Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Σεισμός στη Βόρεια Κορέα που “προκλήθηκε από έκρηξη”

Κιμ Γιονγκ Ουν Βόρεια Κορέα Τραμπ
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Σεισμός 3,4 ρίχτερ σημειώθηκε στη Βόρεια Κορέα. Όπως αναφέρει η σεισμολογική υπηρεσία της Κίνας, η σεισμική δόνηση προκλήθηκε από μία έκρηξη.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα της, ο σεισμός, ο οποίος σημειώθηκε περίπου στις 0830 GMT, είχε επίκεντρο κοντά στην περιοχή όπου πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή η Βόρεια Κορέα.

Προηγούμενοι σεισμοί που είχαν σημειωθεί στη Βόρεια Κορέα οφείλονταν σε πυρηνικές δοκιμές, όπως η πιο πρόσφατη στις αρχές του μήνα.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι εξετάζει τη φύση του σεισμού και το αρχικό της συμπέρασμα είναι ότι επρόκειτο για φυσικό φαινόμενο.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην έκτη και ισχυρότερη δοκιμή πυρηνικού όπλου την 3η Σεπτεμβρίου, ενώ μέσα στους τελευταίους δύο μήνες εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους που πέρασαν πάνω από την Ιαπωνία.

Χθες, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ειρωνεύτηκε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον μεταξύ άλλων «ψυχικά διαταραγμένο», ενώ διεμήνυσε ότι θα τον κάνει «να πληρώσει ακριβά» τις απειλές, τις οποίες εκτόξευσε εναντίον της χώρας του, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η Πιονγιάνγκ θα εξετάσει τα «πιο σκληρά αντίμετρα στην ιστορία» μετά την «πιο θηριώδη κήρυξη πολέμου στην ιστορία» που έκανε ο Τραμπ, ανέφερε ο Κιμ, σύμφωνα με το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ ότι η χώρα του ίσως αναγκαστεί να «καταστρέψει τελείως» τη Βόρεια Κορέα «με έπεισαν, αντί να με τρομάξουν ή να με σταματήσουν, ότι ο δρόμος που έχω επιλέξει είναι ο σωστός και είναι αυτός που πρέπει να ακολουθήσω μέχρις εσχάτων», σημείωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν σε – μάλλον σπάνια – ανακοίνωση γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο που μετέδωσε το πρακτορείο. Πρόσθεσε ότι θα κάνει τον Τραμπ «να πληρώσει ακριβά για την ομιλία του».

Ο Τραμπ τόνισε ότι εάν οι ΗΠΑ απειληθούν θα «καταστρέψουν τελείως» το κράτος των 26 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ αναφέρθηκε με μειωτικό τρόπο στον Κιμ, χαρακτηρίζοντάς τον «άνθρωπο πύραυλο», ο οποίος βρίσκεται σε «αποστολή αυτοκτονίας».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις