Κόσμος

Ρωσία: Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η Ουκρανία βομβαρδίζει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο βομβάρδισαν οι ουκρανικές δυνάμεις σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS διευκρινίζοντας ότι δεν έχει ανιχνευτεί διαρροή ακτινοβολίας.

Το TASS επικαλούμενο τον Ρενάτ Κάρτσαα, σύμβουλο του διευθύνοντος συμβούλου της Rosenergoatom αναφέρει ότι 15 οβίδες εκτοξεύτηκαν στις εγκαταστάσεις του σταθμού.

“Βομβάρδισαν όχι μόνο χθες, αλλά και σήμερα, βομβαρδίζουν αυτή τη στιγμή”, είπε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε πως οποιαδήποτε επίθεση πυροβολικού στις εγκαταστάσεις αποτελεί απειλή στην πυρηνική ασφάλεια.

Όπως υποστήριξε ο Καρτσάα οι οβίδες εκτοξεύθηκαν κοντά σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης ξηρών πυρηνικών αποβλήτων και σε ένα κτίριο που στεγάζει χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο, και πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής δεν έχουν ανιχνευθεί εκπομπές ραδιενέργειας, σύμφωνα με το TASS.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αίτημα για σχόλια.

Η περιοχή του σταθμού της Ζαπορίζια, τον οποίο κατέλαβε η Ρωσία λίγο αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία, έχει βομβαρδιστεί κατ΄επανάληψη, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρηνικό δυστύχημα.

Ο σταθμός, ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη, παρείχε περίπου το ένα πέμπτο του ηλεκτρισμού της Ουκρανίας πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, και αναγκάστηκε να λειτουργήσει με εφεδρικές γεννήτριες αρκετές φορές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν θέσεις τζιχαντιστών στη Νιγηρία τα Χριστούγεννα: «Θα υπάρξουν κι άλλοι νεκροί αν συνεχιστεί η σφαγή χριστιανών» λέει ο Τραμπ
«Είχα προειδοποιήσει ήδη αυτούς τους τρομοκράτες ότι αν δεν σταματούσαν τη σφαγή χριστιανών, θα πλήρωναν ακριβά» λέει ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ
Ο Πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του: «Αναθέτουμε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της Ειρήνης» – Η αναφορά του στη Γάζα και τους πρόσφυγες
«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας, οι οποίες εδώ και πολλές εβδομάδες είναι εκτεθειμένες στην βροχή, στον άνεμο και στο κρύο, αλλά και εκείνες τόσων άλλων προσφύγων κάθε ηπείρου» ανέφερε ο πάπας
πάπας λέων
Χριστουγεννιάτικη επικοινωνία Ζελένσκι με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ για την Ουκρανία - «Ήταν μία καλή συζήτηση»
«Ελπίζω ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και οι ιδέες που συζητήσαμε θα αποδειχθούν χρήσιμες»
REUTERS