Κόσμος

Ρωσία: «Διαφανείς» βρήκε τις εκλογές ο Βλάντιμιρ Πούτιν – Κλίμα εκφοβισμού καταγγέλλει η ΕΕ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Αυτοθαυμάζεται» ο Βλάντιμιρ Πούτιν για τις εκλογές στη Ρωσία, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε λόγο για «κλίμα εκφοβισμού» και για απουσία διεθνών παρατηρητών.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του κ. Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε σήμερα πως ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε θετικά τις διεξαχθείσες βουλευτικές εκλογές, θεωρώντας ότι υπήρξαν διαφανείς, ανταγωνιστικές και ακέραιες.

Εκλογές που φυσικά ανέδειξαν το κόμμα του Βλάντιμιρ Πούτιν κυρίαρχο στο πολιτικό σκηνικό της Ρωσίας, αλλά κατέγραψαν και αξιοσημείωτη αύξηση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

«Για τον Ρώσο πρόεδρο, αναμφίβολα, το κύριο ήταν και παραμένει η ανταγωνιστικότητα, η διαφάνεια και η ακεραιότητα των εκλογών που διεξήχθησαν. Σ’ αυτό το πλαίσιο φυσικά, αξιολογούμε ιδιαίτερα θετικά την διεξαχθείσα εκλογική διαδικασία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα άλλων κομμάτων ο Πεσκόφ είπε : «Πράγματι, το κομμουνιστικό κόμμα βελτίωσε το ποσοστό του. Υπάρχουν νέα κόμματα, τα οποία επίσης πήγαν αρκετά καλά».

Ο Πεσκόφ προσέθεσε ότι, κατ’ αυτόν τον τρόπο οι ψηφοφόροι στις εκλογές εκφράζουν τις προτιμήσεις τους. «Βλέπουμε παρ’ όλα αυτά ότι η κύρια προτίμηση των ψηφοφόρων είναι η ‘Ενιαία Ρωσία’, το κυβερνών κόμμα».

ΕΕ: «Ατμόσφαιρα εκφοβισμού ενάντια στους επικριτές του Πούτιν»

Σχεδόν την ίδια ώρα με τις απαντήσεις του Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, απαντούσε σε ερώτηση για τις εκλογές στη Ρωσία, ότι ενόψει των εκλογών αυτών, η ΕΕ παρατήρησε μια ατμόσφαιρα εκφοβισμού, ενάντια σε όλες τις ανεξάρτητες επικριτικές φωνές και πως οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν χωρίς «αξιόπιστους» διεθνείς παρατηρητές.

Ο Πίτερ Στάνο εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της ΕΕ για το ότι η Ρωσία απέτρεψε την ανάπτυξη ανεξάρτητων διεθνών παρατηρητών. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι από αναφορές τοπικών ανεξάρτητων παρατηρητών κατά τη διάρκεια των εκλογών, υπάρχουν ενδείξεις καταπίεσης σε πολιτικούς της αντιπολίτευσης, σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, σε ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ανεξάρτητα ΜΜΕ και σε δημοσιογράφους.

«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της επιλογής που είχε ο ρωσικός λαός και περιόρισε επίσης την ικανότητά του να λάβει πλήρεις και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον υποψήφιο και να κάνει μια τεκμηριωμένη επιλογή κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τις εκλογές στην παράνομα προσαρτημένη Κριμαία. «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα και τους στόχους της συμφωνίας του Μινσκ και καλούμε τη Ρωσία να απέχει από ενέργειες που αντιβαίνουν στις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία αυτή», είπε χαρακτηριστικά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αλβανία: Σοβαρά επεισόδια σε φοιτητικές διαδηλώσεις – Πέταξαν πέτρες και τσιμεντόλιθους στο υπουργείο Παιδείας
Ένταση στα Τίρανα με δακρυγόνα, νερό υπό πίεση και προσαγωγές - Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για το κόστος σπουδών και τις συνθήκες στα πανεπιστήμια, ενώ η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία
Hooded protesters try to break through a gate at the Education Ministry as the Albanian word "Resign" is displayed on a wall during clashes in Tirana, Albania, Tuesday, Oct. 13, 2026, joining a demonstration organized by the Flamingo protest movement demanding the resignation of Prime Minister Edi Rama.
Ισόβια στον άνδρα που έστησε τη δολοφονία του Τούπακ – Δικαίωση μετά από 30 χρόνια
Ο Ντουέιν «Κίφι Ντι» Ντέιβις καταδικάστηκε για τη δολοφονία του θρυλικού ράπερ στο Λας Βέγκας - «Χρειαστήκαμε 30 χρόνια, αλλά σήμερα θα δώσετε λόγο για τις πράξεις σας», είπε η δικαστής
Duane Davis, right, arrives for a sentencing hearing after his murder conviction in the death of rapper Tupac Shakur on Tuesday, Oct. 13, 2026, in Las Vegas.
Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τον Αμερικανό πρέσβη Τομ Μπάρακ – «Διπλωματική ντροπή χωρίς προηγούμενο»
Στο στόχαστρο της τουρκικής αντιπολίτευσης ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, με αιχμές για τις συναντήσεις του στην Κωνσταντινούπολη, τη διαμονή του εκτός πρωτεύουσας και τον ρόλο του στη Μέση Ανατολή
Tom Barrack, the U.S. ambassador to Turkey and special presidential envoy to Syria and Iraq, speaks at the U.S. Iraq Business Summit at the U.S. Chamber of Commerce, Friday, July 17, 2026, in Washington.