Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ρωσία: Συνεχίζει το κυνήγι «μη αρεστών» ΜΜΕ – Μπλόκαρε και γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό

ΦΩΤΟ REUTERS

Η Ρωσία μπλόκαρε τον ιστότοπο του γαλλικού ραδιοφωνικού σταθμού RFI που μεταδίδει ειδήσεις σε δεκαπέντε γλώσσες μεταξύ των οποίων και τα ρωσικά, εν μέσω ενός κύματος καταστολής των επικρίσεων για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο ιστότοπος www.rfi.fr περιλαμβάνεται πλέον στον κατάλογο των ιστοτόπων που έχουν μπλοκαριστεί στη Ρωσία από τη ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που δεν μπορούσαν να ανοίξουν την ιστοσελίδα του μέσου ενημέρωσης χωρίς εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN).

Η Roskomnadzor δεν διευκρίνισε τον λόγο του μπλοκαρίσματος του ιστοτόπου, λέγοντας μόνο πως απάντησε σε ένα αίτημα της ρωσικής γενικής εισαγγελίας.

Το RFI, που χρηματοδοτείται από το γαλλικό κράτος, έχει δεκάδες ανταποκριτές σε όλο τον κόσμο, καθώς και μια ρωσόφωνη υπηρεσία με έδρα τη Γαλλία. 

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές αρχές έχουν αυξήσει πολύ τις πιέσεις που ασκούν στα τελευταία ανεξάρτητα και επικριτικά προς το Κρεμλίνο ΜΜΕ που έχουν παρουσία στη χώρα.

Δεκάδες ιστότοποι ρωσικών και ξένων ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων εκείνος του BBC, έχουν μπλοκαριστεί στη Ρωσία.

Εξάλλου, πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως τα Twitter, Facebook και Instagram έχουν καταστεί μη προσβάσιμα.

Βάσει νόμων που ψηφίστηκαν πρόσφατα, η δημοσίευση πληροφοριών για τον πόλεμο που οι αρχές θεωρούν πως είναι ψευδείς τιμωρείται με ποινές που μπορεί να φθάσουν τα 15 χρόνια κάθειρξης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις