Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Σεισμός στην Τουρκία – Ερντογάν: Πάνω από 900 οι νεκροί στην χώρα – Πάνω από 300 στην Συρία

Σεισμός στην Τουρκία – Ερντογάν: Πάνω από 900 οι νεκροί στην χώρα – Πάνω από 300 στην Συρία

Μια εθνική τραγωδία ζει η Τουρκία μετά τον μεγάλο σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς. Και ο Εγκέλαδος δεν σταματά, με νέο σεισμό 7,5 Ρίχτερ να τρομοκρατεί τον κόσμο. 

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε τη χώρα έφτασε τους 912, ενώ οι τραυματίες είναι 5.383. Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 2.800 κτίρια έχουν καταρρεύσει στην Τουρκία. 

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Εξάλλου, όπως μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, στη Συρία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 320 άνθρωποι λόγω του σεισμού και οι τραυματίες είναι 1.000.

«Ένιωθα ότι θα πέσει το κτήριο» – Συγκλονίζει Έλληνας στην Τουρκία που έζησε τον τρομερό σεισμό

Οι εικόνες που καταγράφονται και από τις δυο χώρες είναι συγκλονιστικές.

Δείτε την στιγμή που βγάζουν μικρό παιδί από τα ερείπια:

https://twitter.com/Dogruhaber/status/1622542342971326464?s=20&t=2ICTVfpEhQLpSwMThBoQ_w

Οι εικόνες από την καταστροφή που άφησε πίσω του ο τρομακτικός σεισμός στην Τουρκία έχουν καταγραφεί σε βίντεο που κάνουν το γύρο του κόσμου μέσα από το twitter. 

https://twitter.com/no_itsmyturn/status/1622541112375144448?s=20&t=SFf0k_ib2SbWpl81MWYZIw

Κυρίως αυτές που δείχνουν ολόκληρες πολυκατοικίες να καταρρέουν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα! 

Η στιγμή του σεισμού…

https://twitter.com/flz_flzzz/status/1622497045448630272?s=20&t=eZAiRRsNN4eq8f_cSJhC0Q

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δημιούργησαν αεροδιάδρομο για να μπορέσουν οι ομάδες έρευνας και διάσωσης να φτάσουν στη ζώνη που επλήγη από τον ισχυρό σεισμό στη νότια Τουρκία, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Σεισμός στην Τουρκία: Κατέρρευσε το κάστρο του Γκαζιαντέπ, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

«Κινητοποιήσαμε τα αεροπλάνα μας για να στείλουμε ιατρικές ομάδες, ομάδες έρευνας και διάσωσης και τα οχήματά τους στην ζώνη που επλήγη από τον σεισμό», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου του.

«Πλήρης αλληλεγγύη με τη σύμμαχό μας Τουρκία μετά τον τρομερό σεισμό. Είμαι σε επαφή με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ κινητοποιούν τώρα υποστήριξη», ανέφερε νωρίτερα σε ανάρτησή του στο twitter ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Άθικτοι» οι αγωγοί πετρελαίου, η ροή συνεχίζεται

Δεν έχουν υποστεί ζημιές ο αγωγός Κιρκούκ-Τσεϊχάν που μεταφέρει πετρέλαιο από το Ιράκ στην Τουρκία ή ο αγωγός Μπακού-Τμπιλίσι-Τσεϊχάν και οι ροές πετρελαίου συνεχίζονται και στους δύο μετά τον μεγάλο σεισμό που έπληξε την Τουρκία, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος στον τομέα της ενέργειας.

Ωστόσο η λειτουργία του τερματικού σταθμού πετρελαίου στο Τσεϊχάν, στη νότια Τουρκία, ανεστάλη, ανέφερε το ναυτιλιακό πρακτορείο Tribeca, που πρόσθεσε ότι διεξάγεται έκτακτη σύσκεψη για το θέμα.

Ο τερματικός αυτός σταθμός της ανατολικής Μεσογείου απέχει περίπου 155 χλμ. από την περιοχή που ήταν το επίκεντρο του σεισμού.

Νωρίτερα η εταιρία διαχείρισης του αγωγού BOTAS ανέφερε πως η ροή αερίου σταμάτησε στις επαρχίες Χατάι, Καχρανμαρμαράς και Γκαζιάντεπ και σε ορισμένεους άλλους τομείς ως αποτέλεσμα βλάβης που προκλήθηκε σε γραμμή μεταφοράς αερίου.

Εξάλλου, η αρχή λιμένων της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το λιμάνι Ισκέντερουν, που βρίσκεται στη νότια επαρχία Χατάι, υπέστη ζημιές από τον σεισμό.

Μετά την επιθεώρηση των ζημιών, η αρχή ανέφερε στο Twitter πως εκτός από το Ισκέντερουν, τα υπόλοιπα λιμάνια λειτουργούν κανονικά.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο υπό κατασκευή τουρκικός πυρηνικός σταθμός στο Ακούγιου δεν υπέστη ζημιές από τον σεισμό, δήλωσε αξιωματούχος της ρωσικής εταιρίας που κατασκευάζει τον σταθμό.

“Σεισμικές δονήσεις μεγέθους περίπου 3 βαθμών έγιναν αισθητές εδώ… όμως οι ειδικοί μας δεν έχουν αναφέρει οποιεσδήποτε ζημιές σε κατασκευαστικές δομές, γερανούς και εξοπλισμό”, δήλωσε η Αναστάζια Ζοτέεβα από την κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, Rosatom.

“Παρ΄όλ΄αυτά, διενεργούμε εκτεταμένους διαγνωστικούς ελέγχους προκειμένου να διασφαλίσουμε πως οι εργασίες κατασκευής και εγκατάστασης μπορούν να συνεχιστούν με ασφάλεια”, δήλωσε η αξιωματούχος σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις