Παρασκευή, 12 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Ρωσία: Μπαράζ επιθέσεων με νεκρούς αστυνομικούς από πυρά ενόπλων σε συναγωγή στο Ντερμπέντ

Ρωσία: Μπαράζ επιθέσεων με νεκρούς αστυνομικούς από πυρά ενόπλων σε συναγωγή στο Ντερμπέντ

Ένοπλοι, έχοντας στόχο μία ορθόδοξη εκκλησία, άνοιξαν πυρ σε συναγωγή στο Ντέρμπεντ της Ρωσίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 7 αστυνομικοί να χάσουν τη ζωή τους.

Στην πόλη Ντέρμπεντ της περιοχής Ντάγκεσταν του Βόρειου Καυκάσου της Ρωσίας, όπου κατοικεί μια αρχαία εβραϊκή κοινότητα, 7 αστυνομικοί σκοτώθηκαν από πυρά αγνώστων, σύμφωνα με πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το υπουργείο Εσωτερικών. Η επίθεση έγινε σε δύο ορθόδοξες εκκλησίες, που βρίσκονται δίπλα στη συναγωγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πυροβολισμοί σημειώθηκαν και σε αστυνομικό τμήμα. Τουλάχιστον 13 είναι οι τραυματίες ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται. Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 18:00 σήμερα (23.06.2024).

Οι δράστες διέφυγαν από το σημείο μάλλον με ένα λευκό Volkswagen Polo. Στη σκηνή του εγκλήματος ξέσπασε φωτιά, αν και ακόμα είναι άγνωστο αν η πυρκαγιά εντοπίζεται στη συναγωγή ή στην εκκλησία.

«Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν επίσης στη Μαχατσκάλα (130  χλμ. μακριά). Ακολουθούν περισσότερα», έγραψε το DD Geopolitics στο X (πρώην Twitter).

«Στο Derbent, άγνωστοι από ένα αυτοκίνητο πυροβόλησαν κατά συναγωγής και εκκλησίας, μετά την οποία τα κτίρια πήραν φωτιά. Επιπλέον, οι δράστες συμμετείχαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία. Οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο σημείο. Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για απώλειες αμάχων. Εικάζεται ότι ένας αστυνομικός πέθανε.

Υπάρχουν επίσης αναφορές για ανταλλαγή πυροβολισμών στη Μαχατσκάλα — άγνωστοι δράστες πυροβόλησαν εναντίον αστυνομικών οχημάτων. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, εκεί σκοτώθηκε και ένας αστυνομικός», έγραψε τοπικό μέσο στο X.

Οι ταυτότητες των δραστών δεν είναι ακόμη σαφείς, προσθέτει η έκθεση.

Η αστυνομία κατάφερε να εξουδετερώσει δύο δράστες, σύμφωνα με πληροφορίες εντός του ναού φέρεται να απαγχονίστηκε ιερέας από τα χέρια των ενόπλων.

Ο ιερέας, ηλικίας 66 ετών, σκοτώθηκε στο Ντέρμπεντ, είπε. Ο πρόεδρος του συμβουλίου εβραϊκών κοινοτήτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μπαρούχ Γκόριν δήλωσε στο Telegram ότι «η συναγωγή στο Ντέρμπεντ έχει τυλιχθεί στις φλόγες».

«Είναι αδύνατον να κατασβεστεί η φωτιά. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν: ένας αστυνομικός και ένας φύλακας», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι «η συναγωγή στη Μαχατσκαλά πυρπολήθηκε και κάηκε».

Ο ηγέτης του Νταγκεστάν, Σεργκέι Μελίκοφ, έγραψε στο Telegram: «απόψε στο Ντέρμπεντ και τη Μαχατσκαλά, άγνωστοι προσπάθησαν να αποσταθεροποιήσουν την κοινωνία».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις