Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Σεισμός στην Τουρκία: Εξανεμίζονται οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων [Pics]

Σεισμός στην Τουρκία: Εξανεμίζονται οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων [Pics]
Φωτογραφία Reuters

Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες εξανεμίζονται, μετά τον εντοπισμό από τους διασώστες πτωμάτων στα συντρίμμια ενός κτιρίου που κατέρρευσε στην Ελαζίγ από τον ισχυρό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ, που έπληξε την ανατολική Τουρκία, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 35 ανθρώπους.

Στη συνοικία Σουρσουρού της Ελαζίγ, σε κοντινή απόσταση από το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης, οι ομάδες διάσωσης βρήκαν τρεις ανθρώπους νεκρούς στα χαλάσματα μιας πολυκατοικίας που κατέρρευσε.
“Μόλις έμαθαν ότι ένας από τους συγγενείς τους βρίσκεται μεταξύ των θυμάτων, γυναίκες που περίμεναν σε κοντινή απόσταση κάποιο νέο για τους δικούς τους, ξέσπασαν σε κλάματα”, περιγράφει ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται προσωρινά σε 35 και περισσότεροι από 1.600 είναι οι τραυματίες. Πάνω από 100 άνθρωποι παραμένουν υπό νοσηλεία, οι 13 σε σοβαρή κατάσταση.

Click4more Τουρκία: Γέννησε τη στιγμή του σεισμού! Video

Οι διασώστες, που δίνουν μάχη στα ερείπια παρά το τσουχτερό κρύο, έβγαλαν ζωντανούς 45 ανθρώπους από τα χαλάσματα, από την Παρασκευή το βράδυ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Κοντά στο τετραώροφο κτίριο που κατέρρευσε στο Σουρσουρού, δεκάδες άνθρωποι περιμένουν με αγωνία νέα για τους δικούς τους.

«Είναι δύσκολο, όμως πρέπει να επιδείξουμε υπομονή» είπε ένας εθελοντής της Ερυθράς Ημισελήνου σε μια γυναίκα που αγωνιούσε για την ξαδέλφη της, που διέμενε στο κτίριο.

«Οι εγκλωβισμένοι εκεί κάτω δίνουν μάχη. Πρέπει να είμαστε δυνατοί».

Πολικές θερμοκρασίες

Όμως, 36 ώρες μετά τον σεισμό και ενώ ο υδράργυρος κατρακυλά κάτω των -10 βαθμών Κελσίου τη νύχτα, οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες λιγοστεύουν. Δίνοντας μάχη με τον χρόνο, οι διασώστες πρέπει, την ίδια στιγμή, να προχωρούν με προσοχή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας νέας κατάρρευσης.

Click4more Οπαδοί της Φενέρμπαχτσε “έστειλαν” τα κασκόλ τους στους σεισμοπαθείς!

Στο κτίριο στο Σουρσουρού, έξι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι. «Έχουν περάσει 36 ώρες (από τον σεισμό), ωστόσο έχουν ακόμη το χρονικό περιθώριο να ελπίζουμε» επισήμανε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου από την Ελαζίγ.

«Εάν είχαμε καλοκαίρι, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αντέξουν λίγο περισσότερο, αναμφίβολα. Όμως, είναι δύσκολο να γίνει αυτό εξαιτίας του ψύχους. Μακάρι να τους βοηθήσει ο Θεός» είπε ο Χασάν Ντουράν, ένας συνταξιούχος. Και ο ίδιος «φοβήθηκε για τη ζωή του», όταν ο σεισμός συγκλόνισε την περιοχή την Παρασκευή το βράδυ.

«Το κτίριο ταρακουνιόταν σαν να ήταν κούνια. Έχω ζήσει πολλούς σεισμούς, ποτέ κάτι παρόμοιο» αφηγήθηκε.

“Τα παιδιά φοβούνται”

Πολλοί σεισμοπαθείς πέρασαν μια ακόμη νύχτα έξω, παρά το τσουχτερό κρύο. “Τα παιδιά μας φοβούνται, βρίσκονται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση”, εξήγησε η Έσρα Κασάπογλου, που πέρασε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή καθισμένη γύρω από μια φωτιά, στον δρόμο.

Σύμφωνα με τις αρχές, περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε σχολεία και αθλητικά κέντρα και περισσότερες από 5000 σκηνές έχουν στηθεί στην πόλη για να στεγάσουν τους σεισμοπαθείς.

Φωτογραφίες Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις