Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Σεισμός στην Τουρκία: Διασώστες από όλο τον κόσμο σπεύδουν να βοηθήσουν – Φωτογραφίες από την αποστολή της Ελλάδας

Σεισμός στην Τουρκία: Διασώστες από όλο τον κόσμο σπεύδουν να βοηθήσουν – Φωτογραφίες από την αποστολή της Ελλάδας

Χιλιάδες πολίτες παραμένουν θαμμένοι στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία και την βορειοδυτική Συρία. Την συμπαράσταση τους αυτές τις κρίσιμες στιγμές δείχνουν έμπρακτα πολλές χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, στέλνοντας πυροσβέστες και διασώστες προκειμένου να βοηθήσουν στον εντοπισμό επιζώντων. 

Ένα 24ωρο μετά το χτύπημα του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία, ο μακάβριος απολογισμός συνεχίζει να ανεβαίνει. 2.921 άνθρωποι, όπως αναφέρουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, σκοτώθηκαν στην Τουρκία και 1.444 στην Συρία. Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο, προκειμένου να ανασύρουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αυτούς που παραμένουν ακόμα ζωντανοί κάτω από τα συντρίμμια. Η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες χώρες, ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Τουρκίας και έστειλε πυροσβέστες και διασώστες

Μητέρα γέννησε κάτω από τα χαλάσματα – Η στιγμή που σώζουν το μωρό και η ίδια πεθαίνει

Κάθε παιδί, κάθε γυναίκα ή άνδρας που βγαίνει από τα ερείπια, είναι μια αχτίδα ελπίδας για τους συγγενείς όσων αγνοούνται, μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. Η ελληνική αποστολή, που αποτελείται από 28 μέλη και δύο σκύλους διάσωσης, ξεκίνησε χθες (06.02.2023) για την Τουρκία και πρόκειται να ξεκινήσει σήμερα (07.02.2023) να συνδράμει τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται σε πόλη κοντά με την Συρία. 

Βίντεο από την διάσωση παιδιού στο Χατάι – Ήταν εγκλωβισμένο στα ερείπια για 28 ώρες

Στην γείτονα χώρα έχει μεταβεί μια ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ, με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Την ομάδα συνοδεύει ένας Αξιωματικός-Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει. Η ελληνική αποστολή έχει επίσης πέντε γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ που ανήκουν στο Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών. Σημειώνεται ότι μαζί με την ελληνική αποστολή για την Τουρκία, αναχώρησε και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας. 

Δείτε φωτογραφίες από την ελληνική αποστολή: 

Ο Ευθύμης Λέκκας μίλησε το πρωί της Τρίτης (07.02.2023) στο MEGA και περιέγραψε τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Τα κτήρια έχουν καταρρεύσει, ενώ οι θερμοκρασίες βρίσκονται κάτω από το μηδέν και βρέχει. «Θα πρέπει να διατρέξουμε μεγάλα τμήματα της καταστραφείσας περιοχής. Θα πρέπει να εντοπίσουμε το είδος της βοήθειας που χρειάζεται, το είδος της παρέμβασης, την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας που είναι πολύ κομβικό σημείο», δήλωσε.

Σύμφωνα με όσα έχουν προγραμματιστεί, η ελληνική αποστολή θα παραμείνει στην Τουρκία για μία εβδομάδα, ωστόσο, εάν χρειαστεί, θα παραμείνει για παραπάνω ημέρες.

Άμεση αποστολή βοήθειας από δεκάδες χώρες

Μετά τον σεισμό παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης έχει φτάσει στην Τουρκία, με τους ηγέτες δεκάδων χωρών να εκφράζουν την αμέριστη στήριξή τους και να αποστέλλουν ειδική βοήθεια. Ειδικό υλικό και ανθρώπινο δυναμικό έχουν στείλει ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Ισραήλ, Μεξικό, Πακιστάν και τουλάχιστον 16 χώρες της ΕΕ. 

Δείτε φωτογραφίες από τις άλλες αποστολές:

Η αποστολή της Ρωσίας

Η αποστολή της Σερβίας 

Η αποστολή του Ισραήλ

Η αποστολής της Ρουμανίας 

Η αποστολή του Πακιστάν

Η αποστολή της Γερμανίας

Διασώστης από το Μεξικό

Συγκλονιστικές εικόνες από τους απεγκλωβισμούς 

Την ώρα που ο απολογισμός από τους ισχυρούς σεισμούς σε νοτιοανατολική Τουρκία και βορειοδυτική Συρία, τα social media έχουν κατακλυστεί από βίντεο που δείχνουν την μάχη που δίνουν τα σωστικά συνεργεία για τον εντοπισμό επιζώντων. 

Σε πολλά βίντεο, βλέπουμε τα παιδάκια να βγαίνουν από τα χαλάσματα και ορισμένα, με δάκρυα στα μάτια, ρωτούν «που είναι η μαμά μου». Άλλα παιδάκια αγκαλιάζουν τους διασώστες και κλαίνε γοερά.

Δείτε βίντεο:

«Έκλαιγαν για τους εγκλωβισμένους ανθρώπους τους»

Τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Τουρκία περιγράφει δημοσιογράφος από την Τουρκία. Ο Μαχμούτ Μποζαρσλάν (Mahmut Bozarslan), δημοσιογράφος της VoA, ήταν στο σπίτι του στην περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ, όταν χτύπησε ο Εγκέλαδος. 

«Επικρατούσε χάος αμέσως μετά τον σεισμό. Όλοι όσοι κατάφεραν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους βρίσκονταν στον δρόμο ή στα αυτοκίνητά τους καθώς είναι χειμώνας και κάνει κρύο» αναφέρει ο δημοσιογράφος Μαχμούτ Μποζαρσλάν. «Άλλοι έκλαιγαν για τους δικούς τους ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί στο κτίριο, άλλοι έβγαιναν από τα συντρίμμια χωρίς να μπορούν να πιστέψουν ότι είναι ζωντανοί, άλλοι προσεύχονταν σιωπηλά, με δάκρυα στα μάτια. Παντού γύρω μου επικρατούσε ένα χάος» προσθέτει. 

Με φωτογραφίες από Reuters 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις