Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Σεισμός στην Τουρκία: Γέμισε το Twitter μηνύματα στα ελληνικά για την βοήθεια της Ελλάδας – «Ευχαριστώ γείτονα»

Σεισμός στην Τουρκία: Γέμισε το Twitter μηνύματα στα ελληνικά για την βοήθεια της Ελλάδας – «Ευχαριστώ  γείτονα»

Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία και την βορειοδυτική Συρία. Διασώστες από όλο τον κόσμο έχουν σπεύσει να βοηθήσουν, και οι Έλληνες αποθεώνονται στο Twitter από τους Τούρκους πολίτες. 

Η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες χώρες, ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας και έστειλε δυνάμεις προκειμένου να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. Η χώρα μας έχει στείλει την 1η και 2η ομάδα της ΕΜΑΚ, ενώ από το βράδυ της Τετάρτης (08.02.2023) στην γειτονική χώρα βρίσκεται και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. Και οι κινήσεις αυτές της Αθήνας φαίνεται πως έχουν συγκινήσει πολλούς Τούρκους πολίτες, οι οποίοι μας ευχαριστούν στο Twitter με μηνύματα ακόμα και στα ελληνικά. 

«Θα μείνεις πάντα φίλος στα μάτια μου», «Καλώς ήρθατε», «Ευχαριστώ πολύ», «Thank you, Teşekkürler, Ευχαριστώ, Filos», «Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή», «Epharisto poli file, ευχαριστώ πολύ γείτονα». Είναι μόνο κάποιες  από τις αναρτήσεις στα ελληνικά που έγιναν για άλλη μια φορά από Τούρκους χρήστες του twitter για την βοήθεια της Ελλάδας προς την Τουρκία.

Δείτε μερικά από τα μηνύματα στο Twitter: 

Σημειώνεται ότι, εκτός από το ανθρώπινο δυναμικό για τη συνδρομή στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, η χώρα μας διαθέτει υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης για την ανακούφιση των πληγέντων και την κάλυψη αναγκών τους. Έχουν διατεθεί 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία. Για τη μεταφορά του υλικού και με στόχο να φτάσει στους πληγέντες το συντομότερο δυνατό, θα πραγματοποιηθούν πέντε πτήσεις προς την Τουρκία και το κόστος μεταφοράς καλύπτεται κατά 75% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. 

Αποθέωση και στα τουρκικά ΜΜΕ

Τουρκικά ΜΜΕ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, εκφράζουν τη συγκίνησή τους για την βοήθεια και την συμπαράσταση εκ μέρους των Ελλήνων. Αναφέρονται επίσης και στο μήνυμα συμπαράστασης του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στα τουρκικά.

«Οι Έλληνες σώζουν ζωές» αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ περιγράφοντας το έργο των δύο ομάδων της ΕΜΑΚ που έχουν φτάσει στην Τουρκία.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εφημερίδα Milliyet προχώρησε σε εκτενές αφιέρωμα για τον πυροσβέστη Κωνσταντίνο Νίκα από την 1η ΕΜΑΚ που επιχειρεί ήδη στην Τουρκία, ο πατέρας του οποίου ήταν αυτός που είχε βγάλει από τα συντρίμμια τον 11χρονο Ανδρέα Μπογδάνο μετά τον σεισμό στο Αίγιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις