Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

Ρωσία: Η Δούμα ψήφισε υπέρ της λογοκρισίας της άσκησης κριτικής σε μισθοφορικές οργανώσεις

Ρωσία: Η Δούμα ψήφισε υπέρ της λογοκρισίας της άσκησης κριτικής σε μισθοφορικές οργανώσεις

Η κάτω Βουλή του κοινοβουλίου της Ρωσίας, η Κρατική Δούμα, ενέκρινε σήμερα τροπολογία που προβλέπει λογοκρισία και κυρώσεις για όσους κρίνονται ένοχοι για δυσφήμηση μισθοφορικών οργανώσεων που πολεμούν στην Ουκρανία

Η τροπολογία, που διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής ενός νόμου λογοκρισίας που απαγορεύει την άσκηση κριτικής στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, θεωρείται ως κίνηση που αποσκοπεί να προστατευθούν οι μαχητές που εργάζονται για τον ιδιωτικό Όμιλο Βάγκνερ, μια μισθοφορική δύναμη η οποία ηγείται της εκστρατείας του στρατού της χώρας στην πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας.

Το νομοσχέδιο για την λογοκρισία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από την άνω Βουλή του κοινοβουλίου προτού σταλεί στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, για τελική έγκριση.

Ο ιδρυτής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, καλωσόρισε τις προτάσεις, που αποτελούν μια διεύρυνση σε περίοδο πολέμου των μέτρων λογοκρισίας που έλαβε η Ρωσία αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ζήτησε τον Ιανουάριο του 2023 από το κοινοβούλιο να απαγορεύσει τα αρνητικά δημοσιεύματα στα ΜΜΕ για τους άνδρες του τροποποιώντας τον ποινικό κώδικα, μια ιδέα απο υποστήριξε γρήγορα ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας, Βιτσισλάβ Βολόντιν.

Βάσει των νόμων που ισχύουν τώρα στη Ρωσία, η δυσφήμηση του στρατού μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση που φτάνει τα 5 χρόνια, ενώ η «ενσυνείδητη διάδοση ψευδών πληροφοριών» για αυτόν μπορεί να επισύρει 15ετή κάθειρξη.

Ρώσοι εισαγγελείς έχουν ήδη ανοίξει περισσότερες από 5.800 υποθέσεις σε βάρος ανθρώπων για δυσφήμηση των ενόπλων δυνάμεων, αναφέρει η οργάνωση δικαιωμάτων OVD-Info, ενώ οι αρχές έχουν επίσης χρησιμοποιήσει τους νόμους κατά της διάδοσης ψευδών πληροφοριών προκειμένου να επιδικάσουν μακρές ποινές φυλάκισης σε από μακρού επικριτές του Κρεμλίνου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις