπηρεσίας», και προσθέτουν ποινές για τη μη προσέλευση εφέδρων σε στρατόπεδα στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Το άρθρο 332 του Ποινικού Κώδικα («Παράβαση διαταγής») θα συμπληρωθεί με σημείο στο οποίο θα αναφέρεται ότι η άρνηση σε συμμετοχή σε εχθροπραξίες θα μπορεί να τιμωρείται με ποινές φυλάκισης δυο με τρία έτη.

Οι αλλαγές αυτές σχετίζονται ενδεχομένως και με το γεγονός ότι πολλοί Ρώσοι στρατιώτες παραδίδουν τα όπλα μετά την Ουκρανική αντεπίθεση σε Χάρκοβο και Χερσώνα ή αρνούνται να καταταγούν.

«Μέχρι σήμερα, ο ρωσικός Ποινικός Κώδικας δεν είχε τις έννοιες της ‘κινητοποίησης’ ή ‘των επιχειρήσεων μάχης’», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Πάβελ Τσίκοφ, επικεφαλής της νομικής εταιρίας Agora, η οποία έχει αναλάβει την εκπροσώπηση για σειρά προβεβλημένων νομικών υποθέσεων στη Ρωσία.

Πηγές: Με πληροφορίες από Novayagazeta.Europe, Svoboda.org, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις