Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ρωσία: Η στιγμή που «μπουζουριάζουν» κυβερνήτη ως ύποπτο για δολοφονίες επιχειρηματιών! video

Ρωσία
Φωτογραφία: Reuters

Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Ρωσία συνέλαβαν σήμερα τον κυβερνήτη της περιφέρειας του Χαμπάροφσκ, τον Σεργκέι Φουργκάλ, ο οποίος είχε νικήσει στις περιφερειακές εκλογές του 2018 τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία», ως ύποπτο για την δολοφονία διαφόρων επιχειρηματιών την περίοδο 2004-2005.

Τη σύλληψή του ανακοίνωσε η Ανακριτική Επιτροπή στην Ρωσία, η οποία είναι η ρωσική εκδοχή του αμερικανικού FBI. Ο ίδιος ο Σεργκέι Φουργκάλ αρνείται τις κατηγορίες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS επικαλούμενο πηγή στις αρχές ασφαλείας. «Κατά την σύλληψη του είπε ότι δεν αντιλαμβάνεται γιατί συλλαμβάνεται και με τι σχετίζεται η σύλληψη του. Δεν παραδέχθηκε την ενοχή του», δήλωσε η πηγή.

Η στιγμή της σύλληψης στην Ρωσία

Σε βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας, φαίνονται πράκτορες που φορούν στολές παραλλαγής να βγάζουν τον Φουργκάλ από το τζιπ του και τον βάζουν σ’ ένα μίνι-βαν.

Η Ανακριτική Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης συνελήφθησαν τέσσερα μέλη της εγκληματικής ομάδας, εναντίον των οποίων απαγγέλθηκαν ήδη κατηγορίες.

Ο Φουργκάλ μεταφέρθηκε στην Μόσχα όπου ήδη βρίσκεται στην Ανακριτική Επιτροπή για ανάκριση κατά την διάρκεια της οποίας θα του απαγγελθούν κατηγορίες για διοργάνωση σειράς δολοφονιών.

Σύμφωνα με την επίσημο εκπρόσωπο της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας, Σβετλάνα Πετρένκο, εναντίον του Φουργκάλ κατέθεσαν οι κατηγορούμενοι για δολοφονίες επιχειρηματιών στην περιοχή της ρωσικής Άπω Ανατολής χαρακτηρίζοντάς τον διοργανωτή των δολοφονιών αυτών, ενώ υπάρχουν καταθέσεις μαρτύρων και θυμάτων. Η Ανακριτική Επιτροπή θα ερευνήσει αν ο Φουργκάλ συμμετείχε και σε άλλες εγκληματικές πράξεις.

Ποιος είναι ο Σεργκέι Φουργκάλ

Ο ηλικίας 50 ετών Σεργκέι Φουργκάλ είναι μέλος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας και έγινε κυβερνήτης το 2018, όταν στις περιφερειακές εκλογές νίκησε τον υποψήφιο του κυβερνητικού κόμματος συγκεντρώνοντας το 70% των ψήφων. Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας, του οποίου ηγείται ο Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, υποστηρίζει τον Πούτιν, παρότι η νίκη του Φουργκάλ στις τότε περιφερειακές εκλογές είχε θεωρηθεί η απαρχή της αμφισβήτησης του κυβερνώντος κόμματος στις περιφέρειες.

Η σύλληψη μοιάζει να πυροδοτεί τους φόβους για ένα αυξανόμενο κύμα διώξεων που ξεκίνησε μετά την έγκριση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων κατά την διάρκεια της πρόσφατης πανεθνικής ψηφοφορίας, η οποία δίνει την δυνατότητα στον Πούτιν να επανεκλεγεί και να παραμείνει στο Κρεμλίνο έως το 2036.

Ο πολιτικός αναλυτής Αμπάς Γκαλιάμοφ δήλωσε ότι η σύλληψη του Φουργκάλ, συνιστά επίσης προειδοποίηση προς τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που προτίθενται να αναμετρηθούν με το κυβερνών κόμμα στις περιφερειακές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας απείλησε ότι θα αποχωρήσει από την Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) σύσσωμη η κοινοβουλευτική του ομάδα. Μιλώντας στην Κρατική Δούμα και απευθυνόμενος στον κυβερνών κόμμα είπε: «Σας δώσαμε το Σύνταγμα κι εσείς μας βάζετε χειροπέδες».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις