Κόσμος

Σεισμός 8,8 Ρίχτερ στη Ρωσία ήταν ο 6ος ισχυρότερος που έχει καταγραφεί ποτέ

Ο σεισμός στην Καμτσάτκα μπαίνει στη λίστα με τους πιο ισχυρούς στην ιστορία, σύμφωνα με το USGS

Η Γη σείστηκε ξανά. Με μέγεθος 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο σεισμός που σημειώθηκε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη (29-30.07.2025) ανοιχτά της χερσονήσου Καμτσάτκα στη Ρωσία κατατάσσεται πλέον ανάμεσα στους ισχυρότερους που έχουν καταγραφεί στον πλανήτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και την κατάταξη του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ (USGS), ο σεισμός στη Ρωσία καταλαμβάνει την 6η θέση, ισοδύναμος με τον σεισμό στην περιφέρεια Μπιόμπιο της Χιλής το 2010, επίσης 8,8 Ρίχτερ. Εκείνος ο σεισμός θεωρείται από τους πιο καταστροφικούς στη σύγχρονη ιστορία της Χιλής, με 523 νεκρούς και πάνω από 370.000 κατεστραμμένα σπίτια.

Ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν αυτός του Βαλδίβια, το 1960, ξανά στη Χιλή, με μέγεθος 9,5 Ρίχτερ. Ο λεγόμενος «Μεγάλος σεισμός της Χιλής» προκάλεσε τον θάνατο 1.655 ανθρώπων και άφησε πάνω από 2 εκατομμύρια άστεγους.

Ο χάρτης με τους πιό ισχυρούς σεισμούς που έχουν καταγραφεί
Ο χάρτης με τους πιό ισχυρούς σεισμούς που έχουν καταγραφεί / Πηγή: USGS

Δεύτερος στη λίστα έρχεται ο σεισμός του 1964 στην Αλάσκα, με μέγεθος 9,2. Γνωστός και ως «σεισμός της Μεγάλης Παρασκευής», προκάλεσε τον θάνατο 130 ανθρώπων και ζημιές ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο σεισμός στη Σουμάτρα της Ινδονησίας το 2004 (9,1 Ρίχτερ), που προκάλεσε φονικό τσουνάμι, με πάνω από 280.000 νεκρούς σε όλη τη Νότια Ασία και την Ανατολική Αφρική.

Ακολουθούν οι σεισμοί των 9,1 Ρίχτερ στην Ιαπωνία το 2011, των 9 Ρίχτερ στην Καμτσάτκα το 1952, των 8,8 Ρίχτερ στο Εκουαδόρ και στην Κολομβία το 1906, των 8,7 στην Αλάσκα το 1965, και των 8,6 σε Θιβέτ (1950) και Σουμάτρα (2012).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα